Vill du prova några fleråriga grönsaker i liten skala? Här kommer ett växtförslag till en pallkrage, av fleråriga grönsaker du kan skörda till en sallad.
Innehållsförteckning
Beräknad läsningstid: 4 minuter
Varför en sallad av fleråriga grönsaker?
När fleråriga grönsaker är etablerade på sin växtplats behöver de lika lite skötsel som en vanlig perennrabatt – ingen bevattning, ev. en liten gödselgiva på våren och att man håller efter ogräset. Dessutom får mikrolivet i jorden fortsätta jobba ostört när man inte gräver om varje år. Sist, men inte minst, klarar sig fleråriga grönsaker oftast bättre från sniglar än vanlig sallad.
Läs Ätbara perenner i din trädgård för mer info.
Bortglömd är bra
Många fleråriga grönsaker som vi tidigare åt har nu (nästan) fallit i glömska. Detta kan vi dra fördel av eftersom bortglömda grönsaker inte blivit lika förädlade som populära grönsaker. Matindustrin som har förädlat ettåriga grönsaker har ofta prioriterat tålighet för skörd och transport samt ett långt liv på hyllan istället för smak och näringsinnehåll. Med andra ord är fleråriga grönsaker ofta näringsrika.
En sallad av fleråriga grönsaker är annorlunda
Mångfald är bäst när det gäller sallad av fleråriga grönsaker. Det blir godast om man plocka lite av varje för att komponera salladen.
Boka en rådgivning
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Min rådgivningstjänst finns för just dig.
Förbered din pallkrage
Förbättra gärna jorden i din pallkrage med t.ex. kompost och barkmull innan du planterar, dvs gör precis som du skulle göra för att förbereda en vanlig perennrabatt.
Detta växtförslag fungerar i både sol och halvskugga.
Växtlista till en pallkrage

C/C (Center/center) är det rekommenderat avstånd mellan mitten av en planta till mitten av nästa. Kallas även planteringsavstånd.
- 2st Kärleksört (Hylotelephium telephium) c/c 35cm
t.ex sorten ’Herbstfreude’ om du måste köpa, eller helt vanlig kärleksört som du har fått från svärmor. Blir 40 – 50 cm hög och bred - 2st Trädgårdsnäva (Geranium) ’Rozanne’ c/c 30cm
Blir ca 60 cm hög - 1st Löparfetblad (Sedum sarmentosum).
Låg och mattbildande. Kommer täcka jorden mellan de andra växter men utan att tränga undan dem - 3st Fjällsyra, Oxyria digyna (eller sköldsyra, Rumex scutatus) c/c 25cm
Blir ca 30-40cm hög - 3st Månadssmultron Fragaria vesca var. Semperflorens. c/c 25cm
Jag rekommenderar månadssmultron istället för vanligt smultron. Vanligt smultron revar sig och kan lätt ta över.
Bor du längre norrut?
Ett mer härdigt alternativ till trädgårdsnäva ROZANNE, men som ändå har en relativ lång blomning, är Blanknäva (Geranium nodosum)
Ett mer härdigt alternativ till löparfetblad är vårsköna (Claytonia sibirica) – men då kanske du kan trycka in 2 eller 3 plantor istället för bara 1.
Vilka växtdelar kan du äta?
- Kärleksört: Skott och blad (Dock mindre gott senare på säsongen)
- Trädgårdsnäva och blanknäva: blommor
- Löparfetblad: skott (hela säsongen) och blommor
- Fjällsyra: blad (hela säsongen)
- Månadssmultron: blad (hela säsongen)
- Vårsköna: blad (hela säsongen) och blommor
Planteringsplan
Här kommer ett förslag på hur du kan plantera din pallkrage. Ett annat alternativ är att plantera de högre växter i mitten och de lägre runt kanterna.
Mått pallkrage: 80 X 120 cm
Nyckeln:
SYR = Fjällsyra
KÄR = Kärleksört
LÖP = Löparfetblad
NÄV = Trädgårdsnäva
SMU = Månadssmultron

Lycka till med din sallad!
Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
0 kommentarer