Vi brukar definiera ogräs som någonting som växer där man inte vill ha den. Man kan utrota ogräs på två sätt. Antigen försöker vi ta bort ogräset eller så kan vi tänka om och bestämma oss att det får växa där trots allt. Att vilja ha bort ogräset innebär först ett stressmoment då vi betraktar den oönskade växten. Och sedan ett arbetsmoment för att få bort den, eftersom vi givetvis aldrig skulle kunna tänka oss att använda gifter. Om du förstår vilken nytta ogräs ibland kan göra så kanske du åtminstone blir mindre stressad av att du inte hunnit rensa bort den!
Innehållsförteckning
Beräknad läsningstid: 5 minuter
Ogräs läker sår
Över kanske hundratals år har det växt fram någon slags trädgårdsideal som yttrar sig i sammetslena kortklippta gräsmattor och välstädade rabatter. För att inte tala om kökslandet som vi ofta förbereder för vintern genom att städa bort all växtlighet. Det kan ibland kännas som någon slags social plikt att sköta sin trädgård och hålla den prydlig.
Naturen vill någonting annat. Naturen vill inte ha bar jord eftersom bar jord skadar mikrolivet eller orsakar jorderosion. Därför har ett gäng växter utvecklat som är experter på att snabbt dyka upp och läka det sår som bar jord är. När de dyker upp i våra trädgårdar kallar vi dessa ogräs. Dessa växter har strategier för att täcka bar jord. Till exempel kan vissa växter sprida sig väldigt effektivt med rötter eller fröer. Eller de har fröer som kan överleva åratal i jorden i väntan på en chans att gro.
Ogräs är pionjär
Det vi brukar betrakta som ogräs är så kallade pionjärer – de är först på plats när jorden blir bar. Det finns ogräs eller snarare vilda växter som trivs på alla sorters jord. Om vi människor lämnar en plats orörd, jobbar dessa ogräs på med att förbättra jorden. Så småningom, i alla fall i Sverige, blir jorden så pass näringsrik och lucker att buskar och träd till slut ersätter dessa pionjärogräs. En vacker dag ramlar ett träd och det uppstår en ny lucka av bar jord och ljus. Och hela processen börjar om igen.
När vi städer i rabatterna och kökslandet och lämnar bar jord skapar vi ”sår” som ogräset försöker läka. Lösningen är att täcka jorden.
Läs Klimatsmart under ytan. Om jord, kompost och kretslopp för tips om olika sätt att jobba med jorden på ett mer miljövänligt sätt.
Att täcka jorden med växter är ett annat sätt att hjälpa naturen. Läs Marktäckare – bort med naken jord, kala stammar och delar av gräsmattan!

Växte det också fina vilda blommor i din gräsmatta sommar 2018 när det var så torrt? Naturen försökte läka sår även då.
Ogräs främjar biologisk mångfald
Ekosystemet planetjord är ett väldigt sinnrikt system av en mängd olika växter och djur som är beroende av varandra. Inom planetjord finns otaliga mindre ekosystem. De vilda växterna och insekterna i varje mindre ekosystem har utvecklat sida vid sida. Dessa insekter hämtar sin mat och kanske utför pollinering av växterna. Eller blir de själva mat åt fåglar eller andra djur. Eftersom dessa växter och djur har utvecklat i samma område över många år, så är de anpassade för ett liv tillsammans. Det är därför att de vilda växterna, som vi ibland klassar som ogräs, är så viktiga när vi vill gynna biologisk mångfald. Visst finns det odlade växter som gör underverk i att attrahera insekter och främja biologisk mångfald. Men de inhemska växter som har utvecklat sida vid sida tillsammans med alla insekter och vilda djur gör jobbet ännu bättre.
Kan du utrota ett ogräs bara genom att fundera vilken nytta det gör för biologisk mångfald?
Boka en rådgivning
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Min rådgivningstjänst finns för just dig.
Ogräs är ofta näringsrikt
Eftersom ogräs bidrar till att förbättra jorden genom att till exempel hämta näring genom djupa rötter, så är många ogräs också näringsrika i sina ovanjordiska delar. Om ogräset också är ätbart så är dess fördelar för oss människor uppenbara. Icke ätbara näringsrika ogräs kan vi ofta använda som naturlig gödsel istället. Vips då har vi utrotat ogräset (trots att det finns kvar).
Utrota ogräs från hängmattan
Jag har fullt förståelse för att ogräs kan vara väldigt besvärligt när den tränger undan andra växter genom att roffa åt sig vatten, näring och ljus. Vissa växter vill man helt enkelt inte ha heller. Men, när sommaren kommer, om du ser en maskros i gräsmattan, eller nässlor som växer längst bort i trädgården kan du kanske tänka om. Försök istället att uppskatta att ogräset ger mat eller barnkammare till insekter, läker sår eller är nyttigt att äta. Då kan du utrota ogräs utan att lämna hängmattan.

Är inte ogräs ofta ganska vackert också?
Vill du ändå bli av med ogräset på vissa ställen (och ja, jag förstår att det kan vara så) har jag även några tips.
Läs Undvika och bli av med ogräs
Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
0 kommentarer