Om

Rosportal över grind

En nybörjarodlare och småbarnsmamma grubblade över några snigelätna, klena salladsblad. Och tänkte tanken – det vore ju lättare om det fanns fleråriga växter man kan äta.

Detta var 2007. Det visade sig att det finns massor av fleråriga grönsaker. Och ett helt odlingssystem som ägnar sig åt att odla fleråriga ätbara växter. Odlingssystemet heter skogsträdgårdsodling. Där man helt enkelt odlar som skogen.

Med skogsträdgårdsodling blir det väldigt tydligt att vi behöver en rik biologisk mångfald för att kunna skapa friska, välmående ätbara trädgårdar. Precis som en skog behöver en rik biologisk mångfald för att må bra.

Sedan beror ju allt liv på att vi har kvar en beboelig planet. Ja, du förstår – allting hänger ihop. Vi behöver trampa mjukare på planeten och hjälpa biologisk mångfald för att kunna odla mat. Och genom att odla mat och uppleva naturen i våra trädgårdar får vi chans att må lite bättre. Samtidigt som vi minskar vår klimatpåverkan ännu lite mer.

Denna grubblande småbarnsmamma startade Grubby Gardens 10 år senare. Henne kan du läsa mer om längre ner…

Ätbar mångfaldsmotorväg

Låt oss tillsammans bygga en surrande, kvittrande, prasslande och ätbar, alldeles krokig mångfaldsmotorväg av trädgårdar genom hela Sverige. Så att insekter, fåglar och andra djur aldrig är långt ifrån en källa till mat, skydd och ro.

Vem är jag?

Jag som driver Grubby Gardens heter Nicky English, är diplomerad trädgårdsarkitekt och utbildad i permakulturdesign samt skogsträdgårdsodling.  

Grubby Gardens grundade jag (i december 2017) för att jag vill göra någonting konkret för att göra världen lite bättre. Inte bara snurra på i ekorrhjulet. Detta genom att bidra till att hjälpa biologisk mångfald, introducera flera till ätbara perenner och skapa trädgårdar som är mer i harmoni med naturen.

Jag har en bakgrund som projektledare i ett stort företag. Och projektledarhjärnan finns ju kvar – jag kombinerar ett strukturerat arbetssätt med min kärlek för växter. De flesta ritningar får du digitalt, men ibland passar det bättre att ”rita” på marken, så du kan verkligen få en känsla för hur trädgården kommer att vara.

Att jag har en fot i trädgårdsdesignvärlden och en fot i permakulturvärlden betyder, bland annat, att det är lika mycket design för mig att få till ett kretslopp för att bygga jorden som det är att skapa en växtkomposition. Jag älskar verkligen när vi kan ta tillvara något i en trädgård, oavsett om det är regnvatten, stenar eller en övervuxen buske.

För att hjälpa ännu flera människor än jag kan nå med mina tjänster, skriver jag även en blogg, som jag sammanfattar i ett nyhetsbrev en gång i månaden. Prenumerera på nyhetsbrevet du med!

Det finns även en video om mig gjord av Trädgårdsakademin som du hittar här.

Välkommen!

Önskar Nicky English, Grubby Gardens

Nicky English Trädgårdsarkitekt.
skörd av ätbara perenner
Skogsträdgårdsskylt skapad av Annevi Sjöberg, Carlo Iacovino, Philipp Weiss & Annelie Hilmerby
skörd av ettåriga grönsaker