Spenatskräppa är en till av de mer grönsakslika fleråriga grönsakerna. Med det vill jag säga att den är inte den lättaste växt att placera i en prydnadsträdgård. Men den är robust och lättodlad och ger gott om ätbar bladmassa relativt tidigt på säsongen. Här kommer mer information om spenatskräppa samt några tankar kring placering av den i trädgården.

Innehållsförteckning
Beräknad läsningstid: 4 minuter
Odling av spenatskräppa
Spenatskräppa, som har det latinska namnet Rumex patientia, vill växa i någorlunda fuktighetshållande jord i full sol eller halvskugga. Jag gillar ju att stresstesta mina växter (de jag har många av åtminstone), och det exemplaret som hamnade mer skuggigt hos mig tynade bara bort. Jag har inte hittat fröer av spenatskräppa till salu, men har köpt mina plantor av Skogsträdgårdsbloggen (se ref [3]). När man väl ha ett par plantor är det väldigt enkelt att få fler genom att samla fröer. Vill du inte att spenatskräppan ska fröa av sig på plats bör du nog klippa av blomstjälken i god tid. I år har jag sått egensamlade fröer av spenatskräppan för första gången. Jag brukar använda värmematta när jag odlar perenner från frö, och har fått ca 50% grobarhet inom två veckor.
Hur jag gjorde: förkultiverade inomhus i såjord; täckte sådden knappt med perlit (sand går också bra); täckte krukan, eller pluggboxen, med plast som har lite lufthål. Man brukar rekommendera Februari-mars brukar för förkultivering av perenner. Plantera om i näringsrik jord när fröplantorna är stor nog att hantera och plantera ute när frostrisken är över. Jag skördar ingenting första året utan låter växten etablera sig ordentligt.
Läs även Att så perenner (inomhus) – 9 tips
Att skörda och äta spenatskräppa
Det är bladen på spenatskräppa som man skördar och äter tillagad. Den är en vårprimör med något syrlig smak och blir hos mig i Vaxholm (zon 2/3) skördeklar under april. När blomställningen börjar utveckla försämras smaken. Dock kan du skörda bladen flera gånger fram till midsommar på etablerade plantor. Hos mig, där det är lite åt det torra hållet, dör spenatskräppan ner under sommaren för att återkomma på ett mer blygsamt sätt framåt hösten. Detta händer även med plantorna på kolonilotten där jorden är betydligt mer fuktighetshållande. Precis som vanlig spenat och mangold innehåller spenatskräppa oxalsyra.

Spenatskräppa i trädgården
Det är svårt att placera spenatskräppa i en prydnadsrabatt. Den kräver en del plats och bladen blir på försommaren enormt stora, kanske 30cm långa, och ganska många. Blomställningen blev hos mig ca 1m hög under den torra sommaren 2018, men jag har läst rapporter om 150cm till 2m höga blomställningar hos andra. Lägga man till det faktum att bladen har en tendens att tyna bort under sommaren och att man bör klippa bort blomställningen om man inte vill att den ska fröa av sig, så blir det ett ganska stort hål i rabatten under en period. Möjligen skulle det fungera att kombinera spenatskräppan med en ganska rejäl och solälskande sort av funkia, som till exempel doftfunkia, Hosta ’Royal Standard’, eftersom funkia kommer upp relativt sent på våren.
Boka en rådgivning
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Min rådgivningstjänst finns för just dig.
Summering
Inte världens vackraste växt och lite svårplacerad om den ska få plats i en prydnadsrabatt, men spenatskräppan är lättodlad och ger bra skörd tidigt på säsongen utan nämnvärd ansträngning från trädgårdsägaren.
Läs Ätbara perenner i din trädgård
Vill du satsa på fleråriga ätbara växter och att arbeta med naturen istället för emot den, är skogsträdgårdsodling kanske det du är ute efter.
Läs Skogsträdgård – ditt ätbara mångfaldsparadis
Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
Referenser
[1] ”Fleråriga Grönsaker” av P. Weiss, A. Sjöberg, D. Larsson
[2] ”Skogsträdgården. Odla ätbart överallt” av Philipp Weiss och Annevi Sjöberg.
