Tanken med en Sit Spot (ungefär: sittplats) rutin är att du sitter på en plats och bara är. Och att du återkommer till din Sit Spot regelbundet under hela året. Du observerar naturen i din omgivning. Och du lär känna din plats – på ett djupare plan än om du bara ser den när du kutar runt och arbetar i trädgården. Hela året betyder ju även under vintern då det är kallt och mindre inbjudande att sitta ute här i Sverige. Jag ville testa om det gav något för mig att göra Sit Spot rutinen även under vintern.

Innehållsförteckning
Beräknad läsningstid: 9 minuter
Sit Spot både i permakultur och i skogsbad
Sit Spot rutinen är ett verktyg inom permakultur där man använder den för att lära känna en plats. Men den är också ett verktyg inom mindfulness (till exempel i ett skogsbad) där syftet är snarare meditativ. Därför är det bra att försöka se till att din Sit Spot rutin tjänar ett dubbelt syfte, tycker jag. Använd den för att lära känna din trädgård. Men glöm inte att ta tillvara dessa minuter då du även får en chans att slappna av och spendera en stund i nuet.
Tanken är att du sitter vid din Sit Spot i minst 10 minuter. Och att du försöker göra detta en eller två gånger i veckan. Enkelt va!? Måste erkänna att jag är nog världssämst på att sitta still. Jag lyckades med Sit Spot rutinen under ett par månader på vintern. Sedan hände grejer i livet, såsom livet är, och jag har haft uppehåll sedan dess. Men jag tänker att min Sit Spot är ju kvar, så jag kan återvända dit när jag får en möjlighet.
En slå-dig-ner plats som är lätt att nå

Om man tänker sig Sit Spot rutinen som ett sätt att lära känna sin trädgård, så är den viktigaste egenskapen för din Sit Spot att den är lätt att nå. Det vill säga att tröskeln för att du ska lyckas ta dig till din Sit Spot är så liten som möjligt. Och en stund sittandes vid ett bra fönster inomhus kan också hjälpa dig lär känna din plats, om det är det som är möjligt för dig.
Välj hellre en plats som du kommer ha lätt att besöka regelbundet än en plats som är perfekt i alla andra avseenden.
Boka en rådgivning
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Min rådgivningstjänst finns för just dig.
Fokusera på att använda sinnena
För att öppna upp för nya iakttagelser och nya sätt att observera trädgården, försök att använda alla dina sinnen. Du kan även fokusera på ett sinne i taget genom, till exempel, att blunda medan du lyssnar.
Trygg och bekväm Sit Spot
Vissa instruktioner för Sit Spot rutinen ger rådet att välja en plats som känns trygg och bekväm. Men om du hittar en plats i din trädgård, som skulle kunna vara en bra Sit Spot och som inte känns trygg och bekväm, så är detta i sig viktig information för en trädgårdsdesign. Då kan du ändå sitta en stund och använda dina sinnen för att lista ut varför du är obekväm.

Leta mönster
En av permakulturens kännetecken, eller principer, är att man jobbar med mönster och samband. Det jag menar är att man observerar naturens mönster och försöker efterliknar dessa. Olika ursprungsfolk har ofta en lång tradition av att observera och leva i harmoni med de komplexa mönster och samband som finns i naturen. För att förstå mer om detta rekommenderar jag Ref [1] ”Sand Talk” av Tyson Yunkaporta. Vi säger så. Att jag rekommendera hela boken hellre än försöka plocka ut enstaka exempel för att illustrera. För då riskerar jag förenkla för mycket och misslyckas med att visa vilka komplexa samband och mönster som kan finnas i naturen.
Den nivå av komplexitet har man ju inte möjlighet att nå själv och med bara 15 minuters observation i veckan. Men att bara inse att sådana mönster och samband kan finnas kanske hjälper oss att bättre lära känna våra platser.

Ställ frågor
Nöj dig inte med att observera att någonting är på ett visst sätt, utan fråga dig själv (eller undersök vidare) även varför. Till exempel, varför finns det flera fåglar i trädgården den här gången? Kan det bero på vädret, temperaturen, vinden? Eller är det bara att fågelmataren hos grannen är tom?
Att man är på sin Sit Spot regelbundet och över en längre period gör det lättare att jämföra och testa olika teorier.
Dag och natt, regn och sol, snö och hetta
Tanken med Sit Spot rutinen är även att man gör det genom olika säsonger, både dag och natt, och i olika väder. Detta är för att få en djupare förståelse för platsen och för att bättre kunna observera olika mönster och händelser.
I mina observationer under vintern hade jag inte det minsta lust att sitta där i mörkret eller regnet. Får se om jag bättrar mig under sommaren…
Låt naturen pågå omkring dig
Tanken med Sit Spot övningen är att du sitter där och observerar tillräckligt länge för att fåglar, insekter och eventuella andra djur hinner vänja sig vid att du är där. På så sätt kommer du lite närmare naturen.
En reflektion över att sitta still på en plats kontra att zooma in och titta närmare. På vintern är de djur som är i rörelse lite större – framför allt fåglar i min trädgård åtminstone. Dessa kan man ju se även om man sitter en bit bort. Dessutom blir de lätt störda om man röra på sig alltför mycket. Men jag upplever att insekterna blir både mindre störda av mänsklig närvaro och är dessutom väldigt svårt att observera om man inte kommer lite närmare. Så jag kommer nog inte hålla mig helt stilla vid min Sit Spot under hela säsongen.
Hur gick sit spot rutinen för mig?
Som jag skrev tidigare, lyckades jag kommer ut i trädgården regelbundet för min Sit Spot rutin under några veckor på vintern. Dock måste jag erkänna att jag höll mig till dagtid – det var en tillräckligt stor bedrift för mig att sitta därute på vintern. Och att jag hade ingen som helst lust att sitta still därute när det regnade. Kyla var helt OK, men inte vinterregn. Jag är nog lite mer benägen att prova nattliga och/eller regniga observationer under sommaren.
Några magiska ögonblick fick jag uppleva, såsom när en koltrast kom till dammen, stod på isen och drack från vattnet vid kanten. Jag har senare sett att koltrasten (är det samma?) besöker dammen ganska ofta.
En annan gång vilade en blåmes en stund på min nyplanterade äkta mispel och tittade nyfiket på mig.

Växtmässigt hände ju inte så mycket så klart. Jag kunde se att de få strå av skogslök som hade tittat upp under hösten höll sig kvar även under vintern. Och att jag hade självsått vintergrönt gräs i gobelängen. Gräset var så fin där under vintern att jag bestämde mig för att låta den vara kvar, trots att gobelängen är tänkt att vara gräsfri.
Första gången jag satt där i vintern märkte jag att det fanns väldigt få fåglar i själva trädgården. Men efter ett tag insåg jag att de flög runt i de höga trädtopparna i skogssnutten bredvid. Och en blåsig dag några veckor senare fanns det helt plötsligt flera fåglar i trädgården. Kan det vara att de söker sig neråt just när det blåser?

Nog finns det en hel del mer att upptäcka från min Sit Spot!
Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
Referenser
[1] ’Sand Talk. How indigenous thinking can save the world’ av Tyson Yunkaporta
[2] Treehugger ’Why and how you should start a sit spot routine’
[3] Earth Ways ’Observation routine in Permaculture: The Sit Spot’
0 kommentarer