Trädgårdsåret 2022 i bilder

December är en tid för reflektion, att summera året som gått och börja smida planerna för nästa år. Jag har valt ut en bild per månad (nästan…det var ju visst en månad som fick två bilder). Varje bild ska ha ett budskap eller historia med relevans till vad jag strävar efter i Grubby Gardens. Inte alla trädgårdar kom med och inte heller allt jag har jobbat med under året. Och jag tycker det har varit för få insekter i år, så det finns ett bonusinslag på slutet.

Beräknad läsningstid: 12 minuter

Januari

Januari 2022. Min sit spot.
Januari 2022. Min sit spot.

Under vintern testade jag att göra permakulturens Sit Spot rutin – att sitta tyst och stilla och under några minuter varje vecka bara betrakta trädgården från samma plats. Syftet med Sit Spot övningen är att lära känna sin plats på ett djupare plan genom att vara där så pass mycket att man börjar se mönster på permakulturvis. Sedan är det ju också en tanke med att man försöker smälta in (genom att sitta still en stund) så att naturen vågar komma lite närmare alt. börjar igorera en. Det är dessutom tänkt att också vara meditativ.

Läs Lär känna din trädgård med Sit Spot rutinen

Detta klarade jag av att göra under januari och en del av februari. Sedan hände ju grejer i livet, såsom livet är. Och jag kan inte minnas att jag satt på denna bänk igen under resten av året. Så det är kanske budskapet för nästa år – att ta vara på det meditativa som finns i en trädgård. Att bara vara ibland och inte alltid göra. Lyckas du med det?

Februari

Februari 2022: En oväntad besökare (ekorre) till fågelmataren
Februari 2022: En oväntad besökare till fågelmataren

Jag beställde nyss fågelfröer (lite sent i år). Numera använder vi enbart ekologiska fågelfrön. Från Slåttergubben (enda valet för ekologiska fågelfrön vad jag vet). Det är ju ingen mening att ha det mysigt med mesar vid fågelmataren som äter fröer som har odlats med konstgödsel och gifter. Vilket tar ju död på fåglarnas mat (insekterna) på annat håll i världen. 

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?

Min rådgivningstjänst finns för just dig.

Mars

Mars 2022: Snökrokus
Mars 2022: Snökrokus

Fjärilar, bin och humlor som vaknar tidigt på våren behöver mat. Sälg är ju förstås viktigt men även vårblommande lökar som krokus, våriris och vårlök.

Den vanligaste krokus, vårkrokus (Crocus vernus) har tyvärr klassificerats som hög risk att sprida sig och bli invasiv (Ref 1) därför är det bättre att satsa på t.ex. snökrokus (Crocus tommansinianus) eller bägarkrokus (Crocus chrysanthus).

April

April 2022: Skogslök redo att skördas 24 april 
April 2022: Skogslök redo att skördas 24 april 

Inget trädgårdsår från Grubby Gardens skulle vara komplett utan reflektion över skörd av ätbara perenner. I år har jag till och med dokumenterat skörden från skogsträdgården (Läs Skördekalender i skogsträdgården 2022). Ju mer jag jobbar (och lekar) med skogsträdgårdsodling, ju mer övertygad blir jag att en skogsträdgård har så många bra svar till de miljöproblem vi tampas med idag.

Läs Skogsträdgård – ditt ätbara mångfaldsparadis

Och det är inte helt fel att kunna skörda gröna blad utan ansträngning i april heller.

Maj

Maj 2022: Nyplanterade växter vid dammen
Maj 2022: Nyplanterade växter vid dammen

Ingen sammanfattning över 2022 skulle vara komplett utan en bild från vår damm som vi anlade hösten 2021 och planterade under 2022. Första omgången växter blev ett antal pluggplantor av inhemska växter. De skira vit-rosa blommor som syns i bilden är ängsbräsma (Cardamine pratensis) som dessutom har ätliga blommor och blad. 

