apr 26, 2018 | Ätbara perenner | 0 Kommentarer

Statusrapport – ätbart i april

Idag vill jag ta dig med på en bildvandring i min trädgård för att visa hur det står till med ätbara växter hos mig. En hel del av de fleråriga växter som börjar bli klara att skörda nu är inte så välkända och brukar inte planteras i prydnadsrabatter, ibland med god anledning. Det finns även ätbara växter som är mer kända som prydnadsväxter och som du kanske redan har i din trädgård, men de flesta av dessa är lite senare i starten. Fördelarna med att odla fleråriga ätbara växter är många och jag är övertygad om att utmaningar leder till ökad kreativitet, så varför inte blanda in ätbara växter i en prydnadsplantering?

Beräknad läsningstid: 10 minuter

Några ord om min trädgård

Min trädgård är en blivande så kallad skogsträdgård. Det har dock aldrig funnits skog här. En skogsträdgård är ett odlingssystem där man försöker efterlikna ett naturlig system som till exempel en skog, en lund eller ett skogsbryn, fast med fokus på att odla mat och växter som är användbara för människor. Man utnyttjar ljuset, vattnet och näringen i trädgården genom att planterar i flera olika skikt och målet med designen är att på sikt minska behovet av mänsklig intervention genom att till exempel planterar växter som håller fukt i marken, som tillföra näring eller som attrahera pollinerare och andra ”bra” insekter. Man arbetar med naturen, inte mot den. En skogsträdgård är vacker på sitt sätt, men kräver en hel del experimenterande och alla kanske inte vill ha en trädgård som är avslappnad i sin stil. Min tanke är att jag fortsätter att provodla och utveckla min skogsträdgård så att jag kan hjälpa andra att inkludera fleråriga ätbara växter i sin egen drömträdgård.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

Fleråriga spenatväxter

Här är de växter som har börjat titta upp hos mig, och som huvudsakligen används (men kanske inte enbart) som spenat, dvs bör tillagas.

Spenatskräppa, Rumex patientia
Spenatskräppa, Rumex patientia

Spenatskräppa i ett gynnsamt läge är den spenatväxt som är klar för skörd hos mig nu. Jag har köpt mina som plantor, det verkar inte helt lätt att kommer över fröer, men det måste gå om man letar på nätet.

Rankspenat, Hablitzia tamnoides
Rankspenat, Hablitzia tamnoides

Rankspenaten är på gång. Den här plantan har försenats i år eftersom den var snötäckt länge. Rankspenat är en klättrare som behöver någonting ganska tunt att klättra på, till exempel hönsnät. Det är lätt att få tag på fröer och, för den delen, lätt att lyckas med att samla fröer från egna plantor om man vill öka beståndet.

Stor ormrot, Bistorta officinalis
Stor ormrot, Bistorta officinalis

Stor ormrot är också snart skördeklar. Unga blad är goda som spenat. Tänk efter en extra gång inför placeringen av stor ormrot, den sprider sig nämligen en del och har en ”ful” period under sommaren efter blomningen, även om den kan komma med nya blad och blomma igen på hösten. Stor ormrot hittar man hos en vanlig handelsträdgård.

Strandkål, Crambe maritima
Strandkål, Crambe maritima

Strandkål börjar titta upp. Strandkål finns också att köpa hos vanliga handelsträdgårdar.

Lungrot, Blitum bonus-henricus
Lungrot, Blitum bonus-henricus

Lungrot är snart färdig för att skördas en första omgång av blad. Se även mitt inlägg om lungrot

Fleråriga salladsväxter

Sallad av fleråriga växter 20180425

Här ovan ser ni en lunchsallad som skördades 25 april och innehåller trädgårdssyra, pimpinell, spansk körvel, smultronblad, kärleksört (syns inte på bild), gräslök, myskmalva och löparfetblad (från en inomhus odling).

Och nedan visar jag hur växterna ser ut just nu – växter vars unga blad kan användas i sallad och som har börjat titta upp hos mig. Många fleråriga salladsväxter har även andra ätbara delar eller användningsområde.

