Äng istället för gräsmatta – och allt däremellan

Har du en klippt gräsmatta som du inte trampar på särskilt mycket? Och har du läst om ängar men tycker det låter lite avskräckande att få till det på rätt sätt? Våga välja äng istället för gräsmatta, säger jag!

En hårdklippt gräsmatta har egentligen inget värde för biologisk mångfald. Varenda utebliven klippning, gödsling eller bevattning är en vinst för miljön. Och varenda blomma och långt grässtrå är en vinst för biologisk mångfald.

Att få till en riktig äng är en vetenskap i sig. En äng har skötts på samma sätt i många år och innehåller därmed sällsynta blommor och stor artrikedom. Ängsmark har väldigt stort värde för biologisk mångfald och vi behöver både bevara och utöka dessa områden. Samtidigt tänker jag att det finns många kvadratmeter av gräsmatta i vanliga trädgårdar som vi inte trampar på särskilt mycket och där vi skulle kunna släppa fram lite fler blommor. Som kollektivaktion borde detta ge en ganska stor samlad förbättring av situationen för biologisk mångfald.

Beräknad läsningstid: 9 minuter

Mellan gräsmatta och äng

Det finns ganska många blommor som kan dyka upp bara man börjar avvika litegrann från den numera gammaldags (vågar jag säga det?) gräsmatteidealen. Det fungerar ju inte att ha knähöga gräs precis överallt i en trädgård och det kanske inte blir äng istället för gräsmatta, men det finns ganska många möjligheter däremellan. Här kommer några tips:

Öka klipphöjden och klipp mer sällan

Att förbättra situationen för biologisk mångfald kan vara så enkelt som att öka klipphöjden på gräsklipparen - då får du blommor istället för bara gräsmatta
Här syns bl.a. kärringtand och fibbla. Det enda vi gjorde var att inte klippa så mycket.

En gräsmatta blir faktiskt tåligare om du ökar klipphöjden och klipper mer sällan. En något längre gräsmatta klarar torka bättre. Och bara att göra detta kan räcka för att få lite blommande kärringtand eller klöver. I ett område där du behöver gå mycket eller inte vill ha långt gräs är detta en enkel åtgärd för att hjälpa biologisk mångfald.

Samla gräsklipp och sluta gödsla

Gemensamt för alla ängar är att jorden hålls mager. Detta är för att ge örterna en chans att konkurrera med gräset. Om du därför ser till att samla ditt gräsklipp och sluta gödsla gräsmattan kan du börja resan mot en äng. Då har du försprång lite senare när dina behov ändras (t.ex att du inte längre behöver lekyta till barn). Gräsklippet är dessutom en väldigt bra gödsel till köksträdgården eller som ingrediens i din kompost.

Bli vän eller ovän med mossan

Mossa i sig är ingen dålig ingrediens i en gräsmatta, tycker jag. Mossor (och alger och lavar) tar både upp koldioxid och fixerar kväve från atmosfären. Men om du har bestämt dig för att ha en äng kan du räfsa bort mossan och så en ängsfröblandning i den bara jord som lämnas efter.

Läs Fakta, foton och filosoferande om mossa

På väg mot äng istället för gräsmatta

Är det en äng du vill ha, så har Pratensis [1] en väldigt bra och ganska pragmatisk instruktion om hur du anlägger och sköter en äng. Här kommer några tips och olika tillvägagångssätt.

Släpp upp gräset och slå en gång på sensommaren

Sensommar förfall med blåklint på en bit uppsläppt gräsmatta. Du kan ta enkla steg för att skapa äng istället för delar av din gräsmatta
Sensommar förfall på en bit uppsläppt gräsmatta

Ett enkelt sätt att börja skapa din äng är att helt enkelt sluta klippa gräset förutom en gång mellan mitten av juli till slutet av augusti och bara se vad som händer.

Det är viktigt att låta klippet ligga i några dagar (så att eventuella blommor kan fröa av sig) och sedan ta bort klippresterna (för att inte gödsla jorden).

Det är också viktigare att klippa gräset och ta bort resterna än att du gör det vid precis rätt tid eller med de bästa redskapen. En klipphöjd av 6-8cm är lämplig.

Bilden visar ett område av ca 3m diameter där ägaren bestämde sig för att inte klippa gräset under säsongen. De tog bort gräset från några små områden och petade ner ett paket ängsfröer (sådana som Naturskyddsföreningen skickar). Det blev några blåklint, ängsklocka och kärringtand samt en blomstermorot (som nog hoppade in från en närliggande rabatt). Bilden visar sensommarförfallet strax innan de klippte området med en stånghäcksax. Klippet fick ligga i en vecka innan de samlade upp det. Det var ett pragmatiskt tillvägagångssätt som blev bättre för biologisk mångfald än vad klippt gräs hade varit. Så får vi se hur området utvecklas nästa år.

Gräv bort gräset och så ängsfröer

Växer din gräsmatta på näringsrik jord kan det ta väldigt lång tid att utarma jorden bara genom att klippa en gång om året och ta bort klippet. Ett annat sätt att skapa äng är att gräva bort grässvålen, luckra lite vid behov och så en lämplig ängsfröblandning på jorden under.

