Tips för att välja bärbuskar och fruktträd

Fruktträd och bärbuskar hör till de lite större investeringar i trädgården – om inte nödvändigtvis i pengar, åtminstone i tid. Du vill ju att växten kommer att trivas och ge bra skörd under lång tid framöver och det tar ju oftast ett tag innan de ger ordentlig med frukt. Här kommer några tips du kan ha i åtanke när du väljer bärbuskar och fruktträd.

Beräknad läsningstid: 8 minuter

Har du rätt läge i trädgården?

Det här gäller för alla växter egentligen – du behöver ha koll på mikroklimatet på platsen där du tänker plantera dina bärbuskar eller fruktträd. Och så behöver du ha koll på vad den specifika växten behöver.

Till exempel kan man tänka på:

 • Ljus
 • Jord 
 • Vatten
 • Vind
 • Frost
 • Växtzon (dvs om busken är tillräckligt härdig för din trädgård)

När det gäller jord så kan pH värdet vara viktigt, om det är sandig eller lerig, mager eller näringsrik och om det finns ett tunt eller djupt jordlager. Om jorden är kompakterad så måste du åtgärda detta innan du planterar någonting. Inga bärbuskar eller fruktträd kan växa och må bra i kompakterad jord (och inte så många andra växter heller för den delen).

Läs mer om rekommenderat minsta jorddjup

Frågor om vatten hör väldigt mycket ihop med jord och vind – är jorden väldränerad eller kanske för väldränerad, eller blir marken vattensjuk på hösten. Vind är väldigt uttorkande – både för växten och för själva jorden.

För en djupdykning om jord läs inlägget Klimatsmart under ytan – om jord, kompost och kretslopp i trädgården

Och för en djupdykning om vatten läs inlägget Vattentänk – att spara och ta tillvara vatten i trädgården

Kommer du fortfarande ha rätt läge sedan?

Det kan lätt bli skuggigt under fullvuxna fruktträd - bra att tänka på slutstorleken på alla växter när du väljer placering av nya bärbuskar och fruktträd
Det kan lätt bli skuggigt under fullvuxna fruktträd

Tänk även på hur träd och buskar kommer stå bli när de har vuxit klart. Detta gäller både för växter som redan finns i trädgården och för de du funderar på att plantera. Stora växter kastar ju skugga.

Pollinering av fruktträd och bärbuskar

Olika fruktträd och bärbuskar blir pollinerade på olika sätt. Detta kan vara lite klurigt, så det är väldigt viktig att försöka sätta dig in i växtens pollinering. Kanske det viktigaste är att få reda på om det räcker med ett exemplar eller om du behöver två för att få frukt – så du kan räkna ut om du har plats.

Det kan även vara att träd och buskar som är självfertila (dvs inte måste ha en pollinerings-partner för att sätta frukt) ändå får en bättre fruktsättning om det finns en kompatibel artfrände i närheten.

Minikiwi behöver en han och en (eller flera) honplantor för fruktsättning.
Minikiwi behöver en han och en (eller flera) honplantor för fruktsättning.

Läs även inlägget: Pollinering av fruktträd och bärbuskar

Några växters specifika önskemål

Egentligen har alla växter någorlunda specifika önskemål. Listan nedan är mest tänkt att belysa växter med behov och önskemål som inte går att förhandla bort. Försök att vara lyhörd mot växternas önskemål när du väljer bärbuskar och fruktträd – resultatet brukar vara betydligt bättre.

 • Växter i prunussläktet (såsom körsbär eller plommon) är känsliga för kompakterad jord. De kanske överlever i bästa fall men de mår ju inte bra av det. Och detta brukar leda till sämre fruktsättning.
 • Hybridblåbär behöver sur jord och minst två olika sorter för fruktsättning.
 • Havtorn är vindpollinerad vilket betyder att pollen från hanplantan behöver blåsa mot honplantan. Med andra ord, tänk på vindens vanligaste riktning när du planterar. Tänk förresten också på att havtorn skjuter mycket rotskott.

  Läs mer om Havtorn

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

När har du tid att skörda?

Det är ju inte roligt om du varsamt sköter en ny buske eller träd i (ibland) flera år bara för att upptäcka att du alltid är bortrest eller väldigt upptagen när frukterna är mogna. Så fundera på när du har tid att skörda och väga in detta som urvalskriterium när du väljer dina bärbuskar och fruktträd. Och det finns att välja ifrån – jag skördade mina sista bär för i år igår (7 november). Det var bär från koreansk silverbuske.

Bär från koreansk silverbuske kan man skörda i november i Stockholmstrakten - bra att tänka på när du hinner skörda när du väljer bärbuskar
Bär från koreansk silverbuske kan man skörda i november i Stockholmstrakten

Tänk också på att om du har en mångfald av olika bärbuskar och fruktträd, så kommer du sprida ut skördearbetet över en längre tid, nästan per automatik.

Vill du äta direkt från busken eller förädla?

