jul 24, 2020 | Ätbara perenner | 0 Kommentarer

Perenn spenatutmaning

Utmaning nummer 2 är att fotografera alla ätbara perenner som finns i min trädgård eller kolonilott som är bäst att tillaga innan man äter dem. Vi kallar det för spenat, även om det ibland är skott, rotknölarna eller till och med blommorna man äter. Vissa perenna spenatväxter är normalt ganska tidiga av sig – och visar sin andra, mindre fina, sida så här långt in på säsongen.

Beräknad läsningstid: 10 minuter

Funkia

Funkia (Hosta spp.)
Nästan alla mina funkior har blivit väldigt attackerade av sniglar i år. Väldigt tråkigt eftersom jag vill att de ska växa sig stora så att jag kan provsmaka dem! Närmast i bilden daggfunkia (Hosta sieboldiana) ‘Frances Williams’, Hosta sieboldiana ‘Elegans’ i mitten (tror jag) och blåfunkia (Hosta Tardiana-Gr. ‘Halcyon’) längst bort.

Kryddsalvia

Kryddsalvia (Salvia officinalis)
Är det fusk att inkludera vanliga kryddväxter i min lista av perenner grönsaker som man måste tillaga? I så fall fuskar jag med Kryddsalvia (Salvia officinalis). Väldigt viktig ingrediens i engelska julmaten.

Vinterkyndel

Vinterkyndel (Satureja montana)
Vinterkyndel (Satureja montana) började jag odla efter att jag läste att den skulle hjälpa mot magproblemen som man ibland får när man äta jordärtskockor. Sedan åt grävlingen upp alla mina dåvarande jordärtskockorna…

Kryddtimjan

Kryddtimjan (Thymus vulgaris)
Kryddtimjan (Thymus vulgaris)

Doftfunkia

Doftfunkia, Hosta ‘Royal Standard’
Jag älskar älskar älskar doftfunkia (Hosta ’Royal Standard’). Mina exemplar har fått växa till sig i hink och har klarat sig nästan undan sniglarna i år tack vara att de nu bor i ett gammalt skåp som råkar ha koppartejp runt. De vita blommorna är underbara när de kommer!

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

Kungsmynta

Kungsmynta (Origanum vulgare)
Det är ogräsvarning på Kungsmynta (Origanum vulgare). Däremot klarar den att växa på omöjliga platser och älskas av bina. Något begränsad användning i köket dock.

Stäppkål

Stäppkål (Crambe cordifolia)
Oj vad min Stäppkål (Crambe cordifolia) har haft det svårt i år. Trots att den är en väletablerad och rent ut sagt gigantisk växt har den knappt orkat komma upp på grund av alla sniglar. Nu äntligen har den börjat växa till sig. Ska bli intressant att se om den orkar blomma i år!

Strandkål

Strandkål (Crambe maritima)
Mina strandkål (Crambe maritima) har det tufft. Bättre än så här blir det aldrig.I år provade jag med lite algomin för att se om de skulle gilla det. Snart får det bli ny växtplats…jag är inte beredd att ge upp ännu.

Amurvin & Rostvin

Amurvin (Vitis amurensis)och rostvin (Vitis coignetiae)
Undrar om inte det här var ett fall av ”fort men fel”. När sorken dödade mina två högproducerande labruskavin tänkte jag att det skulle vara roligt att prova någonting nytt. Men jag tror jag missade helt att kolla om ersättningsväxterna ens producerar frukt, för att inte tala om i fall de pollinerar varandra. Så nu är jag också lite osäker om bladen går att äta på samma sätt som ”vanliga” vinblad…

Stor ormrot

Stor ormrot (Bistorta officinalis)
Bladen på stor ormrot (Bistorta officinalis) är späda (och god att äta) i början. Sedan blir de stora den blommar. I bilden är den på väg ner i sommarvilan.

Lungrot

Lungrot (Blitum bonus-henricus)
Även när den har blommat över och börjat sätta frön kan man klippa ner lungrot (Blitum bonus-henricus) och använder bladen. Här håller en av mina bestånd på att växa upp igen efter brutal nedklippning. My kind of plant!

Spenatskräppa

Spenatskräppa (Rumex patientia)
Så här ser min spenatskräppa (Rumex patientia) på lotten ut just nu…
Spenatskräppa i sommarvila
…och så här ser den jag har i trädgården hemma ut…

Vitplister

Vitplister (Lamium album)
Vitplister (Lamium album) fick åka ner till lotten. Den smakar ganska ok som tillagad spenat, men den luktar ingen gott när man skörda den tycker jag. Dessutom är den ganska spridningsbenägen. Bina älskar den dock.

Sparris

Sparris (Asparagus officinalis)
Sparris (Asparagus officinalis) är ju förstås en väldigt välkänd flerårig grönsak!

Jordärtskockor

Jordärtskocka (Helianthus tuberosus)
Mina jordärtskockor (Helianthus tuberosus) fick flytta till ett nytt hem i höstas och har varit väldigt sena att komma upp nu på våren. Sniglar?

Rankspenat

Rankspenat (Hablitzia tamnoides)
Rankspenat (Hablitzia tamnoides) är en vårprimör som jag har båda hemma och på lotten (och är lika dålig på att komma ihåg att skörda den på både ställen). Nu har den gått i blom.
Rankspenat och funkia
Funkia framför rankspenaten är en väldigt bra kombination.

Blekgul daglilja

Daglilja (Hemerocallis citrina)
Inga knoppar syns ännu på mina dagliljor, i det här fallet blekgul daglilja Hemerocallis citrina.

Ärtvicker

Ärtvicker (Vicia pisiformis)
Ärtvicker (Vicia pisiformis) har tagit tid att växa till sig hos mig. Nu blommar den för första gång – få se om jag hinner plocka baljorna i tid!

Strutbräken

Strutbräken (Matteuccia struthiopteris)
Strutbräken (Matteuccia struthiopteris) kommer jag nog aldrig kunna skörda hem hos mig – min teori är att det är för torrt. Den växer, överlever och ser fint ut men den får aldrig den här stadium när skotten är tätt ihoprullade med en hinna och därmed blir aldrig ätbara. Synd!

Rabarber

Rabarber
Rabarber!

Humle

Humle (Humulus lupulus)
Humle (Humulus lupulus). Den här plantan växer egentligen hos grannen, men det har den nog glömt. Jag funderar på att sätta upp några störar för den att klättrar i – den får mycket större finare kottar än mina plantor (som jag använder till kvällsté). Humle är med i den här listan pga att man kan skörda späda skott tidigt på våren – något som jag har hittils inte lyckats med.

Summering

20 fleråriga grönsaker som man behöver tillaga hittade jag i trädgården eller på lotten. Jag har flera sådana växter på min önskelista – måste bara hitta nya vrår där jag kan plantera dem. Också på min önskelista är att jag ska bli bättre på att skörda mina ätbara perenner! Alla bilder är från början av juli 2020.

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.