sep 21, 2018 | Ätbara perenner | 2 Kommentarer

Provodling av Allium, säsong 1

Hösten 2017 bestämde jag mig för att börja en provodling av alla alliumsorter som jag kunde få tag på och som också skulle vara goda att äta. Det är nämligen så att alla allium är ätbara, men inte alla är goda att äta. Dessutom ratas allium av sådana djur som har en tendens att äta andra växter, samtidigt som de är väldigt populära bland våra pollinatörer.

Säsong 1 har jag bara tittat på utseendet och växtkraften såsom den har varit i min trädgård denna varma och torra sommar. I år har jag inte smakat på någon av mina nya alliumsorter.

Beräknad läsningstid: 10 minuter

Planteringen

De flesta av de nya alliumplantorna/lökarna planterade jag i en bädd där det bästa man kan säga om jorden är att den är under uppbyggnad. Det vill säga, jorden är torr och relativ fattig i både näring och mull, även om jag förstås jobbar med jordförbättring. I planteringsområdet finns ett antal buskar och några få perenner, så dessa allium har än så länge inte utsatts för speciellt mycket konkurrens. Nästa säsong planerar jag att plantera bädden med ett marktäckande örtskikt vilket mycket väl kan visa sig vara mindre populär bland vissa alliumsorter.

Här beskriver jag även sorter som har funnits en längre tid i min trädgård.

De allra flesta allium började visa sig under april i år. Blomningstider varierade dock stort.

Allium aflatunense ’Purple Sensation’, Kirgislök

Allium aflatunense 'Purple Sensation' närbild
Allium aflatunense ’Purple Sensation’ närbild

Jag har för mig att jag har läst att inte allting som faktiskt säljs som Allium ’Purple Sensation’ är kirgislök, men vet inte riktigt vad detta egentligen innebär. I år köpte jag ’Purple Sensation’ i stora mängder eftersom den har stora lökar och sägs avskräcka sork. Den planterades runt alla mina värdefulla buskar och träd i skogsträdgården och på kolonilotten vilket gav den annars ganska vilda och avslappnade trädgården en något märkligt utseende under några veckor.

Allium aflatunense 'Purple Sensation' masseffekt
Allium aflatunense ’Purple Sensation’ masseffekt

’Purple Sensation’ tittar upp tidigt och blommar också tidigt – samtidigt som ramslöken hos mig. Den är robust och starkväxande. Utseendemässigt kan jag tycka att den passar lite bättre i en mer modern och stram trädgård än min. Jag vågar knappt säga det här, men just i år har inga av växterna som är ”skyddade” av ’Purple Sensation’ tagits av sorken.

Blomningstid (zon 2-3, 2018): mitten-slutet av maj

Höjd: ca 80cm

Allium caeruleum, Azurlök

Allium caeruleum, azurlök
Allium caeruleum, azurlök

Azurlök har ett gracilt växtsätt och utmärker sig genom att ha väldigt blåa blommor.

Blomningstid (zon 2-3, 2018): mitten av juni

Höjd: ca 40cm

Allium cernuum, Prärielök

Allium cernuum, prärielök
Allium cernuum, prärielök

Prärielöken började växa redan i höstas vilket orsakade en hel del oro hos mig för hur den skulle klara vintern. Man kan läsa att prärielöken vanligtvis är vintergrön. Några av växterna överlevde vintern men bara en blommade. Bladen har fortsatt att utvecklas över hela säsongen dock, till skillnad från de flesta alliumsorter där bladen vissna ner strax innan blomning.

Blomningstid(zon 2-3, 2018): slutet av juni

Höjd: ca 50cm

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

Allium moly, guldlök

Allium moly
Allium moly

Allium moly trivs i lite fuktigare miljö än andra allium. Ingenting blev fuktigt i år, men jag planterade den tillsammans med rankspenat och fjällsyra där den utvecklades bra.

Blomningstid (zon 2-3, 2018): mot slutet av juni

Höjd: ca 25cm

Allium neapolitanum, Neapellök

Allium neapolitanum, neapellök, en ynklig blomma
Allium neapolitanum, neapellök, en ynklig blomma

Några klena blad och knappt någon blomma. Jag misstänker att den kanske inte är lika vinterhärdig som andra sorter av allium.

Blomningstid (zon 2-3, 2018): början av juni

Höjd: ca 30cm

Allium oreophilum, Berglök

Allium oreophilum, berglök
Allium oreophilum, berglök

Gracilt växtsätt men ändå relativt robust och jag älskade de rödrosa blommorna.

Blomningstid (zon 2-3, 2018): början av juni

Höjd: ca 20cm

Allium roseum, Kvicklök

Allium roseum, kvicklök
Allium roseum, kvicklök

Gracilt växtsätt och alla lökar växte. Jag har provat med kvicklök tidigare säsong både med lök och med frö, och har kommit fram till att det kan vara en av de allium som är ganska känslig för konkurrens, så det ska bli intressant att se hur den klarar sig framöver i en skogsträdgårdsmiljö när den har fått etablera sig utan konkurrens i ett par år.