Den bastanta cerise-rosa saken i förgrunden är ett impulsköp av fagertrav. Om den har överlevt ska den tas bort då den är klassificerad som hög risk att bli invasiv, och sådana växter ska inte få breda ut sig vid min damm. Jo, även trädgårdsarkitekter kan drabbas av impulsköp!

Längst bort i bilden syns ett krukfat med kokosmatta och bitar av en takpanel i tegel. Den är fylld med vatten och var ett försök att avleda grannens bin från att bada (och drunkna) i dammen. Eller rättare sagt de satt och sög vattnet från kokosmattan på kanterna och trillade antagligen i. Bina var helt oimponerade av mitt krukfat så jag får jobba med en mer långsiktig lösning att täcka all synlig kokosmatta med växter. Lättare sagt än gjort när dammen är ”grävd” i sprängsten och har bitvis ganska branta sidor…

Läs Att anlägga en trädgårdsdamm för info om hur vi skapade dammen och Dammväxter – om växterna i och vid vår damm.

Juni

Juni 2022: Den lättaste trädgård att sköta är en trädgård du älskar - bild från en trädgård jag designade 2017
Juni 2022: Den lättaste trädgård att sköta är en trädgård du älskar

Bilden är från en trädgård jag designade 2017. Familjen vill ha en insektsvänlig, färgglad och lummig trädgård där de kunde ta tillvara växter och material som redan fanns på plats. Ibland kan jag tycka att det energitillskott och ökat självförtroende som designhjälp kan ge är viktigare än själva designen.

I det här fallet designade jag ett förslag på trädgårdens form och ett tema samt ett mer detaljerat växtförslag för första etappen. Därefter har kunden tagit vid och fortsatt att utveckla detta underbara insektsparadis på egen hand med helt fantastiskt resultat.

Juni 2022: Det jag vill åstadkomma med Grubby Gardens trädgårdar (förutom en rik biologisk mångfald och massor av ätbart) - att trädgården ser ut som om den alltid har funnits
Juni 2022: Som om den alltid har funnits

Efter fem år har jag nog kommit fram till vad jag vill ska känneteckna en Grubby Gardens trädgård (förutom en rik biologisk mångfald och massor av ätbart så klart) och det är att trädgården ser ut som om den alltid har funnits. Helst även med några delar där naturen själv bestämmer vad som växer!

Juli

Juli 2022: Blommor och plastbantning. En grönsaksbädd med mängder av blommor (och grönsaker)
Juli 2022: Blommor och plastbantning

På tal om massor av ätbart… Jag bestämde mig att prova plastbanta i trädgården under 2022. Jag började med att försöka förhindra att mikroplaster hamnar i naturen, vilket mynnade ut i två strategier. Den ena var att använda skuggväv som vind- och solskydd för mina nyplanterade squashplantor som ersättning för fiberduk. Och den andra var att plantera massor med blommor för att distrahera insekterna som gillar kål (istället för att använda kålnät). Skuggväven fungerade utmärkt så denna ska jag fortsätta med. Blommorna ska ja också fortsätta med, resultatet blev helt underbart, både för insekterna och för själen. Men jag kan inte påstå att jag noterade någon minskning i antalet fjärilslarver på kålen.

LÄS Plastbanta i trädgården

Augusti

Augusti 2022: Liv i dammen (insekter och deras luftbubblor)
Augusti 2022: Liv i dammen

Första säsongen med dammen och en del insekter har hittat hit. Jag mötte ju också en groda framåt hösten men den var en bit bort vid växthuset. Två dagar i rad såg jag grodan. Oklart om den hade upptäckt dammen. Och det finns en koltrast som gillar att bada på stranden. 

Tanken är att skapa biologisk balans i dammen enbart med hjälp av växter. Men det finns en bit kvar tills vi uppnår denna biologisk balans. Växterna kom in i dammen successivt över säsongen. Vilket kan vara en del av förklaringen. Vi får helt enkelt ser hur vattnet i dammen utvecklar sig nästa säsong när växterna är på plats från början. Naturen måste få ta tid.