Månadssmultron, Fragaria vesca var. semperflorens
Månadssmultron, Fragaria vesca var. semperflorens

Månadssmultronens blad är en favorit hos mig som bas i sallad. Inte så smakrik, men de agerar en mild utfyllnad i en flerårig sallad eftersom många av de andra ingredienser har starkare smak. De nya bladen börjar komma i april så snart kan jag nypa en och annan till en sallad. Jag har skrivit mer om smultron här.

Pimpinell, Sanguisorba minor
Pimpinell, Sanguisorba minor

Pimpinell är inte heller så märkvärdig i smak, men det är den salladsväxt som är absolut tidigast med att börja växa på våren hos mig.

Trädgårdssyra, Rumex rugosus
Trädgårdssyra, Rumex rugosus

Det är denna trädgårdssyra med röda stjälkar som trivs bäst hos mig. Den är inte speciellt långlivad som perenn, men frösår sig, så man kan alltid hitta några plantor som sedan kan flyttas dit man vill att de ska vara. Den har en syrlig smak och det är de unga bladen som är godast. Den är inte särskilt snygg när den blommar, tycker jag, så det kan vara bra att fundera lite över var den ska placeras.

Spansk körvel, Myrrhis odorata
Spansk körvel, Myrrhis odorata

Min ursprungliga spansk körvelplanta togs av sork, men hann fröa av sig innan den dog. Nu väntar jag på att en ny fröplanta ska hamna i planteringen igen, den här växer nämligen på stigen. Spansk körvel, om man inte har sorkbesvär, blir stor och är spridningsbenägen, så den bör hållas borta från mindre konkurrenskraftiga växter. Kanske bra sällskap för ormroten.

Myskmalva, Malva moschata
Myskmalva, Malva moschata

Myskmalva har flera användningsområden, men unga blad är god i salladen. Lätt att hitta i handelsträdgårdar. Den frösår sig ganska flitigt och vill gärna ha lite mer fukt än andra malvor.

Kärleksört, Hylotelephium telephium
Kärleksört, Hylotelephium telephium

Kärleksört har kommit så långt att jag kan norpa en och annan knopp till min sallad. Jag skriver mer om kärleksört här.

Fleråriga lökväxter

Ramslök, Allium ursinum
Ramslök, Allium ursinum

Ramslök är en annan vårprimör. Jag hade först bara en planta som stod själv i flera år. En höst beskar jag mina vinbär, körde kvistarna i kompostkvarnen och råkade sprida det över platsen där ramslöken står. Våren därpå kom tusentals små ramslöksplantor. Det gäller att skapa rätt miljö!

Skogslök, Allium scorodoprasum
Skogslök, Allium scorodoprasum

Skogslök har alltid några blad kvar genom hela vintern, men börjar komma med nya färska blad ungefär samtidigt som ramslöken. Se upp för likheten med unga påskliljeblad vid skördetid! Jag har skrivit mer om detta här.

Gräslök, Allium schoenoprasum
Gräslök, Allium schoenoprasum

Gräslök behöver nog ingen mer presentation!

Piplök, Allium fistulosum
Piplök, Allium fistulosum

Piplök är ju större på alla sätt.

Alla allium är ätbara, men det är inte alla som är goda att äta. I höstas startade jag en ny provodling med ca tolv sorter av allium som är nya för mig. Inspirationen kommer från en väldigt lärorik artikelserie av Dante Hellström i tidningen Koloniträdgården. Det kommer att dröja ett par år innan jag provsmaka, eftersom jag först vill se hur de olika sorterna beter sig till exempel om de sprider sig eller tynar bort, och hur de är estetiskt.

Rådjur ratar allium

En stor fördel med allium är att de inte är attraktiva för rådjur eller sork. Rådjuren hos mig hade dock kunnat läsa på lite innan de provsmakade, tycker jag!

Frukten är på väg

Rabarber 'Victoria'
Rabarber ’Victoria’

Rabarber växer tidigt på våren. Här sorten ’Victoria’ som jag odlade från frö förra året – ett lätt sätt att få många plantor! Det ska bli spännande att provsmaka i år.

Blåbärstry, Lonicera caerulea var. kamtschatica
Blåbärstry, Lonicera caerulea var. kamtschatica

Blåbärstry är det första av mina bärbuskar som blommar.

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt. Jag är även utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder rådgivning och mentorskap för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och jag erbjuder även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.