Fruktträd och bärbuskar hör till de lite större investeringar i trädgården – om inte nödvändigtvis i pengar, åtminstone i tid. Du vill ju att växten kommer att trivas och ge bra skörd under lång tid framöver och det tar ju oftast ett tag innan de ger ordentlig med frukt. Här kommer några tips du kan ha i åtanke när du väljer bärbuskar och fruktträd.
Innehållsförteckning
- Har du rätt läge i trädgården?
- Kommer du fortfarande ha rätt läge sedan?
- Pollinering av fruktträd och bärbuskar
- Några växters specifika önskemål
- När har du tid att skörda?
- Vill du äta direkt från busken eller förädla?
- Finns det nya sorter av bärbuskar med bättre egenskaper?
- Tänk på motståndskraft när du väljer bärbuskar och fruktträd
- Mer läsning som hjälper dig välja bärbuskar och fruktträd
Beräknad läsningstid: 8 minuter
Har du rätt läge i trädgården?
Det här gäller för alla växter egentligen – du behöver ha koll på mikroklimatet på platsen där du tänker plantera dina bärbuskar eller fruktträd. Och så behöver du ha koll på vad den specifika växten behöver.
Till exempel kan man tänka på:
- Ljus
- Jord
- Vatten
- Vind
- Frost
- Växtzon (dvs om busken är tillräckligt härdig för din trädgård)
När det gäller jord så kan pH värdet vara viktigt, om det är sandig eller lerig, mager eller näringsrik och om det finns ett tunt eller djupt jordlager. Om jorden är kompakterad så måste du åtgärda detta innan du planterar någonting. Inga bärbuskar eller fruktträd kan växa och må bra i kompakterad jord (och inte så många andra växter heller för den delen).
Läs mer om rekommenderat minsta jorddjup
Frågor om vatten hör väldigt mycket ihop med jord och vind – är jorden väldränerad eller kanske för väldränerad, eller blir marken vattensjuk på hösten. Vind är väldigt uttorkande – både för växten och för själva jorden.
För en djupdykning om jord läs inlägget Klimatsmart under ytan – om jord, kompost och kretslopp i trädgården
Och för en djupdykning om vatten läs inlägget Vattentänk – att spara och ta tillvara vatten i trädgården
Kommer du fortfarande ha rätt läge sedan?

Tänk även på hur träd och buskar kommer stå bli när de har vuxit klart. Detta gäller både för växter som redan finns i trädgården och för de du funderar på att plantera. Stora växter kastar ju skugga.
Pollinering av fruktträd och bärbuskar
Olika fruktträd och bärbuskar blir pollinerade på olika sätt. Detta kan vara lite klurigt, så det är väldigt viktig att försöka sätta dig in i växtens pollinering. Kanske det viktigaste är att få reda på om det räcker med ett exemplar eller om du behöver två för att få frukt – så du kan räkna ut om du har plats.
Det kan även vara att träd och buskar som är självfertila (dvs inte måste ha en pollinerings-partner för att sätta frukt) ändå får en bättre fruktsättning om det finns en kompatibel artfrände i närheten.

Läs även inlägget: Pollinering av fruktträd och bärbuskar
Några växters specifika önskemål
Egentligen har alla växter någorlunda specifika önskemål. Listan nedan är mest tänkt att belysa växter med behov och önskemål som inte går att förhandla bort. Försök att vara lyhörd mot växternas önskemål när du väljer bärbuskar och fruktträd – resultatet brukar vara betydligt bättre.
- Växter i prunussläktet (såsom körsbär eller plommon) är känsliga för kompakterad jord. De kanske överlever i bästa fall men de mår ju inte bra av det. Och detta brukar leda till sämre fruktsättning.
- Hybridblåbär behöver sur jord och minst två olika sorter för fruktsättning.
- Havtorn är vindpollinerad vilket betyder att pollen från hanplantan behöver blåsa mot honplantan. Med andra ord, tänk på vindens vanligaste riktning när du planterar. Tänk förresten också på att havtorn skjuter mycket rotskott.
Läs mer om Havtorn
Boka en rådgivning
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Min rådgivningstjänst finns för just dig.
När har du tid att skörda?
Det är ju inte roligt om du varsamt sköter en ny buske eller träd i (ibland) flera år bara för att upptäcka att du alltid är bortrest eller väldigt upptagen när frukterna är mogna. Så fundera på när du har tid att skörda och väga in detta som urvalskriterium när du väljer dina bärbuskar och fruktträd. Och det finns att välja ifrån – jag skördade mina sista bär för i år igår (7 november). Det var bär från koreansk silverbuske.