September

September 2022: En del av skogsträdgården
September 2022: En del av skogsträdgården

För mig är denna bild av skogsträdgården rofylld och avslappnad – jag kan vandra förbi ett ogräs under nästan hela säsongen utan att känna någon större behov av att ingripa. Det finns ju inte så mycket plats för ogräs att ta för sig i skogsträdgården. Och det mesta av det som självsår sig där har jag planterat.

Men min skogsträdgård är på sätt och vis också ganska hårdtuktad. Den är mitt experimentfält. Den är för liten för att få plats med växter som inte bidrar tillräckligt. Dessa brukar få åka ner till kolonilotten och så får jag plats att prova någon ny perenn. Eller två…

Oktober

Oktober 2022: Kreativ gallring. En avlövad och delvis renoverad berså
Oktober 2022: Kreativ gallring

En senhöstbild från en kunds trädgård. Nya fina planteringar i all ära (och jag älskar att designa nya planteringar), men jag har insett att det som verkligen skapar magi i en trädgård – för alla inblandade – är när man kan skapa någonting nytt, fint och relevant med det som redan finns.

 I början hade kunden en tanke att det enda sättet att få ett snyggt insynsskydd mot gaten skulle vara att plantera en ny häck och så småningom ta bort den gigantiska, risiga granhäcken. Men de var öppna för mina galna idéer så nu är planen att vi rensar och snyggar till granhäcken. Men det som vi rensar bort kommer inte försvinna, utan det kommer hamna på andra sidan av trådstaketet och bli ett risstaket. Så då kan alla varelser som lever på den risiga häcken fortsätta leva på det!

I och med detta rensjobb kommer det uppstå några luckor i häcken. Där planterar vi strategiskt placerade buskar framför risstaketet.

Bersån som syns på bilden? Den var helt övervuxen och nästan oigenkännlig som berså. När jag tog bilden var vi precis färdig med höstbestyren att rensa ut alla växter som inte tillhörde bersån (som är häckkaragan) och gräva bort det som hade vuxit i mitten. Pricken över i:et i det här fallet var kundens egen idé. Vi har nämligen flyttat ingången till bersån. Numera kan familjen sitta i svalkande skugga och njuta av bollspelet på bollplanen som finns alldeles intill. Nästa steg är vårvinternedklippning.

Detta kallas för kreativ gallring. Man har kvar alla naturvärden men gör om till någonting som kunden kan njuta av.

November

November 2022: I blom 27 november 2022 vid en bro i Vaxholm
November 2022: I blom 27 november 2022

Kan det vara rödklint? Ur led är tiden när det blommar sent i november. Nog sagt.

December

December 2022: Närodlad krans av ljusrosa eterneller och tallris från fallna grenar.
December 2022: Närodlad krans

Adventskrans gjord av ris från en tallgren som kom ner med den tunga snö vi fick i månadsskiftet. Samt från eterneller jag odlade på lotten. Riset har mellanlandat på vår dörr och kan återgå till skogen efter jul.

Bonus bi-bilder

Det har varit lite för lite tid ute med rätt kamera för insektsbilder i år. Någonting att bättra på nästa år! Det är väldigt meditativ för mig att fota i trädgården – man tvingas att sakta ner och observera. Här kommer mina 4 favorit bi-bilder.

3 juni humla på brunnäva i skogsträdgården
3 juni. Humla på brunnäva i skogsträdgården
6 juni. Humla på rosenginst i skogsträdgården
6 juni. Humla på rosenginst i skogsträdgården
21 juni bi vid honungslök, entréträdgården
21 juni. Bi vid honungslök, entréträdgården
2 augusti, humla på solros, kolonilotten.
2 augusti. Humla på solros, kolonilotten.

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Referenser

[1] Klassificering av främmande arters effekter på biologisk mångfald i Sverige – ArtDatabankens risklist Risklistan är lättast att läsa i samband med introduktionstexten som ger nyckeln till risknivåerna

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.