Under 2022 gjorde jag en skördekalender för skogsträdgården för att visa möjligheterna för tidig skörd och stor variationsrikedom. Jag noterade vad vi hade skördat i skogsträdgården varje vecka. I själva verket består min skogsträdgård av den faktiska skogsträdgård i trädgården hemma samt en hel del växter som har rymt (med hjälp) till kolonilotten.
Vill du veta mer om vad en skogsträdgård är, läs gärna Skogsträdgård – ditt ätbara mångfaldsparadis
Själva skördekalender hittar du i en höjdpunkt på @grubbygardens Instagramkonto. I det här inlägget summerar jag skördesäsongen och gör resultatet mer överblickbart.

Innehållsförteckning
Beräknad läsningstid: 11 minuter
Växterna har koll på vädret
Datumet för första skörden varierar med ett antal veckor från år till år. Detta beror ju såklart på vädret.
Det fina med fleråriga grönsaker är att de är redo att börja gro när tiden är inne – det enda jag behöver ha koll på är när det är dags att skörda de fleråriga grönsaker som har skördesäsong. Men om man råkar missa en sådan skörd så kommer det nya tillfällen för skörd nästa år.
Mångfald ger bättre skörd
Det är mycket fokus på mångfald i en skogsträdgård – självklart för att man försöker skapa förutsättningarna för en rik biologisk mångfald för insekts- och djurlivet både ovan och under jord. Men man eftersträvar även efter att ha en rik mångfald av olika växter att skörda.
Har du många olika sorters frukt och bär i din trädgård, till exempel, så ökar sannolikheten för att du får skörd av någon eller några frukt- och bärsorter även om det kommer en sen frost, skadedjur eller växtsjukdomar. Det beror på att olika fruktträd och bärbuskar blommar vid olika tider och för att ett skadedjur eller växtsjukdom sällan drabbar alla växtfamiljer.
Läs 10-20-30 regeln mot växtsjukdomar och skadedjur för ett verktyg man kan använda för att hjälpa skapa en mångfald av växter.
I inlägget Mångfald ger resiliens berättar jag om en av mina favorit växtkombinationer.
Boka en rådgivning
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Min rådgivningstjänst finns för just dig.
Att kategorisera skörden
Jag har valt att dela upp årets skörd från skogsträdgården i följande kategorier:
- Sallad (det vill säga grönsaker man kan äta utan att tillaga dem)
- Blommor (här ingår dock inte blomknoppar som man brukar tillaga)
- Grönsaker man tillagar (kan vara blad, skott och till och med blomknoppar i vissa fall)
- Bladlök
- Frukt och bär
Skördekalender för salladsingredienser (utom blommor)

2022 skördade jag blad eller skott till sallad från följande växter:
- Blodskräppa, Rumex sanguineus
- Fjällsyra, Oxyria digyna. Läs Fjällsyra – syrligt salladsblad med lång säsong
- Funkia, Hosta spp. Läs Funkia som grönsak
- Kungsmynta, Origanum vulgare (Kungsmynta var den enda kryddväxt som hamnade i en sallad i år, men inte den enda kryddväxten i trädgården…)
- Kärleksört, Hylotelephium telephium. Läs Kärleksört – växten som har allt?
- Lind, Tilia (Troligen parklind, Tilia x vulgaris)
- Luktviol, Viola odorata
- Löparfetblad, Sedum sarmentosum. Läs Löparfetblad – en ätbar perenn
- Myskmalva, Malva moschata
- Pimpinell, Sanguisorba minor
- Smultron, framförallt månadssmultron, Fragaria vesca var. Semperflorens, men även vanligt smultron, Fragaria vesca, i gobelängen. Läs Smultron – sallad någon?
- Spansk körvel, Myrrhis odorata
Kärleksört, luktviol, löparfetblad och pimpinell var skördeklara först. Dessutom höll löparfetblad ut längst på hösten, tillsammans med fjällsyra.

Myskmalva skördade jag väldigt lite av i år. Efter att tidigare år ha fått intrycket att myskmalva är i det närmaste ogräslik har jag haft 2 säsonger på rad när den knappt överlever. Och att den har det svårt både på lotten och i skogsträdgården hemma. Därför skördade jag inte heller blommor eller frökapslar eftersom jag vill att den ska självså sig.
Styrkan med en flerårig sallad är att den blir bäst med många olika ingredienser. Med några få undantag är det sällan gott att tugga i sig en hel sallad med bara en sorts fleråriga blad – vissa har ganska stark smak. Du kan ju också komplettera den ettåriga salladen från köksträdgården med några blad eller skott från skogsträdgården – för lite mer smaksensation i salladen!
Skördekalender för blommor

2022 skördade jag ätbara blommor från följande växter:
- Brunnäva, Geranium phaeum
- Daglilja, Hemerocallis spp
- Funkia, Hosta spp.
- Gräslök, Allium schoenoprasum
- liten flocknäva, Geranium x cantabrigiense
- Luktviol, Viola odorata
- Löparfetblad, Sedum sarmentosum
- Myskmalva, Malva moschata
- Ramslök, Allium ursinum
- Spansk körvel, Myrrhis odorata
- Stäppkål, Crambe cordifolia
- Trädgårdsnäva, Geranium t.ex ’Patrica’
- Vårsköna, Claytonia sibirica

De första blommor som hamnade i salladen kom vecka 21 och var från brunnäva, luktviol, ramslök och spansk körvel. Blommorna som förgyllde salladen senare på sommaren var från daglilja, och funkia. Doftfunkia, Hosta’Royal Standard’ (Som är en Hosta plantaginea ’Grandiflora’-hybrid) är den funkia hos mig som blommar sist.

