mar 24, 2022 | Jord och vatten | 0 Kommentarer

Skapa egen jord i en liten trädgård

Hur skapar man egen jord och undviker köpt torvjord om man bara har en liten trädgård? I en liten trädgård har man oftast väldigt liten tillgång till organiskt material, man befinner sig troligen i en tätort (dvs långt till närmaste bonde som kan ha material över) och man har ju även ont om plats för komposteringskärl och jordfabriker.

Beräknad läsningstid: 4 minuter

Torvjord är inte klimatsmart

Torvjord avger växthusgaser. Den avger dessutom växthusgaserna i större mängder än om torven hade stått kvar i en utdikad våtmark eller torvmark. Det bästa ur klimatsynpunkt är därför om våt- och torvmarker restaureras. Därför behöver vi skapa jord och jordförbättring till våra trädgårdar själva, så att vi kan minimera mängden torv som vi köper. Vilket är lite mer av en utmaning om man bara har en liten trädgård. Så här gör jag…

Alla äter mat

Jag lägger allt organiskt material från trädgården (som inte är ett hemskt rotogräs) på jorden i växtbäddarna. Som täckodling på grönsaksodlingen, eller som allmän jordförbättring i perennbäddarna. I en liten trädgård räcker det tillgängliga organiskt material knappt till marktäckning. Och det räcker absolut inte till att bygga en vettig kompost. För att skapa ny jord. Men alla äter ju mat och där har vi räddningen – en chans att skapa jord i en liten trädgård.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

Bokashi

Vi har fermenterat våra matrester med bokashi i många år nu. Bokashihinken som vi håller på att fylla bor under diskbänken. Och den fulla bokashihinken som ska mogna i två veckor bor i städskåpet.

När du sedan blandar mogen bokashi med gammal jord är den färdig att använda efter ca ytterligare 2 veckor (så länge inte jorden eller bokashin fryser).

Läs mer om Bokashi – fermentera dina matrester och skapa ny jord

Blanda bokashi med jord

För att skapa ny jord med bokashi behöver du gammal jord att blanda bokashin med. Om du ska skapa ny jord, och inte bara jordförbättrar befintlig jord i permanenta växtbäddar, behöver du därför en behållare där du kan spara din gamla jord.

Jordfabrik till färdig jord

Och om du ska fortsätta skapa ny jord under tiden alla dina krukor och växtbäddar är fulla med växter, är det även bra att ha en plats att förvara din färdiga jord. Under sommarhalvåret kan du även blanda in din mogen bokashi direkt i denna behållare (med lite extra gammal jord). Då blir den en jordfabrik.

Plats för två behållare i trädgården?

Alltså behöver du en behållare för gammal jord och en jordfabrik. Hittar du plats för dessa i en avlägsen eller oanvänd del av din lilla trädgård?

Skapa jord under vintern

Ett sätt att skapa jord om du har en liten trädgård är att ha en jordfabrik i ett förråd
Jordfabrik i förrådet

Men om jordfabriken är utomhus hur skapar du jord med bokashi under vintern? Jag har testat en metod under ett antal år som jag hoppas kan hjälpa dig med liten trädgård som vill skapa jord – genom att skapa din jord i förrådet.

  1. Ta en (eller flera) stora plastlådor med tätsittande lock. Jag köpte mina från Ikea. Och de ska vara väderbeständiga. Lådan heter ”Klämtare”
  2. Lägg lite gammal jord i botten. Häll sedan i innehållet från din mogna bokashihink och blanda med mer gammal jord. 
  3. Lägg ett tunt lager gammal jord ovanpå (förhindrar lukt). 
  4. Lägg slutligen på ett lager tidningspapper (förhindrar flugor). Då menar jag att du lägger en hel tidning, inte bara en sida.
  5. Efter ca två veckor är jorden färdig att använda – dock lite åt det blöta hållet.

Denna metod har hag testat under flera säsonger nu. Jag upplever ingen lukt när lådorna är stängda, och bara lukten av jord när jag öppnar lådorna. Tidningspapper började jag använda eftersom första försöket producerade ganska många småflugor. Flugorna har inte återkommit sedan jag började använda tidningspappret. 

Du kan ju även prova denna metod på en skuggig plats utomhus under sommaren till att börja med – för att testa själv att hela processen fungerar som den ska.

OBS: Det är även bra att spara en del gammal jord i förrådet under vintern – annars finns risk att jorden som är sparad utomhus är frusen när du behöver den.

Läs även Klimatsmart under ytan – om jord, kompost och kretslopp i trädgården

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt. Jag är även utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder rådgivning och mentorskap för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och jag erbjuder även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.