Skonsam utveckling av äldre trädgård

En skonsam utveckling av en äldre trädgård tillhörande ett hus från 1925.  Trädgården hade redan en struktur med etablerade träd, buskar och en del planteringar men kunden kände att någonting saknades. Trädgården kändes trött. 

Vi arbetar för en skonsam utveckling av trädgården där vi gradvis tar tillvara, tar fram och kompletterar det som finns. Slow Trädgårdsdesign helt enkelt. Med det här projektet vill jag visa att små förändringar kan göra stor skillnad i en trädgård.

Teamwork

Karin (Solstigens Trädgårdsbyrå) och jag jobbar som ett team. Mitt huvudfokus är på planteringarna medan Karins är på buskar och träd då hon har spetskompetens i beskärning.

Sammanfoga planteringar

Vi sammanfogade två mindre planteringar – lättare för de som klipper gräset och det ger en mer ombonad känsla till trädgården.

Efter
Före

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

Flytta växter där de kommer trivas

Vi tog tillvara alla växter som vi behövde flytta. Bland annat fick ett befintligt bestånd av funkia nytt sällskap – det blev maffigt!

Efter
Före

Täcka bar jord och ge en tydlig form

Intill husväggen växte inte ens ogräs så vi dekorerade med stenar, gav rabatten en kant, förbättrade jorden och planterade en tuff marktäckare – röd sockblomma (Epimedium x rubrum). Vi tänkte även på familjens rörelser – människor gillar att gena så Karin skapade ett fiffigt hörn intill befintliga plattor.

Efter
Före

Håller jord på plats med terrassering

Jorden försvann och få växter trivdes i denna lutande plantering. Vi terrasserade med hjälp av en kant av naturliga stenar modell större. På de brantaste delarna använde jag även små vedbitar som extra terrassering.

Efter
Före

Beskärning är ett flerårigt projekt

Karin har även börjat arbetet med att restaurera och vårda buskar och fruktträd.

I bilden nedan ser du syrenbuskarna. Dessa behöver föryngras men eftersom vi inte vill ha nedkapade buskar intill infarten måste vi först få några nya skott att växa upp. Detta gör vi genom att jordförbättra och samtidigt skapa speglar under varje buske. Det ska vara tydligt för de som klipper gräset att inte klippa bort nya skott!

Den befintliga kaprifolen i klätterställningen är väldigt gles nertill men istället för att klippa ner den valde vi att göra planteringen lite större och plantera nya blomsterkaprifol som sällskap. På så sätt får vi frodighet utan att kapa de fina gamla stammarna.

Skonsam utveckling kan göra stor skillnad

Genom att göra relativt små förändringar i befintliga planteringar och genom att börja jobba med beskärning och jordförbättring har trädgården fått nytt liv och en mer välmående känsla. 

Och vissa saker vill man ju inte förändra – som den fantastiska vårblommande gräsmatta.

Ljuvliga vårblommor i gräsmattan
Ljuvliga vårblommor i gräsmattan

Flera bilder kommer allteftersom jag kommer ihåg att fotografera!

Hej från Nicky

Nicky English Trädgardsarkitekt

 

Hej!

Jag som driver Grubby Gardens heter Nicky och är trädgårdsarkitekt. Jag är även utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling. Vad roligt att du hittade hit!

Grubby Gardens erbjuder rådgivning och mentorskap för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Eller vet inte var du ska börja. Och jag erbjuder även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis.

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.