okt 27, 2023 | Jord och vatten | 0 Kommentarer

Rekommenderat minsta jorddjup

Ett inlägg om det rekommenderade minsta jorddjupet för olika växter och vad detta egentligen betyder. En väldigt vanlig fråga från mina kunder är hur djup jorden måste vara för att kunna plantera olika växter. I synnerhet från kunder med mycket berg på tomten. Här försöker jag reda ut vad som är viktigt att tänka på.

En stor brasklapp innan du läser inlägget är att det är väldigt svårt att ge generell information om växtbäddar. Varje växtplats är unik och har sina speciella egenskaper. Se det här inlägget som en vägvisare. Eller kanske ännu hellre som något som kan få dig att tänka till och undersöka vidare.

Beräknad läsningstid: 5 minuter

Vad menar man med minsta jorddjup?

Vanligtvis (eller jag ska kanske säga ”har man tur”) består jord av 3 olika lager som ligger på en berggrund. 

  • Matjord. 
    Matjord innehåller mineralpartikler, mullämnen (från förmultnande djur- och växtrester) och hålrum som innehåller gaser eller vatten. En bra matjord är ca 20-30cm djup. Om man har mullämnen djupare i jorden än så kan syrebrist uppstå.
  • Alven. 
    Alven är ofta ljusare än matjorden eftersom den innehåller nästan inga mullämnen. Även alven behöver en bra struktur för att kunna transportera syre och vatten.
  • Grunden. 
    Inga rötter når till grunden. Däremot är det fortfarande viktigt att grunden inte är så tät att man får stående vatten. Ibland är grundskiktet väldigt tunn eller saknas helt. Då ligger alven direkt på berggrunden.

Vissa växter stannar med sina rötter i matjorden medan andra växters rötter tränger ner i alven. Om man pratar om en rekommenderade minsta jorddjup av, säg, 50cm, då menar man att lagerna matjord + alv bör vara minst 50cm.

Läs mer i Naturskyddsföreningens faktablad om Sveriges jordar

En oxel som växer i extremt utsatt läge på ett berg på Gotland. Undrar vilket jorddjup detta träd har?
Undrar vilket jorddjup det här oxeln på Gotland har?

Rekommenderat minsta jorddjup

Rekommenderat minsta jorddjup för olika växtslag är som följande:

  • Träd 0,7 m
  • Buskar 0,5m
  • Perenner 0,3m
  • Låga marktäckande perenner 0,1m

Det finns ju alltid åtgärdar man kan ta till för att skapa förutsättningar för växter, så det här är inga regler som är skrivna i sten. Men om man tänker sig en vanlig trädgård så är det kanske svårt att öka jorddjupet med mer än några få centimeter med handkraft. Då är det bättre att planera annorlunda istället.

Rötter växer i sidled också

Men växters rötter växer ju i sidled också. Större växter kräver en större jordvolym, inte bara ett visst jorddjup. Använd därför dessa siffor som vägledning enbart där växtbädden står i ett större sammanhang, såsom i en trädgård. Det vill säga en plats där växternas rötter kan ta sig vidare ut ur växtbädden på egna hand.

Det finns särskilt två olika trädgårdssammanhang, som jag kan komma på, där diametern på växtbädden är särskilt viktigt.

  • Kompakterad jord
  • En bergig tomt

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?

Min rådgivningstjänst finns för just dig.

Kompakterad jord

Om jorden i trädgården är kompakterad av, till exempel, maskiner, behöver du åtgärda kompakteringen över i princip hela ytan (inte bara själva planteringsgropen) innan du börjar plantera.

Gräver du en djup växtgrop i kompakterad jord blir det ungefär som att plantera i en nergrävd, odränerad kruka. Vatten hittar ju alltid till den lägsta punkten, och om din djupa växtgrop är det enda stället i området med lucker jord, så kommer vattnet samlas just där. Och då får växternas rötter syrebrist.

En bergig tomt

Det största problemet på en bergig tomt, i min erfarenhet, brukar vara att jordlagret är väldigt tunt. Och att tomten ofta lutar. Men om du råkar ha en stor spricka eller grop i berget där du funderar på att plantera, så gäller samma frågeställning: Finns det någonstans för växternas rötter att ta vägen i sidled? (och för vatten att dränera bort?) Om inte, så är detta troligen inte en lämplig växtplats för en större växt oavsett om jorddjupet stämmer med anvisningarna ovan.

Växtlighet anpassat till jorddjup och -volym i en bergsskreva
Växtlighet anpassat till jorddjup och -volym i en bergsskreva

Summering

För att summera. 

Rätt växtdjup är viktigt för bra etablering och utveckling av dina växter. Men växtbäddens omgivning är minst lika viktigt. 

Kompakterad jord behöver du åtgärda över hela ytan där du vill ha växtlighet. 

Nu avslutar jag detta inlägg med en svag känsla att den väcker fler frågor än svar. Men det är kanske inte helt fel. Jag hoppas att jag kan inspirera dig till att leta mer kunskap om din specifika situation och att du på så sätt kan undvika dyra eller tidskrävande misstag.

Om du vill läsa mer av mina inlägg om jord kan det vara bra att börja med: Klimatsmart under ytan – om jord, kompost och kretslopp i trädgården.

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.