Eller rättare sagt…daglilja hade kunnat förgylla salladen men i själva verket tillagade vi de blommor av daglilja som vi skördade.
Läs mer om ätbara blommor i skogsträdgården
Skördekalender för fleråriga grönsaker som man tillagar

2022 skördade jag ätbara delar som vi tillagade från följande växter:
- Funkia, Hosta spp. (Skott, men man kan ju även tillaga bladen så klart). Läs Funkia som grönsak
- Humle, Humulus lupulus (Skott). Läs Humle – som flerårig grönsak
- Jordärtskockor, Helianthus tuberosus (ätliga jordstammar. Dessa kan även ätas råa)
- Lungrot, Blitum bonus-henricus (blad, blomknoppar, fröer. Har dock själv inte provat fröerna). Läs Lungrot – Bad King Henry?
- Rabarber, Rheum rhabarbarum (Stjälkar)
- Rankspenat, Hablitzia tamnoides (skott, blad). Läs Rankspenat – en höjdrädd klättrare?
- Sparris, Asparagus officinalis (skott)
- Spenatskräppa, Rumex patientia (blad). Läs Spenatskräppa – en gigant bland spenater
- Strandkål, Crambe maritima (unga blad, blomknoppar (och blommor), rötter samt omogna frökapslar. Jag har smakat blad och blomknoppar). Läs Att odla och äta strandkål
- Stäppkål, Crambe cordifolia (skott, blad, blommor och rot. Blommor äter man råa i salladen. Jag har inte smakat roten). Läs Stäppkål – ett växtporträtt
- Vitplister, Lamium album (blad)
Rankspenat och spenatskräppa är de tidigaste spenatliknande fleråriga grönsakerna hos mig. Humleskott kommer också tidigt – och då gäller det att vara lite alert eftersom skotten växer fort förbi det stadium där man kan skörda dem.
Lungrot är den fleråriga grönsak som jag skördar mest och längst av och numera torkar jag mängder med blad för att kunna äta den hela vintern också.

I bilden ovan syns en virrvarr av olika fleråriga ätbara växter, bland annat lungrot (något spetsiga, hjärtformade blad) och spansk körvel (ormbunksliknande blad och vita blommor)
Mina etablerade sparrisplantor lever i lerjord vilket inte är idealt när man är sparris. Vanligtvis (dvs i trädgårdsjord där sparris trivs) kan man annars skörda sparris ända fram till midsommar, men jag slutade skörda vecka 21 i år.
Skördekalender för bladlök

2022 skördade jag inte mycket bladlök alls, måste jag säga! Min största ramslökplanta (Allium ursinum) har gett upp så jag skördad bara några få smakprov av ramslök vecka 16 och 17. Skogslök (Allium scorodoprasum) ger en pålitlig skörd som börjar samtidigt som ramslök och pågår lite längre.
Flera av mina bladlökssorter som blommar lite senare (jämfört med skogslök och ramslök) hade fått flyta till ny växtplats under våren. Därför lät jag bli att skörda dessa. Och gräslöken på lotten kom jag på att jag kunde skörda blommorna från, men missade helt att titta efter blad tidigare.

Läs Provodling av Allium säsong 1 för exempel av ett antal alliumsorter som ska vara god att äta. Du kan även läsa Allium smaktest och lägesrapport juni 2020 för mer info om några alliumsorter som blommar lite senare.
Skördekalender för frukt och bär

2022 skördade jag följande frukt och bär:
- Björnbär, Rubus Björnbär-Gruppen
- Blåbärstry, Lonicera caerulea var. kamtschatica. Mer info finns i inlägget Blåbärstry
- Bärhäggmispel, Amelanchier alnifolia
- Fläder, Sambucus nigra (blommor till saft dock. Får ju såklart ätbara bär senare)
- Hybridblåbär, Vaccinium Angustifolium-Gruppen
- Jordgubbar, Fragaria x ananassa
- Koreansk silverbuske, Elaeagnus umbellata
- Krusbär, Ribes Grossularia-Gruppen
- Liten rosenkvitten, Chaenomeles japonica
- Röda vinbär, Ribes Röda Vinbär-Gruppen
- Smultron, framförallt månadssmultron, Fragaria vesca var. Semperflorens, men även vanligt smultron, Fragaria vesca, i gobelängen. Läs Smultron – sallad någon?
- Svarta vinbär, Ribes nigrum
- Svartaronia, Aronia melanocarpa
- Vita vinbär, Ribes Vita Vinbär-Gruppen
- Äpple, Malus domestica ’Aroma’
Den första skörden kom vecka 26 med blåbärstry, jordgubbar och smultron. Och de sista bären skördade jag vecka 42 – koreansk silverbuske! Så arbetet med skörd av frukt och bär är någorlunda utspridd över säsongen, men det är ändå svårt att undvika en intensiv skördande mellan mitten av juli och hela augusti.
Skörd som uteblev? Jo, vi fick iingen skörd från plommonträdet i år.
Smultronsplantorna slutade producera bär ovanligt tidigt (sista skörd v31). Vanligtvis upplever jag att våra månadssmultron ger frukt en bit in på hösten. Kan det ha varit torka?

Läs Frukt och bär inventering för en komplett lista av vad som finns hos mig.
Läs även Frukt och bär i en liten (skogs)trädgård
Största bedrift?
Och vad är min största bedrift 2022 när det gäller skörd i skogsträdgården?
Jo, det är att jag äntligen lyckades skörda humleskott och funkiaskott och till och med offrade några dagliljeblommor till köket!



Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
0 kommentarer