[3] Återigen Philipp Weiss som under Skogsträdgårdsbloggen driver också en liten plantskola där det brukar gå att köpa plantor av bl.a. spenatskräppa https://skogsträdgården.stjärnsund.nu
[4] Flera länkar och böcker om flerårigt ätbart
Låter spännande – men var finns fröer??? Googlar och letar men hittar inte – har du?
Ursäkta fördröjning med svaret – jag såg din kommentar först nu. Jag har fröer som jag samlade förra året. Du kan få ett gäng.
Hej
Läste ditt inlägg om Spenatskräppa och såg att du lovade en av dina läsare att skicka lite frö till denna perenna växt.
Jag håller själv på att (i liten skala) börja odla perenna grönsaker som Gode Henrik, Luftlök, Piplök, kajp och Ramslök.
Det skulle vara oerhört intressant att testa Spenatskräppa. Det är väl för sent denna säsong, men det kommer en vår nästa år också.
Är det möjligt att få köpa frö till Spenatskräppan?
Hej Birger,
Självklart kan du få fröer till spenatskräppa. Jag mailar dig!
Spenatskräpp, Ryssgubbe, Planta el frön – finns inte här vad jag kan hitta. Finns de fler sorters ormrot än den stora ??, Vi har en oanvänd dunge en bit från huset – där ska allt stort o spridande hamna.
Hej Rosita,
Stor ormrot, Bistorta officinalis är den enda ormrot med ätbara blad som jag kan hitta information om. Ryssgubbe klassas som ogräs (och potentiellt invasiv främmande art) så den är nog snäppet värre än stor ormrot (som även den klassas som potentiellt invasiv främmande art) och jag tror inte det är önskvärt att plantera in den medvetet. Vad jag vet spridas stor ormrot med utlöpare hellre än med fröer så den kan hållas i schack om den planteras i ett område där spridningen kan begränsas på något sätt. Jag skickar en epost till dig om spenatskräppa.
Varma hälsningar
Nicky
Hej Nicky! Tack för flera intressanta blogginlägg. Jag har fått upp ögonen för ätliga perenner och har nu landat in hos dig flera gånger. Jag ser i kommentarsfältet ovan att du tagit egna frö av spenatskräppa, kan jag också få köpa några? Varma hälsningar, Sara
Hej Sara,
Jag säljer inte, men delar gärna med mig av fröer. Jag mailar dig!
Varma hälsningar
Nicky
Väldigt intressant på alla sätt o vis…! Har du använt värmematta för att få strandkål att gro också..? Lungrot/trädgårdsmålla..?
Hej Simon,
Kul att det är intressant! Tror att jag sådde mitt enda försök hittills av strandkål innan jag hade värmematta. Men ska göra ett försök till i år (ligger lite efter, förhoppningsvis blir sådden nu i helgen). Lungrot har jag använt värmematta till och det har funkat fint.
Varma hälsningar
Nicky
Hej
Har en köksträdgård med mest ettåriga grödor. Har några perenner så som piplök, luftlök är nu intresserad av spenatskräppa och flerårig kål. Såg att du delat med dig av frö till skärpan. Har du några kvar.
Odlar många olika kulturarvssorter av bönor om du vill ha
Hej Annilie,
Jag svarar dig via mail istället.
Varma hälsningar
Nicky
Förresten, appropå perenna grönsaker: odlar du 9 star broccoli..? Har du frön eller vet var man får tag på? Ännu bättre vore ju rotdelar. Samma sak med strandkål förresten eller annan flerårig kål.. skulle gärna köpa av dig isf 👍
9 star broccoli är ny för mig. Låter spännande! Bästa källan till fröer för ätbara perenner som jag känner till är: http://hannajonsson.com/froer.html
Hon har väldigt många olika, och det kommer nya sorter varje år. Och allting jag har fått från henne har grott.
Lycka till!