Utmaning nummer 2 är att fotografera alla ätbara perenner som finns i min trädgård eller kolonilott som är bäst att tillaga innan man äter dem. Vi kallar det för spenat, även om det ibland är skott, rotknölarna eller till och med blommorna man äter. Vissa perenna spenatväxter är normalt ganska tidiga av sig – och visar sin andra, mindre fina, sida så här långt in på säsongen.
Nästan alla mina funkior har blivit väldigt attackerade av sniglar i år. Väldigt tråkigt eftersom jag vill att de ska växa sig stora så att jag kan provsmaka dem! Närmast i bilden daggfunkia (Hosta sieboldiana) ‘Frances Williams’, Hosta sieboldiana ‘Elegans’ i mitten (tror jag) och blåfunkia (Hosta Tardiana-Gr. ‘Halcyon’) längst bort.
Kryddsalvia
Är det fusk att inkludera vanliga kryddväxter i min lista av perenner grönsaker som man måste tillaga? I så fall fuskar jag med Kryddsalvia (Salvia officinalis). Väldigt viktig ingrediens i engelska julmaten.
Vinterkyndel
Vinterkyndel (Satureja montana) började jag odla efter att jag läste att den skulle hjälpa mot magproblemen som man ibland får när man äta jordärtskockor. Sedan åt grävlingen upp alla mina dåvarande jordärtskockorna…
Kryddtimjan
Kryddtimjan (Thymus vulgaris)
Doftfunkia
Jag älskar älskar älskar doftfunkia (Hosta ’Royal Standard’). Mina exemplar har fått växa till sig i hink och har klarat sig nästan undan sniglarna i år tack vara att de nu bor i ett gammalt skåp som råkar ha koppartejp runt. De vita blommorna är underbara när de kommer!
Boka en rådgivning
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Det är ogräsvarning på Kungsmynta (Origanum vulgare). Däremot klarar den att växa på omöjliga platser och älskas av bina. Något begränsad användning i köket dock.
Stäppkål
Oj vad min Stäppkål (Crambe cordifolia) har haft det svårt i år. Trots att den är en väletablerad och rent ut sagt gigantisk växt har den knappt orkat komma upp på grund av alla sniglar. Nu äntligen har den börjat växa till sig. Ska bli intressant att se om den orkar blomma i år!
Strandkål
Mina strandkål (Crambe maritima) har det tufft. Bättre än så här blir det aldrig.I år provade jag med lite algomin för att se om de skulle gilla det. Snart får det bli ny växtplats…jag är inte beredd att ge upp ännu.
Amurvin & Rostvin
Undrar om inte det här var ett fall av ”fort men fel”. När sorken dödade mina två högproducerande labruskavin tänkte jag att det skulle vara roligt att prova någonting nytt. Men jag tror jag missade helt att kolla om ersättningsväxterna ens producerar frukt, för att inte tala om i fall de pollinerar varandra. Så nu är jag också lite osäker om bladen går att äta på samma sätt som ”vanliga” vinblad…
Stor ormrot
Bladen på stor ormrot (Bistorta officinalis) är späda (och god att äta) i början. Sedan blir de stora den blommar. I bilden är den på väg ner i sommarvilan.
Lungrot
Även när den har blommat över och börjat sätta frön kan man klippa ner lungrot (Blitum bonus-henricus) och använder bladen. Här håller en av mina bestånd på att växa upp igen efter brutal nedklippning. My kind of plant!
Spenatskräppa
Så här ser min spenatskräppa (Rumex patientia) på lotten ut just nu……och så här ser den jag har i trädgården hemma ut…
Vitplister
Vitplister (Lamium album) fick åka ner till lotten. Den smakar ganska ok som tillagad spenat, men den luktar ingen gott när man skörda den tycker jag. Dessutom är den ganska spridningsbenägen. Bina älskar den dock.
Sparris
Sparris (Asparagus officinalis) är ju förstås en väldigt välkänd flerårig grönsak!
Jordärtskockor
Mina jordärtskockor (Helianthus tuberosus) fick flytta till ett nytt hem i höstas och har varit väldigt sena att komma upp nu på våren. Sniglar?
Rankspenat
Rankspenat (Hablitzia tamnoides) är en vårprimör som jag har båda hemma och på lotten (och är lika dålig på att komma ihåg att skörda den på både ställen). Nu har den gått i blom.Funkia framför rankspenaten är en väldigt bra kombination.
Blekgul daglilja
Inga knoppar syns ännu på mina dagliljor, i det här fallet blekgul daglilja Hemerocallis citrina.
Ärtvicker
Ärtvicker (Vicia pisiformis) har tagit tid att växa till sig hos mig. Nu blommar den för första gång – få se om jag hinner plocka baljorna i tid!
Strutbräken
Strutbräken (Matteuccia struthiopteris) kommer jag nog aldrig kunna skörda hem hos mig – min teori är att det är för torrt. Den växer, överlever och ser fint ut men den får aldrig den här stadium när skotten är tätt ihoprullade med en hinna och därmed blir aldrig ätbara. Synd!
Rabarber
Rabarber!
Humle
Humle (Humulus lupulus). Den här plantan växer egentligen hos grannen, men det har den nog glömt. Jag funderar på att sätta upp några störar för den att klättrar i – den får mycket större finare kottar än mina plantor (som jag använder till kvällsté). Humle är med i den här listan pga att man kan skörda späda skott tidigt på våren – något som jag har hittils inte lyckats med.
Summering
20 fleråriga grönsaker som man behöver tillaga hittade jag i trädgården eller på lotten. Jag har flera sådana växter på min önskelista – måste bara hitta nya vrår där jag kan plantera dem. Också på min önskelista är att jag ska bli bättre på att skörda mina ätbara perenner! Alla bilder är från början av juli 2020.
Missa inga blogginlägg!
Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
För att ge de bästa upplevelserna använder vi teknik som cookies för att lagra och/eller komma åt enhetsinformation. Om vi samtycker till dessa tekniker kan vi behandla data som surfbeteende eller unika ID:n på denna webbplats. Att inte samtycka eller återkalla samtycke kan påverka vissa funktioner och funktioner negativt.
Funktionell
Always active
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är absolut nödvändig för det legitima syftet att möjliggöra användningen av en specifik tjänst som uttryckligen begärts av abonnenten eller användaren, eller för det enda syftet att utföra överföring av en kommunikation över ett elektroniskt kommunikationsnät.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistik
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
Marknadsföring
Den tekniska lagringen eller åtkomsten krävs för att skapa användarprofiler för att skicka reklam, eller för att spåra användaren på en webbplats eller över flera webbplatser för liknande marknadsföringsändamål.
0 kommentarer