sep 21, 2023 | Jord och vatten | 0 Kommentarer

Trädgårdsakvedukt – spara regnvatten, tid och din rygg

Varför behöver vi trädgårdsakvedukter? Jo, för att vi vill ju ta tillvara regnvatten. För att det är ofta hustak som levererar största möjlighet att samla regnvatten. Och för att det sällan är praktiskt att anlägga köksträdgården intill de bästa stuprören.

Beräknad läsningstid: 5 minuter

Vad är en trädgårdsakvedukt?

En akvedukt, enligt Wikipedia är en smal sluten eller öppen ledning, som med självfall ska leda ett vattendrag eller en kanal över hinder. En trädgårdsakvedukt däremot leder regnvatten snarare än ett helt vattendrag över sina hinder, men principen är densamma. 

Trädgårdsakvedukten leder regnvattnet dit du behöver det mest

Den allra viktigaste fördel med en trädgårdsakvedukt är att den möjliggör för oss att leda vatten med hjälp av självfall. Detta även om köksträdgården ligger i samma höjd eller högre än marken vid huset. Men en trädgårdsakvedukt underlättar även om du bara vill leda vattnet snyggt över trädäcket för att sedan tar det vidare ut i trädgården.

En trädgårdsakvedukt kan skapa höjdskillnad i en platt trädgård

Vanligtvis, om man ska samla vatten i en regntunna, kapar man stupröret i höjd med toppen av regntunnan och leder vattnet direkt in i regntunnan med hjälp av någon ändamålsenlig koppling. Med en akvedukt kan man kapa stupröret högre upp. Detta underlättar för att leda vattnet med hjälp av självfall till en regntunna som står en bit bort, även om regntunnan står i samma markhöjd eller till och med på högre mark än huset. I dessa fall går det inte att leda vattnet i en konstruktion som ligger på eller under marken.

Den begränsande faktorn är antigen höjden på själva stupröret eller den maxhöjd du vill ha på akveduktens stöd.

Få bort vattentunnorna från husknuten med akvedukt

Utöver möjligheten att leda vattnet längre bort till den plats du behöver det mest, frigör du dessutom utrymme vid husknuten med en trädgårdsakvedukt. Detta eftersom du kan bygga akvedukten för att kunna gå under den.

En akvedukt öppnar upp möjligheterna för hur du samlar regnvatten…

Genom att kunna leda regnvatten bort från husknuten öppnar du även upp möjligheter för flera olika sätt att samla regnvatten. Medan det mest lämpliga sättet att samla vatten intill huset oftast är någon form av regntunna eller ovanjordisk regntank, har du kanske större utrymme en bit bort med plats för, till exempel, en damm. Eller så går det att gräva djupare längre bort från huset så du kan gräva ner en stor tank. Eller så finns det helt enkelt mer plats en bit bort från huset för att samla regnvatten i större behållare.

…Men planera även hur vattnet kommer komma ut till odlingarna

Försök även att planera för hur du kommer att transportera vattnet från behållaren till odlingarna. Vill du till exempel installera droppbevattning med pump, ansluta vattenslang till en kran och vattna med hjälp av självtryck, eller helt enkelt fylla en hink eller vattenkanna?

Det går att få till riktigt fiffiga lösningar. Läs, till exempel om Puttmyra skogsträdgårds bevattningssystem för inspiration – där odlingar omfattar ca 2ha på en plats utan rinnande kranvatten eller el.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?

Min rådgivningstjänst finns för just dig.

Akvedukt av slutet rör

I den här lösningen med en akvedukt av ett slutet rör leder man regnvattnet till en regntunna närmare odlingarna. Denna akvedukt finns i en väldigt inspirerande privat skogsträdgård i Uppsala som jag hade möjlighet att besöka. Ett slutet rör är ju svårare att rengöra om det blir stopp, så med den här lösningen är det viktigt att se till att ha någon slags filter eller nät vid ingången för att förhindra att skräpet kommer in i röret.

Vattnet rinner till en regntunna genom en akvedukt av ett slutet rör
Vattnet rinner till en regntunna genom en akvedukt av ett slutet rör

Öppen trädgårdsakvedukt

En annan möjlighet är att leda vattnet i en öppen trädgårdsakvedukt av t.ex stupränna. Fördelen med den här lösningen är att det är lätt att komma åt för att rensa akvedukten. Och nackdelen är nog att det kommer behöva en hel del rensning då det är troligt att en del löv eller barr kommer hamna i akvedukten så småningom.

Akvedukt som leder regnvattnet från taket till en damm

En trädgårdsakvedukt som leder regnvatten från taket till en damm. Bild & trädgård: Isolde Broekmans Krumholt.
En trädgårdsakvedukt som leder regnvatten från taket till en damm.
Bild & trädgård: Isolde Broekmans Krumholt.

I den här inspirerande lösning leder akvedukten regnvattnet från taket till en damm. Isolde Broekmans Krumholt, som även driver företaget Happy Apple Tree i Skåne, har både skapat trädgården och tagit bilderna. Isolde har använt dammen för bevattning så vattennivån kan variera ganska mycket. Detta har hon löst med de fiffiga flytande krukor med vattenväxter som kompenserar för nivåskillnader.

Överskottsvattnet från dammen rinner rakt ut i en grusgång som leder till en lägre punkt i trädgården. Där finns en liten slingrande bäck där Isolde har planterat växter som tål båda väldigt torra förhållanden och att ibland står med fötterna i vattnet.

Numera har Isolde flyttat till en ny trädgård där hon håller på att planera nästa akvedukt.

Vattnet rinner längs trädgårdsakvedukten och rakt ner i dammen. Bild & trädgård: Isolde Broekmans Krumholt
Vattnet rinner längs trädgårdsakvedukten och rakt ner i dammen.
Bild & trädgård: Isolde Broekmans Krumholt

Läs mer om att anlägga en trädgårdsdamm

Mer vattentänk i trädgården

Det finns många olika sätt att jobba med trädgården för att hushålla med regnvatten. Läs mer i inlägget Vattentänk – att spara och ta tillvara vatten i trädgården

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.