Det här är någonting jag har börjat fundera på ganska nyligen. Fram tills nu har jag bara velat odla så många olika sorters frukt och bär som jag har kunnat få in i mina något begränsade odlingsutrymmen. Men det är ju skillnad mellan olika frukt och bär. Och om du vill begränsa arbetsinsatsen kan det vara värt att fundera över och försöka väga upp:

 1. hur mycket jobb det är att skörda frukten (generellt, ju mindre bären är desto mer jobb att skörda och rensa).
 2. Hur mycket man behöver göra sedan för att du ska kunna njuta av din skörd.

Jag äter, till exempel, gärna röda vinbär, blåbär, blåbärstry, plommon, äpple, bärhäggmispel, smultron, jordgubbar, hallon och björnbär direkt från busken (eller direkt från frysen). Även krusbär och enstaka bär från havtorn. 

Vissa frukt går överhuvudtaget inte att äta om man inte tillagar dem, eller på något sätt förädlar dem först. Ett bra exempel på detta är rosenkvitten.

Frukten från Liten rosenkvitten mognar i september hos mig – även mogna är de väldigt hårda
Frukten från Liten rosenkvitten mognar i september hos mig – även mogna är de väldigt hårda

Smaken är som baken…

Sedan finns det en gråzon när du väljer bärbuskar enligt smak. Svartaronia, till exempel vill jag helst äta i syltformat där min man har blandat det med något annat (och socker) för att få bort det kärva i smaken. Men en av mina kolonigrannar gillar aroniabär i smoothies. Och en annan har bären som de är med frukostflingor. 

Det som är lite knivigt med den här frågeställningen är delvis att alla vi har olika smak men också att det är inte alltid så lätt att provsmaka de mer ovanliga bären för att bilda en egen uppfattning. Så det blir nog ganska spännande hur man än gör!

Finns det nya sorter av bärbuskar med bättre egenskaper?

För att fortsätta med funderingar över om du vill äta direkt från busken eller förädla. 

Sedan jag först började intressera mig för skogsträdgårdsodling i början på 2010-talet, har det kommit många nya sorter av frukt och bär. Även nya sorter av mer ovanliga frukt och bär. 

Till exempel, brukar vi här hemma göra kräm av bär från koreansk silverbuske. Detta eftersom vi tycker att det är lite för mycket kärna i förhållande till mängden fruktkött. Dock har vi rena arten av koreansk silverbuske. Numera finns det dock flera spännande namnsorter – de kanske har större bär?

Därför är det värt att försöka besöka någon av de, oftast mindre, plantskolorna som specialiserat sig på skogsträdgårdsväxter, för det är de som kommer ha de senaste sorterna av de mer ovanliga växterna.

I det här inlägget finns bl.a. info om några specialistplantskolor: Länkar och böcker – flerårigt ätbart

Björnbär ’Black Satin’ är en taggfri sort. Dock hinner inte många av bären mogna hos mig. Bättre med en tidigare sort!
Björnbär ’Black Satin’ är en taggfri sort. Dock hinner inte många av bären mogna hos mig.

Tänk på motståndskraft när du väljer bärbuskar och fruktträd

Det är viktigt även att kolla upp vilka sjukdomar kan drabba din valda bärbuske. Då kan du leta efter sorter som är resistenta eller åtminstone har motståndskraft mot dessa sjukdomar.

Ett led i arbetet med att öka motståndskraft mot sjukdomar och skadegörare i din trädgård är återigen att försöka ha en stor mångfald av olika växter. 

Läs mer om detta i inlägget 10-20-30 regeln mot växtsjukdomar och skadedjur.

Läs även Mångfald ger resiliens

E-planta är en kvalitetsmärkning för svenskodlade träd och buskar utvalda för svenskt klimat. Även virusfria fruktträd och bärväxter säljs under denna beteckning. Det är ju oftast de vanligare fruktträd och bärbuskar som omfattas av E-märkning, men vi vill ju även ha dessa i trädgården så det kan vara värt att kolla upp.

Mer läsning som hjälper dig välja bärbuskar och fruktträd

Några buskar som ger skörd även när ljuset inte är optimalt: Bärbuskar till (halv-) skuggiga lägen

Ett inlägg om hur du kan tänka när trädgården är liten: Frukt och bär i en liten (skogs) trädgård

 Skördekalender i skogsträdgården 2022 (handlar om all skörd i skogsträdgården, men ger en idé om när man kan skörda många olika sorters frukt och bär)

Bra böcker i ämnet:

 • ”Skogsträdgården. Odla ätbart överallt” av Philipp Weiss och Annevi Sjöberg
 • ”Våra trädgårdsbär” av Leif Blomqvist
 • ”Smakfullt” av Karin Eliasson

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt. Jag är även utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder rådgivning och mentorskap för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och jag erbjuder även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

2 Kommentarer

 1. Stina Englund

  Guld värt !Verkligen givande och inspirerande information samlat på ett ställe

  Svara
  • Nicky English

   Hej Stina,
   Tack, vad glad jag blir!
   Varma hälsningar
   Nicky

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.