En (av flera) bra egenskaper hos ätbara perenner är att de förlänger skördesäsongen. För mina föreläsningar är det bra att ha bildligt bevis på detta, och då gärna från flera år eftersom varje vår är unik. Så på sätt och vis var det arbete när jag och kameran tog några andningspauser i trädgården 7 – 8 april 2021. Men inte bara arbete – lite lyx och njutning också.
Innehållsförteckning
Beräknad läsningstid: 7 minuter
Skördeklara (ett kort kapitel så här års)

De flesta bladlökar visar sina blad nu. Då gäller det att ha koll på vilka som är goda att äta. Skogslök (Allium scorodoprasum) är min absoluta favorit – till och med tidigare än ramslök hos mig, men det beror nog på solläge. Och så sprider den sig i lagom takt.
Läs mer om bra ätsorter av allium och om en smaktest av några av de senare sorter av allium.

Blodskräppa (Rumex sanguineus) förtjänar inte riktigt sin plats här, då jag mest försöker bli av med den (pga egenskaper den får längre fram på säsongen). Men om du vill ha någonting som är tidigt och syrligt i salladen är det kanske inte helt fel ändå.

Löparfetblad är också väldigt tidiga, med fräscha blad redan nu. Men kanske inte riktigt skördeklara ännu…
Boka en rådgivning
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Min rådgivningstjänst finns för just dig.
Bristande knoppar och förhållanden arbete till frukt

Först att grönska i min trädgård är krusbär (troligen också svarta vinbär, men den är på lotten). Taggig som bara den, förstås, men om man kan stå ut med några rispor på händerna ger krusbär faktiskt ganska bra utdelning av frukt jämfört med tiden det tar att skörda.

Blåbärstry, Lonicera caerulea var. Kamtschatica, är inte den tidigaste att grönska, men kommer väldigt tidigt med sina blommor. Väldigt bra för hungriga pollinatörer. Och så får vi bär redan runt midsommar.

Har jag berättat att jag drog upp mina liten rosenkvitten från frö? I alla fall de i trädgården – jag har flera sorter på lotten. Den är dessutom den enda frukt jag har på lotten som inte rådjuren har gett sig på. Kan vara för att man måste pyssla ganska mycket med frukten (typ göra marmelad) för att få den ätbar. Men den går snabbt att skörda. Den skördas ganska sent jämför med de vanliga bären (dvs bra fördelning av arbete över säsongen). Och den är bångstyrig med galna tegelröda blommor som älskas av bina. Kärlek i buskform!
Dödved – någonting att dölja?

Dödved är bra i trädgården – i varenda form du kan hitta på, både i sol och skugga, nergrävd och ovan mark. Hos oss finns det ont om plats så dödveden får tjänstgöra som rabattkant här och var. Tanken är att den ska döljas av marktäckare innan den förmultnar alltförmycket – vilket är verkligen ett race against time när det gäller dödved av just björk. Här börjar Symphytum ’Hidcote Pink’, en krypande (och steril) form av vallört, vakna. Så småningom får den sällskap av andra växter i gången nertill.
Vårlyx skulle kunna vara enklare

Jag har äntligen fått mina julrosor att trivas. Denna tror jag är sorten ’Double Ellen Pink’.

Och här har vi mega primadonnan ’Double Ellen Red’. Men dubbla former av blommor är inte bra för bina – de är mutanter där ståndarknappar har omvandlats till extra kronblad. Så nu behöver jag komplettera med några enkla sorter – eller snarare några som inte heter ”x hybridus” och som har enkla blommor. Det vore ju inte helt fel med några vita…

En turkisk julros, Helleborus orientalis, är ett steg i rätt riktning med sina enkla blommor.

Jag var fullständigt ointresserad av lagerhägg. Tills jag mötte ’Etna’. Nu pryder den sin plats i mitt gröna hörn med underplantering av den marktäckande sorten ’Piri’. En sann glädje när så mycket annat i trädgården är lite grått och brunt. Och lite av ett experiment också, för att se hur den blommar och skjuter skott i skugga.
Du är kanske också intresserad i…
Om du undrar vilka andra ätbara perenner som finns i min trädgård läs även mina perenn spenatutmaning och perenn salladutmaning från sommaren 2020.
Självklart finns det också en inventering av frukt och bär i trädgården från 2020.
Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
0 kommentarer