Är en trädgårdsdesign med Grubby Gardens rätt för oss?

Här försöker jag förutse några av de vanligaste frågor som skulle kunna uppstå när en familj börjar fundera på att anlita en trädgårdsarkitekt. Eller rättare sagt, att beställa en trädgårdsdesign från just Grubby Gardens.

Hör gärna av dig om jag har missat några invändningar som du och dina nära och kära har!

Funkia eller Hosta är både en ätbara perenn och vacker bladväxt som är väldigt användbart i trädgårdsdesign

”Vad är en trädgårdsdesign värt?”

För det första: trädgårdsdesign ger värde nu

Tänk dig en vecka då man har en plan för alla middagar, med tillhörande recept och inköpslista – då kan man köpa precis det som behövs, man vet hur man ska göra och det är bara att sätta igång och laga maten när det är dags. Mindre stress. Mindre kastad mat. Mer glädje!
Trädgårdsritningar och tillhörande dokument har ungefär samma effekt:

  • du får en plan att jobba efter, med instruktioner på den nivå du behöver (du kan till och med anlita Grubby Gardens att hjälpa dig med implementeringen av din trädgårdsdesign)
  • du undviker dyra inköp av växter som bara tynar bort när de planteras där de inte trivs
  • Det ger glädje när du ser den trädgård du vill ha växa fram.

En Grubby Gardens trädgårdsdesignkund får dessutom känslan av att göra något bra för den biologiska mångfalden och kanske även chansen att prova nya smaker.

För det andra: trädgårdsdesign ger värde sen.

Enligt en undersökning gjord av Husqvarna, kan en välplanerad trädgård dessutom höja fastighetsvärdet. Det finns inte heller någon anledning att vänta med att få till den trädgård du vill ha – till skillnad från investeringar i ett nytt kök eller badrum, anses värdet på en välskött trädgård öka med tiden.

Funkia eller Hosta är både en ätbara perenn och vacker bladväxt som är väldigt användbart i trädgårdsdesign

”Men vi har en välfungerande gräsmatta. Varför krångla till det?”

En klippt gräsmatta innehåller väldigt lite liv. Och om gräsmatta dessutom är mer eller mindre allt ni har i trädgården gissar jag att ni inte heller spenderar så mycket tid i trädgården själva. Så trädgården blir livlös på två sätt.

Vi människor är känsligare än vi kanske tror – om det kryper i kroppen när du sätter dig på en viss plats för att den där jobbiga grannen brukar dyka upp, så kommer du inte sitta där speciellt ofta. Du kanske inte märker att det kryper i kroppen. Men känn efter och se om jag inte har rätt.

Fundera också på hur det känns när du promenerar i en orörd skog jämfört med när du är i en mer steril miljö med bara stenläggning, trädäck och/eller gräsmatta. Vi människor behöver kontakt med naturen. Den får oss att må bättre.

Funkia eller Hosta är både en ätbara perenn och vacker bladväxt som är väldigt användbart i trädgårdsdesign

”Blir det inte bara en massa getingstick och myggbett?”

Eller ”Blir det inte bara en massa getingstick och myggbett om vi börjar göra mer för biologisk mångfald? ”

Getingar och myggor får du nog ändå. Getingar är faktiskt också nyttoinsekter – de är köttätare och matar sin avkomma med insektslarver. Men det är inte sådana sociala insekter som flyttar in i insektshotell utan det är solitära insekter som inte alls är benägna att sticka dig (läs varför här). Och groddjur äter mygglarv i stillastående vatten. Vissa fåglar äter myggor också. Och även fladdermöss gör det. Groddjur ger sig dessutom på sniglar. För att inte tala om alla andra nyttoinsekter som anländer när du anlägger en damm.

Så du ser, det handlar om att skapa en balans. Eller snarare att hjälpa naturen på traven med att skapa sin egen balans.

Vi människor kan omöjligen förstå det komplexa system som ekosystemet är. Det enda vi kan säga med säkerhet är att om vi lyckas ta död på alla insekter så skulle vi inte överleva som art så många år till. Och just nu går utvecklingen åt helt fel håll.

Funkia eller Hosta är både en ätbara perenn och vacker bladväxt som är väldigt användbart i trädgårdsdesign

”Jag har ingen lust att gräva i en köksträdgård varenda helg”

Eller ”Jag förstår att du vill visa barnen att man kan odla mat själv, men jag har ingen lust att stå och gräva i en köksträdgård varenda helg.”

Jag lovar inga guld och gröna skogar här heller. Men om det skulle räcka att kunna plocka några bär, blad eller ätbara blommor så har jag massor av tips att dela med dig – buskar och andra fleråriga ätbara växter som vi kan stoppa ner i princip varsomhelst i trädgården.

Och om du ändå vill ha en köksträdgård kan jag berätta att jag i många år nu har drivit ett ofrivilligt ”forskningsprojekt”. Det handlar om vilka knep man kan använda och vilka ettåriga grönsaker som har största möjligheten att överleva och ge skörd. Och detta oavsett rådjur, sorkar, sniglar, myror (de norpar morotsfrön) och sinande energidepåer hos trädgårdsskötarna (med andra ord misskötsel)!

Funkia eller Hosta är både en ätbara perenn och vacker bladväxt som är väldigt användbart i trädgårdsdesign

”Det låter som mycket jobb att göra om trädgården!”

Helt rätt. Även om en trädgård kommer vara lättskött med tiden, så kräver alla trädgårdar en viss nivå av skötsel. Och troligen behöver en nyanlagd trädgård även en del bevattning under tiden alla växter etablerar sig. För att inte nämna själva anläggningsjobbet.

Men jag har märkt att mina kunder har en tendens att få ett tillskott av energi när vi börjar prata om möjligheterna med trädgården. Och när du får en plan i handen (ritningarna och dokument som jag levererar) så har du något att jobba efter.

Och om det ändå känns oöverstigligt med det extra jobb det innebär att göra om din trädgård så kan Grubby Gardens hjälpa dig.

Funkia eller Hosta är både en ätbara perenn och vacker bladväxt som är väldigt användbart i trädgårdsdesign

Tillbaka till Tjänster…

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.