okt 12, 2018 | Ätbara perenner | 0 Kommentarer

Växtporträtt av minikiwi – en dold delikatess

Kameleontbuske, Actinidia kolomikta, är en gammal trädgårdsväxt som vi har tidigare odlat främst för sina dekorativa blad med skiftande färger. Bladen är gröna med vit eller rosa bladspets som blir mer rosa längre fram på säsongen. Den här färgglada varianten av Actinidia kolomikta är en hanplanta. Honplantan är mer diskret med enfärgade blad som ändå har en fin, frisk grön färg. Om du planterar en hanplanta tillsammans med en eller flera honplantor så kan honplantorna få frukt. Då kallar vi växten minikiwi. Här är mitt växtporträtt av minikiwi.

Beräknad läsningstid: 6 minuter

Minikiwi, Actinidia kolomikta, hanplantans bladverk skiftar i rosa-vit
Minikiwi, Actinidia kolomikta, hanplantans bladverk skiftar i rosa-vit

Minikiwi virar sig runt sitt stöd

I min erfarenhet är minikiwi ganska bångstyrig som klätterväxt. Minikiwi måste ha ett klätterstöd. Och den klättrar genom att vira sig runt stödet, om den nu lyckas få tag i den. Ta stödet slut på höjden så vänder den nedåt igen och virar sig tillbaka igen. Tar stödet slut på bredden så sticker den ut och viftar lite tills den kommer i kontakt med någonting annat att vira sig runt – en annan växt, en pinne eller bara marken. Hos mig klättrar minikiwin på ett ganska grovt rutnät gjord av gamla störar. För att bli riktigt fin skulle den nog behöva ett tätare klätterstöd. Egentligen behöver du bara lodrätta klätterstöd, men till exempel armeringsnät skulle fungera fint.

Beskär minikiwi på sommaren eller hösten

Från början hade jag tre plantor – en ’Oscar’ som jag planterade mellan en ’Anna’ och en ’Paula’. Tyvärr har den ena honplantan dött. Jag tror att den kan ha vuxit in i grannens häck och sedan oavsiktligt beskurits på en tid som inte är bra för en minikiwi. Minikiwi blöder nämligen på våren, så du borde beskära den på sommaren eller hösten. Om den blir alldeles för bångstyrig går det bra att klippa ner minikiwin ganska hårt. Men du behöver inte beskära den för fruktsättningens skull.

Undangömda frukt som mognar i omgångar

Hanblommor på en minikiwi
Hanblommor på en minikiwi
Honblommor på en minikiwi
Honblommor på en minikiwi

Blommorna på minikiwi är otroligt vackra och doftar även gott. Men blommorna är undangömda så för att se dem behöver man leta bland bladverket. Detta betyder såklart att frukten är också undangömda! Det som är lite knepigt med minikiwi är att omogna och mogna frukter ser väldigt lika ut. Möjligen att frukterna är aningen mindre randiga i utseende när de är fullt mogna. Frukterna mognar inte heller alla samtidigt vilket gör att man måste leta, titta och klämma en hel del för att få skörd. Omogna är de hårda som stenar, men när de har mognat blir de mjuka, så kläm inte för hårt! Har du chans att hitta frukterna på marken under dina minikiwier kan du även försöka skaka busken för att få de mogna frukterna att ramla av.

Frukt från minikiwi, Actinidia kolomikta
Frukt från minikiwi, Actinidia kolomikta

Frukterna är ungefär i samma storlek som stora vindruvor. Man äter dessutom dem som vindruvor – det vill säga med skal och allt. De smakar som minivarianter av de bruna håriga kiwifrukterna som vi kan köpa i affärer. Kanske aningen mer smakrika. Actinidia kolomikta verkar också vara den art i kiwifamiljen som är rikast på C-vitamin och antioxidanter.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

Odling av minikiwi

Enligt uppgift är minikiwi härdig till zon V eller möjligen zon VI. Nuförtiden finns det flera sorter att välja ifrån än när jag köpte mina för ca 10 år sedan. Det finns även en annan art som heter krusbärskiwi, Actinidia arguta som är lite mindre härdig. Vissa sorter är delvis självfertila, vilket betyder att du kan få frukt även om du bara har den plantan. Men skörden blir bättre tillsammans med en hanplanta. Det viktigast är att kolla att din hanplanta är en bra pollineringsort för dina honplantor.

Minikiwi vill ha mullrik, fuktighetshållande jord på en något skyddad växtplats med sol till halvskugga. Av egen erfarenhet vet jag att minikiwi inte är särskilt kinkig heller. Mina plantor står skyddade men jorden är allt annat än mullrik och fuktighetshållande. Dock fick de både ny mull och stödbevattning i år eftersom det finns nyplanterade buskar och träd i närheten. Därmed uteblev den ultimata stresstesten av hur de klarar extrem torka.

Slutsats

Så länge den får ett lämpligt klätterstöd kan minikiwi vara både dekorativ och lättskött. Och blir den för bångstyrig så är det lätt att klippa ner den och starta om. Så länge den växer någorlunda skyddad kan den även agera som en insynsskyddande skärm. Detta gör att den kan ha flera funktioner i din trädgård – prydnad, insynsskydd och fruktbuske. Minikiwi behöver plats åt sidorna och på höjden, men som en smal skärm eller växande med stöd mot en vägg eller mur kan den även få plats i en liten trädgård.

Jag odlar minikiwi i min skogsträdgård. Läs Skogsträdgård – ditt ätbara mångfaldsparadis

För en komplett lista av alla fruktträd och bärbuskar hos mig läs Frukt och bär inventering

Och som ätbar klängväxt passar minikiwi bra i den mindre trädgården – läs Frukt och bär i en liten (skogs)trädgård

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt. Jag är även utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder rådgivning och mentorskap för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och jag erbjuder även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.