Rankspenat (Hablitzia tamnoides) är en tidig perenn spenatväxt som är ganska anspråkslös i utseendet men aningen kinkig i beteendet.
Innehållsförteckning
Beräknad läsningstid: 7 minuter
Odling av rankspenat
Rankspenat vill stå skyddat och helst i fuktighetshållande och näringsrik jord. Jorden bör dock vara väldränerad. Halvskugga går bra, eller om åtminstone ca 50 cm av växtens nedre delen står i skugga. Jag som gillar att tänja gränserna har testat i en fuktighetshållande jord i oskyddat läge, även om nedre delen av växten var något skyddad. Där överlever rankspenat men den är inte särskilt frodig. Däremot växer rankspenat ganska bra på min utomordentligt skyddade tomt hemma, som är lite åt det torra hållet.
Jag skördar rankspenat som en vårprimör, men den vissnar lätt framåt sommaren hos mig, vilket gör att den ser lite tråkig ut. Dock verkar den inte ta någon skada av detta utan återkommer för det mesta år efter år. Ett riktigt torrt läge skulle dock inte fungera. Mycket riktigt blev sensommartorkan 2020 för mycket för min första (och största) plantan – den kom inte igen 2021.
Med rätt fukt- och näringsnivå i jorden och tillräckligt skuggigt och skyddat läge kan rankspenat bli frodig hela säsong och rankorna 3-4 meter långa. Mina rankor håller sig till max 2 m. Rankspenat klättrar genom att ta tag i klätterställningen med bladen/bladskaftet. Det är inte alla rankor som lyckas få tag i något och dessa brukar till slut lägga sig någonstans på marken om de inte får hjälp. Klätterställningen behöver vara tillräckligt tunn för bladen att haka sig fast – hönsnät fungerar hos mig.

Frösådd av rankspenat
Man kan samla egna fröer bara man har sin första planta, dock producerar rankspenaten inte särskilt många frön. I litteraturen står det att fröerna till rankspenat snabbt förlorar sin grobarhet och därmed rekommenderas höstsådd, men detta har inte jag märkt utan har bara sått på vårvintern och lyckats bra – kanske tur att jag inte läste detta innan!
Fröerna behöver en köldperiod för att växa. Så här gjorde jag: förkultiverades inomhus i såjord; täcktes knappt med perlit (sand går också bra); jag använder pluggbox som har medföljande plastlock med ventilation, men det går också med en kruka som täcks av plast, även den med lite lufthål. Efter någon eller ett par veckor i värmen stoppar jag pluggboxen i kylskåpet i ett par veckor. Håll koll på i fall fröerna börjar gro i mörkret. Jag har också provat varianten där man stoppar fröerna i en plastpåse med fuktad vermiculit, först i värmen sedan i kylskåpet och sår den efteråt. Det har också gått bra, dock kan det vara lite pillrigt att hitta fröerna i vermiculiten när det är dags att så.
Plantera om i näringsrik jord när fröplantorna är stora nog att hantera och plantera utomhus när frostrisken är över. Jag skördar ingenting första året utan låter växten etablera sig ordentligt.
Läs även Att så perenner (inomhus) – 9 tips
Boka en rådgivning
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Min rådgivningstjänst finns för just dig.
Att skörda och äta rankspenat
Man kan äta blad och unga skott av rankspenat. Hos mig i zon 2/3 brukar jag få min första skörd i slutet av april. Skördesäsongen i min lite för torra trädgård är inte särskilt lång, men i lagom fuktighetshållande jord på en etablerad planta lär skörden kunna pågå i ett par månader. Jag skördar de första skotten en gång och sedan fortsätter med några unga skott och blad när den har växt till sig lite senare.

Exempel på växtkompositioner med rankspenat
I en tillräckligt fuktighetshållande och näringsrik jord i skyddat läge kan rankspenat växa med 3-4 m långa rankor och förbli frodig hela säsong. Om jorden är lite åt det torrare hållet finns det risk att den blir lite vissen och ser ganska tråkig ut framåt sommaren. Rankspenatens blommor är små, vita, ganska få och oansenliga.

Om det är viktigt med frodig klättrande grönska skulle du kunna kombinera rankspenat med till exempel klematis. Klematis brukar vara lite senare i starten men håller sin frodighet längre – se bara till att du kan skilja på bladen eftersom man inte vill äta klematisblad! Annars är det trevligt att plantera växter vid fötterna av rankspenat. Ett exempel är att plantera funkia (Hosta spp.) vid fötterna av rankspenaten och luktviol som marktäckare. Bilden nedan är från augusti – de något gulnande blad på några få rankor av rankspenat syns bakom funkia blommorna. Till vänster klättrar klematis ’Hagley Hybrid’ (en riktigt tuffing bland klematisarna!) och till höger klätterhortensia.

Ett annat exempel som fungerar bra hos mig tillsammans med rankspenat är fjällsyra (Oxyria digyna) och guldlök (Allium moly) som både trivs i samma förhållanden (bild nedan). Vattnet från lekhusets tak rinner ner i växtbädden, vilket alla växter däri uppskattar!

Läs även Ätbara perenner i din trädgård
Vill du satsa på fleråriga ätbara växter och att arbeta med naturen istället för emot den, är skogsträdgårdsodling kanske det du är ute efter.
Läs Skogsträdgård – ditt ätbara mångfaldsparadis
Kloka ord angående ätbara perenner

- Identifiering– var säker på att du har rätt växt innan du smaka den. Bästa sättet är att alltid använda det vetenskapliga namnet när du är i kontakt med handelsträdgårdar och fröfirmor.
- Växtskyddsmedel– det finns andra regler för växter som säljs som prydnadsväxter än de som säljs som ätbara växter. Kolla att dina ätbara perenner inte har behandlats med någonting som kan göra dem oätliga.
- Prova försiktig– börjar med små mängder för att vara säker på att du tål växten.
Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
0 kommentarer