Tänk också på att om du har en mångfald av olika bärbuskar och fruktträd, så kommer du sprida ut skördearbetet över en längre tid, nästan per automatik.
Vill du äta direkt från busken eller förädla?
Det här är någonting jag har börjat fundera på ganska nyligen. Fram tills nu har jag bara velat odla så många olika sorters frukt och bär som jag har kunnat få in i mina något begränsade odlingsutrymmen. Men det är ju skillnad mellan olika frukt och bär. Och om du vill begränsa arbetsinsatsen kan det vara värt att fundera över och försöka väga upp:
- hur mycket jobb det är att skörda frukten (generellt, ju mindre bären är desto mer jobb att skörda och rensa).
- Hur mycket man behöver göra sedan för att du ska kunna njuta av din skörd.
Jag äter, till exempel, gärna röda vinbär, blåbär, blåbärstry, plommon, äpple, bärhäggmispel, smultron, jordgubbar, hallon och björnbär direkt från busken (eller direkt från frysen). Även krusbär och enstaka bär från havtorn.
Vissa frukt går överhuvudtaget inte att äta om man inte tillagar dem, eller på något sätt förädlar dem först. Ett bra exempel på detta är rosenkvitten.

Smaken är som baken…
Sedan finns det en gråzon när du väljer bärbuskar enligt smak. Svartaronia, till exempel vill jag helst äta i syltformat där min man har blandat det med något annat (och socker) för att få bort det kärva i smaken. Men en av mina kolonigrannar gillar aroniabär i smoothies. Och en annan har bären som de är med frukostflingor.
Det som är lite knivigt med den här frågeställningen är delvis att alla vi har olika smak men också att det är inte alltid så lätt att provsmaka de mer ovanliga bären för att bilda en egen uppfattning. Så det blir nog ganska spännande hur man än gör!
Finns det nya sorter av bärbuskar med bättre egenskaper?
För att fortsätta med funderingar över om du vill äta direkt från busken eller förädla.
Sedan jag först började intressera mig för skogsträdgårdsodling i början på 2010-talet, har det kommit många nya sorter av frukt och bär. Även nya sorter av mer ovanliga frukt och bär.
Till exempel, brukar vi här hemma göra kräm av bär från koreansk silverbuske. Detta eftersom vi tycker att det är lite för mycket kärna i förhållande till mängden fruktkött. Dock har vi rena arten av koreansk silverbuske. Numera finns det dock flera spännande namnsorter – de kanske har större bär?
Därför är det värt att försöka besöka någon av de, oftast mindre, plantskolorna som specialiserat sig på skogsträdgårdsväxter, för det är de som kommer ha de senaste sorterna av de mer ovanliga växterna.
I det här inlägget finns bl.a. info om några specialistplantskolor: Länkar och böcker – flerårigt ätbart

Tänk på motståndskraft när du väljer bärbuskar och fruktträd
Det är viktigt även att kolla upp vilka sjukdomar kan drabba din valda bärbuske. Då kan du leta efter sorter som är resistenta eller åtminstone har motståndskraft mot dessa sjukdomar.
Ett led i arbetet med att öka motståndskraft mot sjukdomar och skadegörare i din trädgård är återigen att försöka ha en stor mångfald av olika växter.
Läs mer om detta i inlägget 10-20-30 regeln mot växtsjukdomar och skadedjur.
Läs även Mångfald ger resiliens
E-planta är en kvalitetsmärkning för svenskodlade träd och buskar utvalda för svenskt klimat. Även virusfria fruktträd och bärväxter säljs under denna beteckning. Det är ju oftast de vanligare fruktträd och bärbuskar som omfattas av E-märkning, men vi vill ju även ha dessa i trädgården så det kan vara värt att kolla upp.
Mer läsning som hjälper dig välja bärbuskar och fruktträd
Några buskar som ger skörd även när ljuset inte är optimalt: Bärbuskar till (halv-) skuggiga lägen
Ett inlägg om hur du kan tänka när trädgården är liten: Frukt och bär i en liten (skogs) trädgård
Skördekalender i skogsträdgården 2022 (handlar om all skörd i skogsträdgården, men ger en idé om när man kan skörda många olika sorters frukt och bär)
Bra böcker i ämnet:
- ”Skogsträdgården. Odla ätbart överallt” av Philipp Weiss och Annevi Sjöberg
- ”Våra trädgårdsbär” av Leif Blomqvist
- ”Smakfullt” av Karin Eliasson
Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
0 kommentarer