Efter vi började lära oss om vinterknoppar på trädgårdsarkitektutbildningen så förändrades mina vinterpromenader för alltid. Självklart kunde jag några knoppar sedan tidigare. Men jag hade helt enkelt inte förstått att alla träd och buskar har en alldeles säregen form och färg på sina vinterknoppar. Om du söker efter knoppisar på nätet finns det bilder med bra knep för att komma ihåg utseendet på de vanligaste träden. Kan detta vara roligt för barnen? Och så finns det en bok för alla åldrar ”Trädgårdens knoppar” av Anders Rapp med fina bilder och beskrivningar. Därmed, i brist på grönska så här års, delar jag med mig några av mina favorita knoppbilder.
Innehållsförteckning
Beräknad läsningstid: 3 minuter
Vinterknoppar på ask

Det går inte att ta fel på ask med sina stora svarta kroppar.
Vinterknoppar på hästkastanj

Knopparna på hästkastanj är glänsande, klibbiga och väldigt stora.
Äkta kastanj

Jag älskar de stora, röda, polerade knopparna hos äkta kastanj. Detta träd är ju inte jättevanlig hos oss. Men jag har en dröm om att någon gång kunna få tag på en mindre släkting, Castanea pumila för att kunna ha ätliga nötter i min egen trädgård.
Boka en rådgivning
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Min rådgivningstjänst finns för just dig.
Vinterknoppar på magnolia

Om du vill lyxa till livet med en magnolia har den stora och lurviga och alldeles underbara knoppar.
Olvon

Så häftiga knoppar på denna olvon! Dessvärre behöver jag besöka den under den gröna årstiden för att utforska vilken sorts olvon den är.
Vinterknoppar på klätterhortensia

Trots att det inte är ätbart och nog inte är världens bästa insektsväxt heller, så är klätterhortensia en favorit. Jag älskar den, vinter som sommar. Bilden togs i slutet av februari. Ser ni de små gröna bladen som börjar peka fram från den elegantaste av alla knoppar?
Har du en favoritvinterknopp?
Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
0 kommentarer