En ätbar insektsträdgård med vildare karaktär

Familjen vill ha en ätbar insektsträdgård med vildare karaktär och med plats för lek, rekreation och biologisk mångfald. De vill helt enkelt få en upplevelse om vad naturen kan ge. Kunden hade flyttat in i ett vackert modernt hus med en trädgård som hade en ganska hård och stram form. De upplevde dessutom att det fanns flera döda utrymmen. Detta vill de ändra på!

I den här ätbara insektsträdgården ingår även lite ovanligare bärbuskar. T.v. Sötrönn ’Granatnaja’, en korsning mellan rönn och hagtorn. I mitten liten rosenkvitten och t.h. blåbärstry
I den här ätbara insektsträdgården ingår även lite ovanligare bärbuskar. T.v. Sötrönn ’Granatnaja’, en korsning mellan rönn och hagtorn. I mitten liten rosenkvitten och t.h. blåbärstry.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

Ätbara insektsväxter placerade utefter hur familjen lever sitt liv

Kunden önskade även att trädgården skulle ändra skepnad för att smälta in i den omgivande landskapet med skog och äng. I trädgårdsdesignen har vi dessutom placerat de ätbara växterna utefter hur familjen lever sitt liv. Med andra ord ska man se att det finns mogna bär när man är på väg till studsmattan, poolen eller förrådet och ska inte behöva göra en extra utflykt till ett avlägset hörn av trädgården. Och det blir inte bara en ätbar trädgård för människor – även insekter ska få sin mat. Med äng, kryddspiral och bi- och fjärilsrestaurang blir det flera matkällor för insekterna. För att inte nämna alla fruktträd och bärbuskar som är en fantastisk källa till pollen och nektar.

I en ätbar insektsträdgård kan människor och insekter samsas om mycket mat – även ätbara perenner.
I en ätbar insektsträdgård kan människor och insekter samsas om mycket mat – även ätbara perenner.

Kryddväxter är ett givet element i många trädgårdar – i nedersta raden har vi purpurmejram t.v. och gräslök t.h. Visste du att man även kan äta gräslökens blommor? Myskmalva (överst t.v.) är också en ätbar perenn – blad, blommor och omogna frökapslar kan ätas. Överst t.h är en miljöbild från idékollaget där en fjäril besöker zinnia.

Om du är också intresserad av en ätbar insektsträdgård, skulle du kunna gå ett steg längre och skapa en skogsträdgård. Skogsträdgård är ett finurligt odlingssystem där fokuset ligger på att arbeta med naturen för att odla mat. Och då främst med fleråriga ätbara växter.

Läs: Skogsträdgård – ditt ätbara mångfaldsparadis

Även nyckelpigor behöver mat i en ätbar insektsträdgård!

För att verkligen uppnå en balans i en ätbar insektsträdgård, eller egentligen i vilken trädgård som helst, behöver man även tänka på mat till nyckelpigor och andra insektsätande insekter (så kallade predatorer). Nyckelpigorna och dess larver äter, som du säkert vet, bladlöss. Både röda vinbär och fläder attraherar bladlöss som specialisera sig på just röda vinbär och fläder (dvs som inte sprider sig till andra växter). Dessa bladlöss kommer tidigt och gör ingen större skada på växten, även om det kan vara lite väl många bladlöss på fläderblom vissa år. Har du röda vinbär och fläder i din trädgård får nyckelpigorna ett dukat bord och är därmed redan på plats när bladlössen anländer på andra, mer känsliga växter. Ett bra knep!

Läs: Bekämpa bladlöss med balans i trädgården

Läs även: Biologisk mångfald i din trädgård.

Mat, avkoppling och inspiration

Denna ätbara insektsträdgård erbjuder både avkoppling och inspiration, inte bara mat, och vi hoppas att den väcker lusten att utforska alla vrår av trädgården.

Värdefullt samarbete

I det här projektet har jag jobbat tillsammans med underbara Stina Englund från Stinas Trädgårdshjälp i Uppsala – ett av flera samarbeten där vi kompletterar varandra väldigt väl.

Ritningarna för en ätbar insektsträdgård!

Illustrationsplan av en trädgård på väg att bli ett ätbart insektsparadis.
Illustrationsplan av en trädgård på väg att bli ett ätbart insektsparadis.

I trädgårdsdesignarbetet ingår även en plan för att skapa en fungerande kretslopp i trädgården – med kompostering av matrester och trädgårdsavfall samt ett system för att leda takvatten dit den behövs (till en odling på framsidan av huset samt till växthuset). Vi återanvänder även vattnet från uteduschen genom att leder det till köksträdgården alldeles intill.

Idéskiss eller principskiss för poolområdet.
Idéskiss eller principskiss för poolområdet.

Kunden vill bygga en pool där det finns en naturlig brant sluttning. Vi formar pooldäcket runt flera berg-i-dagen som finns i området.

För att förtydliga hur fjärilsrestaurangen kommer se ut gjorde Stina en vacker, handritad skiss.
För att förtydliga hur fjärilsrestaurangen kommer se ut gjorde Stina en vacker, handritad skiss.

Även här är trädgården ätbar för både människor och insekter med en enkel bänk placerad bland bärbuskar, bi- och fjärilsväxter. Vi döljer en befintlig stödmur i betong med hjälp av en kombination av låga buskar och hängande perenner.

En bildlig förklaring av hur en betonglåda kan omvandlas till en kryddspiral med hjälp av stenar och strategiskt placerade, lite buskigare kryddor såsom lavendel och isop –för att dölja hörnen på lådan.
En bildlig förklaring av hur en betonglåda kan omvandlas till en kryddspiral med hjälp av stenar och strategiskt placerade, lite buskigare kryddor såsom lavendel och isop –för att dölja hörnen på lådan. Med lite kreativitet kan man utnyttja men ändå dölja oönskade element i trädgården – som den här betonglådan.

Anläggning av det ätbara insektsparadiset.

Kunden kommer anlägga själv i etapper och har lovat att skicka oss en bild om året för att visa alla framsteg. Före- och efterbilder kommer läggas till i inlägget allteftersom denna ätbara insektsträdgården skapas.

Hej från Nicky

Nicky English Trädgardsarkitekt

 

Hej!

Jag som driver Grubby Gardens heter Nicky och är trädgårdsarkitekt. Jag är även utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling. Vad roligt att du hittade hit!

Grubby Gardens erbjuder rådgivning och mentorskap för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Eller vet inte var du ska börja. Och jag erbjuder även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis.

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.