okt 22, 2022 | Ätbara perenner | 0 Kommentarer

Stäppkål – ett växtporträtt

Stäppkål (Crambe cordifolia) är en gigantisk ätbar perenn. Den ger mycket mat för mödan och dessutom uppskattar insekter den. Stäppkål i sig är ju lättodlad, men av hänsyn till andra växter som du odlar i närheten bör du välja växtplatsen med eftertanke!

Stäppkål blir gigantisk både på bredd och höjd!

Beräknad läsningstid: 6 minuter

Odla stäppkål

Stäppkål kräver ett rejält utrymme. Dess blad är så stora att de kan utskugga allt i närheten som är under 50cm i höjd. Och som om inte det räckte har stäppkål allelopatisk verkan, vilket betyder att den avger ett kemiskt ämne som kan påverka andra växter.

Stäppkål har djupa rötter. På plussidan innebär detta att den är torktålig. På minussidan innebär det att den lämnar efter sig en hel del skott om du flyttar på den. Nu, andra säsongen efter flytt, får jag fortfarande nya skott av stäppkål, om än inte i lika stora utsträckning som under första säsongen.

Kombinationen av djupa rötter och mycket bladmassa borde innebära att stäppkål hämtar näringsämnen från djupare jordlager (jämfört med andra perenner). På så sätt gör den sedan näringen tillgänglig till andra växter när bladen vissnar ner – en så kallad acceleratorväxt. Givet så klart att dessa andra växter klarar av allelopatin och att leva i skuggan av så stora blad!

Stäppkål redo för skörd 8 maj 2022
Stäppkål redo för skörd 8 maj 2022

Det var storleken som avgjorde att mitt exemplar av stäppkål fick åka ner till lotten. Annars växte den sig stor trots ett inte helt soligt läge (även om den inte blommade varje år). I både den gamla och nya växtplatsen fick den bra och ganska djup jord och ingen bevattning efter första året. Vilket den klarade fint.

För en introduktion till ätbara perenner läs Ätbara perenner i din trädgård

Och för en introduktion till skogsträdgårdsodling läs Skogsträdgård – ditt ätbara mångfaldsparadis

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?

Min rådgivningstjänst finns för just dig.

Stäppkål är en kålväxt

Den som har läst växtporträttet av strandkål kommer känna igen en del text. Stäppkål är ju också en kålväxt och kan därmed också få samma åkommor som kål i övrigt – eftersom den tillhör samma familj. Dock borde en etablerad perenn klara sig betydligt bättre från angrepp än en ettårig grönsak. Dessutom kan man läsa råd om att odla kålväxter i en (helst) åttaårigt växelbruk pga risk för klumprotssjuka. Men en perenn växer ju på samma plats år efter år, så växelbruk är svårt att tillämpa. Å andra sidan är det viktigt att inte försöka odla strandkål i jord som kan ha klumprotssjuka.

Läs inlägget om Strandkål

Stäppkål i början på juni – man kan fortfarande skörda de unga bladen.
Stäppkål i början på juni – man kan fortfarande skörda de unga bladen.

Skörda och äta stäppkål

Stäppkålens skott, blad, blommor och rot är alla ätbara. Jag har smakat skott och unga blad tillagade och färska blommor i sallad. Att beskriva smak är ju inte min starka sida. Den smakar kål – även blommorna smakar kål. Det blev något mindre populärt att ha blommorna i salladen när vi insåg att det bodde någon annan i blommorna (som vi inte hade lyckats skölja bort när vi förberedde salladen).

Läs om flera ätbara blommor i skogsträdgården

Jag själv föredrar bladen när de är precis nya. De stora snigeltuggade bladen som kommer senare tycker jag ser oaptitliga ut.

Med tanke på att stäppkål skjuter nya skott från små rotbitar i mer än en säsong efter flytt, borde en etablerad planta inte ta någon skada av att man fortsätter skörda skott och blad en bra bit in i säsongen.

Blomknoppar på stäppkål
Blomknoppar på stäppkål

Föröka stäppkål

Om du, mot förmodan, har plats eller användning för fler än en planta av stäppkål kan du föröka den genom att dela den, från fröer eller från rotsticklingar. Eller, som i mitt fall, genom att flytta plantan. Då kan du ta upp och plantera om alla skott som kommer upp på ursprungsplatsen!

Näringsvärde stäppkål

Tyvärr har jag inte kunnat hitta information on stäppkåls näringsvärde. Det man brukar kunna säga om ätbara perenner generellt är

  1. Ätbara perenner är ofta mindre förädlade än ettåriga grönsaker. Ettåriga grönsaker förädlas inte för att öka näringsinnehållet utan för att t.ex.  öka skörd, motstånd mot sjukdom, lagringsduglighet eller för att kunna transporteras lättare. Slutsatsen då är att en mindre förädlad ätbar perenn borde ha kvar mer av sitt ursprungs näringsinnehåll jämför med en hårdförädlad ettårig grönsak.
  2. Perenner har ofta djupare rotsystem än ettåriga växter och har därmed större möjligheter att dra upp näring från djupare i jorden, vilket kan ha effekt på näringsinnehållet.

Stäppkål och biologisk mångfald

Stäppkål (och alla kålväxter, så vitt jag vet) har nektarrika blommor som insekter uppskattar.

Kloka ord angående ätbara perenner

  • Identifiering– var säker på att du har rätt växt innan du smaka den. Bästa sättet är att alltid använda det vetenskapliga namnet när du är i kontakt med handelsträdgårdar och fröfirmor.
  • Växtskyddsmedel– det finns andra regler för växter som säljs som prydnadsväxter än de som säljs som ätbara växter. Kolla att dina ätbara perenner inte har behandlats med någonting som kan göra dem oätliga. Och var medveten om att stäppkål säljs även, eller kanske oftast, som prydnadsväxt.
  • Prova försiktig– börjar med små mängder för att vara säker på att du tål växten.

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Referenser

[1] ’Skogsträdgård – Odla ätbart överallt’, Philipp Weiss & Annevi Sjöberg

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.