Välj ängsfröblandning efter solläge och jordmån

När du väljer din ängsfröblandning är det bra att tänka igenom hur mycket sol din äng kommer få och hur fuktig jorden är. Det finns ängsfröblandningar för många olika lägen.

Varför har man gräs i en äng?

Mycket av skötseln i en äng handlar om att hålla gräset i schack för att gynna olika ängsblommor. Men om du börjar från noll, med bar ängsjord, är det då bra att utesluta gräset helt? Från början skapades ängar genom årlig slåtter där ”klippet” användes som vinterfoder för djur. Då var gräs antagligen en viktig ingrediens.

Men de långa grässtrån har faktiskt en funktion för den biologiska mångfalden. Delvis ger gräset skydd till insekter och smådjur, men olika grässorter är också värdväxter till ett antal fjärilsarter, till exempel smygare och gräsfjärilar.

Ge ängen tid

Det här är mitt viktigaste råd. Det tar tid att åstadkomma en äng (i alla fall om man sår från fröer eller väljer att släppa upp gräsmattan). Försök att vara glad för varje ny blomma du ser hellre än att bli stressad över att det finns bar jord. Tidsramen för en nysådd äng ser väldigt annorlunda ut än tidsramen för en nysådd gräsmatta. Det gäller att justera dina förväntningar så att du inte blir besviken. Men även första året kommer du se så mycket mer liv i din trädgård om du väljer äng istället för gräsmatta där du kan!

Ängsfröblandningar innehåller ofta en del frö från olika gräsarter, en del fröer från perenna ängsblommor och eventuellt några ettåriga blomsteråkerfröer. Det första året är det ganska ojämnt och det kan finnas små ytor där ingenting växer. Ettåringarna kommer först och blommar kanske till midsommar, medan de nysådda grässorterna tar lite mer tid på sig. Vissa perenna örter gror inte alls första året. Det går att snabba på processen litegrann genom att plantera pluggplantor av ängsväxter – då troligen blandad med sådd av fröerna. Man kan ju även köpa färdig ängsmatta, men även dessa har tagit tid att få fram så priset är därefter.

Ängen kommer bli bättre för varje år. Naturen tar tid.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?

Min rådgivningstjänst finns för just dig.

Ett exempel på nyanlagd äng

I ett av mina designprojekt valde kunden att ha äng istället för gräsmatta på ett område. Vi har jobbat med att skapa en äng på en ca 700 kvm stor yta i en brant slänt. Den här ytan är allt annat än homogen – den består av en yta där det redan växte en hel del olika örter bland ganska glest gräs, en ”väg” igenom ytan som hade blivit förstörd av maskiner och var därmed helt utan växtlighet och en del där det växer mycket kirskål. Största delen av den blivande ängen ligger i full sol men en del av ängsytan blir skuggad när ekarna får sina löv.

Vi sådde ängen i slutet av oktober 2020, vilket egentligen är lite för sent. Jag köpte ängsfröblandningar för både sol och skugga och dessa såddes där det var lämpligt, och givetvis fokuserade vi frösådden på ytorna där det fanns bar jord. Vi kompletterade även med pluggplantor och lite flera fröer till våren (på vissa ställen hade regn bildat rännilar i jorden och tvättat även bort fröerna). Det fanns några ettåriga blomsteråkerfröer i ängsfröblandningen och vi kompletterade med extra sådana vid gångvägen.

Foto från 23 juni 2021, del av en nyanlagd äng från området nära gången där vi sådde extra ettåriga blomsteråkerfröer.
Foto från 23 juni 2021 från området nära gången där vi sådde extra ettåriga blomsteråkerfröer.

I bilden ovan ser du att de ettåriga blommorna dominerar och att det finns en hel del bar jord på några ställen.

Den delen där det växer kirskål kommer vi klippa regelbundet med gräsklippare (med uppsamlare) tills vi tröttar ut kirskålen (överst till vänster i bilden nedan). Resten av ängen kommer vi slå enligt konstens alla regler (fast troligen med någon maskin hellre än lie). Delar i kanten av den nysådda ängen blev förstörda av anläggningsarbete (pga ändrade planer). Eventuellt kommer vi prova färdig ängsmatta för att reparera den delen.

Foto från 23 juni 2021 av en nyanlagd äng. I området kring bänken planterade vi pluggplantor av ängsväxter. Det börjar även komma lite gräs.
Foto från 23 juni 2021. I området kring bänken planterade vi pluggplantor av ängsväxter. Det börjar även komma lite gräs.

Nu senare på sommaren har framförallt gräset blivit tjockare, även om det finns fortfarande en del områden i ängen med glesare växtlighet.

Det finns andra alternativ till gräsmattan…

Läs gärna om flera alternativ till gräsmattan – det är bara kreativiteten som sätter stopp!

Det finns mycket annat du kan göra för att hjälpa biologisk mångfald – i inlägget biologisk mångfald i din trädgård finns information och förslag samt länkar och referenser för fördjupning i ämnet.

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Referenser

[1] Beskrivning av hur du anlägger och sköter en äng från Pratensis.se

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.