maj 27, 2021 | Ätbara perenner | 4 Kommentarer

Smaktest av perenna spenatväxter

En del av poängen med en skogsträdgård är att allting inte är färdigt att äta samtidigt. Så är det även med bladväxter som du tillagar och äter som spenat. Jag är synnerligen dålig på att hålla koll på när det är dags att skörda växterna vilket nog har en större påverkan på min bedömning av växterna än själva smaken. Det jag menar egentligen är att jag brukar vara vänligare inställd till ätbara perenner med en lång skördesäsong.

Därför tog jag hjälp. Dagen till ära lyckades jag skörda fyra olika perenna spenatväxter 16 maj. Sonen tillagade dessa. Panelen bestod av mannen och dottern.

Beräknad läsningstid: 5 minuter

Smaktestet

I smaktestet ingick rankspenat (Hablitzia tamnoides), spenatskräppa (Rumex patientia), vitplister (Lamium album) och lungrot (Blitum bonus-henricus). Sonen tillagade alla blad på samma sätt med lite vatten, salt och peppar. Panelen tyckte dock att det var lite väl mycket salt.

Vad sa panelen?

1. Rankspenat

M (Man): Smakar som vanlig spenat
D (Dotter): smakar som vanlig spenat

2. Spenatskräppa

M: Mer citronaktig, syrlig
D: Syrlig

3. Vitplister

M: Mer gräsaktig, som nässlor. Minst populär
D: Textur som nässlor, hårig, oaptitlig.

4. Lungrot

M: Närmast spenatsmak
D: Som spenat men med aningen hårig textur
OBS: Lungrot brukar anses vara lite besk men var inte det den här gången. Detta tror vi kan ha att göra med att sonen var ganska frikostig med saltkaret – jag har läst att man kan använda salt för att bli av med beska.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

Mer om växterna

Rankspenat

Rankspenat, perenn spenatväxt
Rankspenat. Bild från slutet av juni. Inte så aptitlig längre!

Hos mig är det lite för torrt för rankspenat. Detta gör att den har en ganska kort säsong. Däremot är den tidig. Och smakar som spenat. Som perenn spenatväxt ser jag den mer som en vårdelikatess än någonting man kan fylla skafferiet (frysen då i så fall) med.

Läs mer om rankspenat

Spenatskräppa

Spenatskräppa, perenn spenatväxt (Bild från mitten av april)
Spenatskräppa (Bild från mitten av april)

Även spenatskräppa har en ganska kort säsong hos mig. Det gäller att skörda spenatskräppa innan bladen blir alltför stora och tråkiga. Och det gäller att klippa bort blomstänglarna innan den sprider sina fröer. Och så vissnar den framåt sommaren. Som slutsats– den är ”fin” och du kan skörda den under en väldigt kort tid. Dock förtjänar den sin plats bland mina perenna spenatväxter då den är den väldigt tidigt och ger mycket mat den korta tid man kan skörda den (bra tillskott i skafferiet)

Läs mer om spenatskräppa

Vitplister

Vitplister. Perenn spenatväxt som jag inte rekommenderar
Vitplister (bild från slutet av maj)

Jag måste erkänna att jag har redan flyttat min vitplister till bädden på kolonilotten där jag har alla ätbara perenner som inte riktigt håller måttet. Å ena sidan är den en bra biväxt. Men den sprider sig alldeles för mycket, är inte särskilt god och luktar dessutom illa, till och med när man plockar bladen. Den är en perenn spenatväxt, men ingen jag rekommenderar.

Lungrot

Lungrot, perenn spenatväxt
Lungrot (bild från mitten av maj)

En av många bra egenskaper med lungrot är att den har en lång skördesäsong – bladen går att äta även efter att den har gått i blom. Man kan dessutom klippa ner den flera gånger och på så sätt få skörd under hela växtsäsongen. Du kan frysa bladen precis som vanlig spenat, men det går även att torka bladen och smyga in dem i olika rätter som smulor. Vidare självsår sig lungrot men inte på ett särskilt aggressivt sätt.

Nackdelen (den enda jag kan komma på) är att lungrot kan vara lite besk. Dock är det möjligt att du kan påverka smaken genom val av växtplats. Till exempel kan det vara värt att prova en något fuktigare växtplats om du tycker lungroten smakar för besk.

Som en odlare som är ganska dålig på att skörda växter i tid är lungrot min favorit bland perenna spenatväxter.

Läs mer om lungrot

Läs även Ätbara perenner i din trädgård

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt. Jag är även utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder rådgivning och mentorskap för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och jag erbjuder även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

4 Kommentarer

 1. Carina

  Intressant jämförelse! Jag har en trädgårdsbekant som har ett inspirerande skogsparti där det perenna gröna är ätligt. Och tanken är, när jag är klar med en massa annat, att få till något liknade här.

  Tack för läsningen! Carina

  Svara
  • Nicky English

   Vad glad jag blir att du gillade inlägget Carina! 🙂 Jag kan varmt rekommenderar ätbara perenner som koncept när du kommer dit.
   Varma hälsningar
   Nicky

   Svara
 2. Ätliga trädgården

  Så roligt att du listat dig till länksamlingen! Jag måste erkänna att jag känt mig lite ensam som odlingsblogg.
  Kul smaktest och jag instämmer med resultatet och hoppar gärna över plister. Kan tipsa om att spenatskräppan går bra att klippa ner helt minst tre gånger innan midsommar så du har fräscha blad hela tiden.
  Allt gott
  /Anette

  Svara
  • Nicky English

   Vad roligt att vi är vi är två på det Anette! Hade lite ångest att några av mina bilder var lite väl fula att platser på denna sida. Och vilken bra tips om spenatskräppan – den är så pass tidigt att jag knappt hinner ner till lotten för att skörda den innan bladen blir tråkiga, så med din tips blir det ordentligt med skörd!
   Varma hälsningar
   Nicky

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.