Restaurera istället för att ersätta

Ett äldre trädgård där jag gick in med lätta händer för att göra mindre justeringar och restaurering som gör stor skillnad!

Restaurera häcken – inte ersätta

Kunden ville ha råd om en gigantisk övervuxen granhäck. De funderade på att ta bort häcken och ersätter med en ny. Jag föreslog att vi istället skulle restaurera häcken genom att rensa bort det döda materialet. Och eftersom dött organiskt material har ett stort värde för biologisk mångfald ville jag inte ta bort det helt utan föreslog att vi bygger ett risstaket precis framför. Den modiga kunden nappade på idén!

Risstaketet ger dessutom en del insynsskydd och förhoppningsvis tycker insekterna och andra invånare att det är OK att vi flyttar materialet någon meter. 

Det enda vi har gjort för att restaurera häcken är att ta bort dött material från granarna och flytta det till risstaketet. Eventuella nedhängande grenar har fått vara kvar för att behålla insynsskyddet. På ett ställe blev resultatet lite för gles så där har vi byggd en klätterställning av slanor och planterade tuffa klematis (Clematis (Vitalba-Gruppen) ’Paul Farges’)

Vi har gjort risstaketet smalare intill grinden genom att väva mjukare grenar in i stolparna.
Vi har restaurerat häcken genom att ta bort dött material och lägger det i risstaketet
Här blev det för mycket insyn när vi hade tagit bort det döda materialet så vi har planterat tuffa klematis på en spaljé av slanor.
Risstaket framför den restaurerade häcken - där nedhängande grenar får vara kvar för insynsskydd

Med ett risstaket skapar du boplatser till insekter, spindlar, ödlor och andra besökare samtidigt som du tar hand om beskärningsrester och får en fin inramning.

Läs även Integrera död ved i din trädgård

Vi håller även på att restaurera en övervuxen berså – bilder kommer längre fram.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

Restaurering och utökning av planteringar kring altanen

Trädgården får genast en mer ombonad känsla bara genom att restaurera och utöka planteringarna kring altanen. Det fanns två rosbuskar kvar i vad som hade nog tidigare varit en plantering. Denna planering restaurerade vi genom att rensa ogräs och klippa kanterna. Dessutom förlängde vi planteringarna runt hela altanen och jag designade en ny plantering mellan trapporna som en blickfång.

Även kring altanen gjorde vi en del restaurering - vi restaurerade och förlängde gamla planteringar där bara 2 rosbuskar fanns kvar.

Ätbart vid växthuset

Jag designade även en kryddlåda och odlingslådor vid det nya växthuset. Men lyckades tydligen inte ta några foton!

Hej från Nicky

Nicky English Trädgardsarkitekt

 

Hej!

Jag som driver Grubby Gardens heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

Grubby Gardens erbjuder trädgårdsrådgivning för dig som vill skapa trädgården själv men har fastnat med någon del. Eller vet inte var du ska börja. Och så erbjuder jag även olika trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa en surrande, kvittrande och ätbar trädgård. Du får även en bonus PDF. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.