Blomningstid (zon 2-3, 2018): början av juni

Höjd: ca 30cm

Allium scorodoprasum, skogslök

Allium scorodoprasum, skogslök, rena arten
Allium scorodoprasum, skogslök, rena arten

Skogslök har jag haft i min trädgård en längre tid. Jag brukar skörda bladen samtidigt som ramslök som en vårprimör. Jag är väldigt förtjust i utseendet på blomman vilken jag tycker passar utmärkt i en lite vildare eller lite äldre trädgårdsstil, men skulle inte heller vara fel i en modern trädgård. Jag har både den rena arten av skogslök, som sprider sig sakta men säkert under ett äppelträd, bland buskar och perenner, och en sort som heter ’Art’. Sorten ’Art’ har en väldigt roligt utseende men jag tycker att de verkar vara något mindre konkurrenskraftiga än den rena arten.

Allium scorodoprasum 'Art', skogslök
Allium scorodoprasum ’Art’, skogslök

Blomningstid (zon 2-3, 2018): Jag har bilder från tidigare år då den blommade i slutet av juli. Bilderna från i år var tagna i juni.

Höjd: ca 80cm

Allium senescens, kantlök

Allium senescens, kantlök
Allium senescens, kantlök

Jag har en klump av kantlök som gömdes under ett stäppkålblad förra året men blommade i år för första gången när den flyttades till solen. Bladen fortsätter att vara gröna även efter blomning, vilket nästan är ett krav om den ska fungera estetisk i en rabatt. Den är lågväxande och vill ha sol och det är därför lite svårt att finna en växt som skulle kunna dölja vissna blad efter blomning utan att ha skuggat ut den redan tidigare på säsongen.

Blomningstid (zon 2-3, 2018): Den sista av alla mina allium att blomma, i slutet av juli.

Höjd: ca 10cm

Allium sphaerocephalon, Klotlök

Allium spaerocephalon, klotlök
Allium spaerocephalon, klotlök

Klotlök var en av mina favoriter i år – god växtkraft och många blommor, och jag älskar den vinröda färgen. Den vill ha det torrt, så den trivdes kanske extra bra i år. Roligt också att den blommar lite senare än de flesta.

Blomningstid (zon 2-3, 2018): början av juli

Höjd: ca 60cm

Allium stipitatum ’Violet Beauty’, Skägglök

Allium stipitatum 'Violet Beauty', skägglök
Allium stipitatum ’Violet Beauty’, skägglök

Skägglök har en liknande utseende till ’Purple Sensation’, fast lite mjukare på alla sätt – en mjukare bollform som består av många små stjärnor och en lite dovare lila färg.

Blomningstid (zon 2-3, 2018): slutet av maj

Höjd: ca 70cm

Allium ursinum, Ramslök

Allium ursinum, ramslök
Allium ursinum, ramslök

Ramslök har jag också haft i min trädgård i flera år. Först provade jag och misslyckades med frösådd av allium. Detta beror på att ramslöksfrö gror bara när de är absolut färska, vilket aldrig kan vara fallet om man köper dem från en fröfirma. Sedan hade jag en planta som växte fint i flera år utan att sprida sig ända tills jag råkade sprida vinbärs kvistar som hade körts genom en kompostkvarn på växtplatsen. Det gillade ramslöken och nästa vår kom hundratals nya plantor. Ramslök skilja sig från många andra alliumsorter i och med att den föredrar en lite skuggigare och fuktigare växtplats. Den försvinner också helt efter blomning så till exempel funkia (Hosta spp) är en lämplig samplanteringsväxt.

Blomningstid (zon 2-3, 2018): mitten-slutet av maj

Höjd: ca 15 cm

Allium vineale ’Hair’

Allium vineale 'Hair'
Allium vineale ’Hair’

Allium vineale ’Hair’ påminner väldigt mycket om skogslök. Bra växtkraft och jag älskar det lite galna utseendet. Den ser nästan mer ut som en grönsak än en blomma, vilket den i och för sig är (dvs en grönsak)!

Blomningstid (zon 2-3, 2018): mot slutet av juni

Höjd: ca 80cm

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt. Jag är även utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder rådgivning och mentorskap för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och jag erbjuder även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

2 Kommentarer

 1. Susanna

  Hej
  Jag är nyfiken på vilka som är goda att äta och inte?

  Svara
  • Nicky English

   Hej Susanna,
   Jag måste erkänna att jag har inte varit så duktig på att smaka dem, har varit mest engagerad i om de överleva och/eller blir flera på växtplatsen och så har plockat lite av varje när min man vill ha något till matlagning. Så på så sätt kan jag åtminstone säga att ingen har varit stark avvikande i löksmaken än sä länge. Jag tog en titt på odlingarna i morse och såg att det är flera som är fortfarande fina i bladen, så jag ska försöka göra en ordentlig smakprov och kommer med en uppdatering eller nytt inlägg om detta! Annars kan jag säga att de sorterna jag valde ut till min provodling var rekommenderad i en tidningsartikel att vara goda att äta. Och att skogslök och ramslök har vi ätit mycket av – både goda.
   Varma hälsningar
   Nicky

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.