En blomstrande gobeläng – provodling

En blomstrande gobeläng kallas även för gobelänggräsmatta vilket är lite missvisande eftersom den inte innehåller något gräs. På samma sätt som med en äng utgår metoden att skapa en gobeläng från att etablera inhemska växter på näringsfattig jord. På så sätt gynnar gobelängen de pollinerande insekterna. Till en gobeläng väljer man växter som har blad eller bladrosett nära marken och endast en blomstängel som sticker upp. Eller så väljer man växter med ett mattbildande växtsätt. Med andra ord håller sig alla växter i gobelängen naturligt relativ låga och kräver därmed minimalt med klippning för att sköta gobelängen. Tanken är att bladverket ska vara helt tät med tiden och att man ska kunna gå på en etablerad gobeläng, även om den inte lämpar sig för fotboll och liknande aktiviteter.

Beräknad läsningstid: 6 minuter

Det gick snabbt att rensa bort gräset

I min egen lilla trädgård har jag under åren mest ägnat mig åt att ta bort så mycket som möjligt av vår så kallade gräsmatta och ersätta med planteringar. Vi har nog gödslat gräset bara en eller två gånger under de 15 år som huset har funnits. Denna näringsfattiga jord är perfekt för etablering av inhemska växter.

Lätt att rensa bort gräset från en vanvårdad gräsmatta
Så här hemsk kan en vanvårdad gräsmatta ser ut. Lätt att rensa bort gräset!

Hur jag valde växterna

Jag valde ett område på ca 4kvm som ligger i halvskugga (jag har tyvärr ingen lämplig plats som ligger i full sol). Målet är att få in så många olika arter som möjligt – det är trots allt en åtgärd för att gynna biologisk mångfald och det ska se ut som en gobeläng tänker jag. Metoden för att välja växter? En kombination av

  • växter som finns med på SLUs lista av växter för en blomstrande gobeläng
  • som också klarar halvskugga och
  • som går att få tag på antigen som pluggplantor från Pratensis eller som fröer.

Vilka växter blev det?

Det blev pluggplantor av luktviol, ärenpris, blodrot, rödblära, liten blåklocka, gullviva, styvmorsviol och smultron samt fröer av tusensköna. Jag beställde extra luktvioler som ska rymma ut i planteringen bakom. Tanken är även att dra upp så många plantor av tusensköna att de ska också kunna rymma ut i gräsmattan. Det här med att ha växter som ”rymmer” på något sätt är jag väldigt förtjust i…

Pluggplantorna packas sortvis i plastpåsar
Pluggplantorna packas sortvis i plastpåsar

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?

Min rådgivningstjänst finns för just dig.

Planteringsavstånd

Det är svårt att hitta information om planteringsavstånd för dessa växter. Några av dem är jag dessutom inte alls bekant med och därför vet inte hur eller hur mycket de sprider sig. Jag körde med 9 per kvm för alla pluggplantor eftersom det var den rekommendation jag hittade för planteringsavstånd vid köp av pluggplantor för äng. Därmed blev det 5 plantor av varje sort, förutom luktviol där jag beställde 20 extra plantor.

Gruppering

Smultron vet jag sprider sig ordentligt, så alla smultronplantor fick stå en och en. De andra sorterna planterade jag i varsin grupp av artfränder. En del av provodlingens syfte är att lära känna de olika växterna och i en 4 kvm yta kan jag lätt hålla koll på spridningsförmågan hos de olika växterna och flytta runt dem om det behövs.

Nyplanterad blodrot
Nyplanterad blodrot

Det måste gå fort

När pluggplantor kommer måste de ner i jorden direkt. Förmågan till eftertanke är inte så stor när man är ute och planterar kl. 06:30 en fredag morgon och ska hinna klart innan kundmöte. Hade jag varit mer vaken så hade jag planterat växterna i varje grupp betydligt närmare varandra och därmed lämnat plats mellan grupperna för att senare plantera grupper av tusensköna. Som det är nu är alla plantor jämt utspridd över ytan, så antigen blir det lite omflytt senare på säsongen eller så får jag väva in tusensköna överallt. Å andra sidan hinner jag under tiden se hur ärenpris, blodrot och rödblära beter sig – om de har börjat fylla sina ytor så kanske de ska få stå kvar där de är.

Gruppen av gullvivorna hade kunnat planterats tätare
Gruppen av gullvivorna hade kunnat planterats tätare

Formtänk kring gobeläng

Min blomstrande gobeläng är placerade strax intill planteringar där det redan växer ganska många låga växter. En gräsmatta intill en plantering kan hjälpa till att ge en tydlig form till planteringen. Ersätter man gräsmattan med gobeläng kan man behöva ta till extra medel för att få samma tydlig form. Detta för att växterna i en gobeläng varierar mer i höjd än en kortklippt gräsmatta.  Det kan också vara mindre höjdskillnad mellan växterna i gobelängen och växterna i planteringen, jämfört med gräs. Då blir det lätt att de olika ytorna bara smälter in i varandra. Du kanske löser detta genom att plantera lite högre växter i rabatten. Eller så kan du jobba med t.ex. kantstenar runt planteringen för att ge en tydlig avgränsning.

Nyplanterad gobeläng har redan börjat blomstra.
Nyplanterad gobeläng har redan börjat blomstra.

Det finns andra alternativ till gräsmattan…

Läs gärna om flera alternativ till gräsmattan – det är bara kreativiteten som sätter stopp!

Det finns mycket annat du kan göra för att hjälpa biologisk mångfald – i inlägget biologisk mångfald i din trädgård finns information och förslag samt länkar och referenser för fördjupning i ämnet.

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.