Skönheten och odjuret…

Beauty lives on the border between the wild and the controlled. Utgångspunkten för en text om skönheten i våra trädgårdar.

”Beauty lives on the border between the wild and the controlled” kan vi översätta ungefär till ”skönhet finns på gränsen mellan det vilda och det kontrollerade”. Sarah Raven skrev dessa ord i boken ”Sissinghurst. Vita Sackville-West and the creation of a garden.”
Med dessa ord tror att Sarah Raven syftar till Vita Sackville-Wests otrolig talang för att skapa till synes vilda och naturliga planteringar. Detta gjorde hon inom strikta ramar av murar och klippta häckar. Vita Sackville-West fyllde alla möjliga fickor med växter så att man skulle få intrycket att det hade alltid varit så. Under den tiden Vita Sackville-West levde och verkade i, då rabatterna var hårt tuktade och formella, var detta synsätt nästintill revolutionär.

Sarah Ravens ord fick mig dock att tänka på vårt starka behov av en närmare kontakt med naturen. Nuförtiden hör hårt tuktade rabatter till det ovanliga i våra trädgårdar. Därmed tror jag att vi har flyttat gränserna för vad som vi anser är vild och naturlig. Kan det vara istället att skönhet idag finns på gränsen mellan det odlade och det vilda? Det vill säga mellan det kontrollerade som vi planterar i våra trädgårdar och det vilda i form av biologisk mångfald som vi bjuder in i trädgården. Eller det vilda som finns utanför våra trädgårdar.

Själv tycker jag att vi kan förstärka upplevelsen av skönheten genom att göra våra trädgårdar till en förlängning av naturen. Istället för att göra trädgården till en förlängning av huset. ”På köpet” blir trädgården mer hållbar. Och vi gör en värdefull insats för biologisk mångfald. Odjuret (det vill säga insekterna och alla småkryp som vi hittills inte har uppskattat så som vi borde ha gjort) blir plötsligt en skönhet i sig.

Läs 8 designprinciper för en hållbar trädgårdsdesign.

Vad är vackert för dig?

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt. Jag är även utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder rådgivning och mentorskap för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och jag erbjuder även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.