jul 10, 2020 | Ätbara perenner | 0 Kommentarer

Perenn salladutmaning

Blir lite påverkad av alla dessa YouTube utmaningar, så jag har skapat en själv. Att fotografera alla perenner som finns i min trädgård eller kolonilott som går att äta utan tillagning. Vad är utmaningen i det, det gör jag ju hela tiden kanske ni tycker? Utmaningen är att jag har fotat precis allt just nu – alla skavanker, misslyckanden, fulingar mm. Och några fina växter också. Lite intressant för mig att se hur många olika växter det blev – och var jag har plats kvar att prova nya växter!

Beräknad läsningstid: 9 minuter

Funkia

Funkia (Hosta)
Bara en av mina funkior har börjat blomma. Osäker på sorten men jag älskar de nästan vita blommor

Fjällsyra

Fjällsyra (Oxyria digyna)
Fjällsyra (Oxyria digyna) är en av mina favoriter – bladen är fortfarande goda efter blomning.

Pipört

Pipört (Centranthus ruber)
Pipört (Centranthus ruber) i full blom. Ogräsvarning längre söderut men hos mig har den inte självsått sig alls.

Kärleksört

Kärleksört (Hylotelephium)
Förra året skördade jag lite för mycket kärleksört (Hylotelephium) – det märktes att plantorna tyckte det var lite jobbigt. I år får de återhämta sig lite.

Boka en konsultation

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?

Min konsultationstjänst finns för just dig.

Flocknäva

Flocknäva (Geranium macrorrhizum)
Lite sent att provsmaka blommorna på denna flocknäva (Geranium macrorrhizum). Här sorten ’Spessart’

Svart mullbär

Svart mullbär (Morus nigra)
Svart mullbär (Morus nigra). Alla mullbär har tydligen ätbara blad. Mitt exemplar är en jag har odlat från frö så det lär tar några år tills den får frukt! Tyckte att den grönskade extremt sent i år.

Löparfetblad

Löparfetblad (Sedum sarmentosum)
Löparfetblad (Sedum sarmentosum) verkar trivs bäst i halvskuggiga lägen. Blommorna är också god i sallad.

Luktviol

Luktviol (Viola odorata)
Luktviol (Viola odorata). Just dessa plantor tänker jag inte smaka på – de blev över efter en mässa och jag har ingen koll på hur de har odlats. Men det finns gott om luktviol som har hittat in i trägården av sig själv!

Pimpinell

Pimpinell (Sanguisorba minor)
Pimpinell (Sanguisorba minor) fick åka ner till lotten. Bladen kommer tidigt på våren men är lite pilliga och små. Den är på väg att blomma nu, blommorna är många men ändå rätt oansenliga.

Liten flocknäva

Liten flocknäva (Geranium cantabrigiense) 'Biokovo'
Liten flocknäva (Geranium cantabrigiense) ’Biokovo’ – bara blommorna som är ätbara.

Smultron

Smultron
Späda smultronblad är en mild bas i sallad.

Vild basilika

Vild basilika (Clinopodium vulgare) kallas även för bergmynta
Vild basilika (Clinopodium vulgare) kallas även för bergmynta. En klart besvikelse som människoväxt, men älskas av vår kanin.

Brunnäva

Brunnäva (Geranium phaeum)
Brunnäva (Geranium phaeum). En till näva med ätbara blommor. Här sorten ’Samobor’. Mina plantor behöver växa till sig ordentligt.

Myskmalva

Myskmalva (Malva moschata)
Myskmalva (Malva moschata) är tålig med fina rosa blommor (finns även i vit).
Myskmalva lägger sig gärna ner
…men den lägger sig gärna ner om den inte får stöd

Pepparmynta

Pepparmynta (Mentha x piperita)
Pepparmynta (Mentha x piperita) växer så där lagom mycket i min skogsträdgård. I mer gynnsamma förhållanden skulle jag inte rekommendera att släppa loss en mynta.

Spansk körvel

Spansk körvel (Myrrhis odorata)
Spansk körvel (Myrrhis odorata) håller på växa upp igen efter sin första nedklippning.
Spansk körvel som garnering
Spansk körvel blev en fin garnering på årets midsommartårta (skapad av min dotter)

Sandsenap

Sandsenap (Diplotaxis tenuifolia)
Sandsenap (Diplotaxis tenuifolia) ger en pepprig inslag i salladen.

Violer

Bukettviol (Viola cornuta)
Av alla violsorter som jag provodlade förra året var det denna bukettviol (Viola cornuta) ’Admiration’ som visade sig ha starkaste överlevnadsförmågan.

Mjölkklocka

Mjölkklocka (Campanula lactiflora)
De olika klockorna visade sig vara lite knepiga att odla från frö. Men några mjölkklockor (Campanula lactiflora) lyckades jag med. Jag väntar med spänning för att se blomningen!

Lind

Lind, troligen parklind (Tilia x europaea)
Den här spretig individ är från en rotskott jag drog upp i Ulriksdal. Troligen parklind (Tilia x europaea). Den ska bli hamlad i buskstorlek. Bäst jag få redo på hur man gör…

Vårsköna

Vårsköna (Claytonia sibirica)
Vårsköna (Claytonia sibirica). På grund av risken att den sprider sig ut i naturen har min vårsköna fått bo inklämd mellan växthuset och grannens plank. Jag är ganska imponerad att den överhuvudtaget överlever, men har hittils inte kommit ihåg att smaka den! Blommorna ska också passa fint i sallad.

Blodskräppa

Blodskräppa (Rumex sanguineus)
Blodskräppa (Rumex sanguineus) är jag inte så förtjust i – hos mig får den ett par blad och innan man har ens hunnit plocka bladen börjar den blomma, om det kan kallas för blomma! Lägg till det att den självsår sig och är svårt att bli av med. Det finns godare blad och trevligare växter med syrlig smak, tycker jag.

Summering

Så alldeles i början av juli 2020 hittade jag 22 perenna växter där någon del kan ätas utan att tillaga den, även om jag erkänner att vissa kanske inte riktigt förtjänar sin plats på listan! Har du förslag på några andra goda och odlingsvärda perenna salladsväxter?

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.