En insektsträdgård – Wild haven

En insektsträdgård – som är både en fristad för bina, fjärilar och andra insekter och en fristad för familjen. Redan efter första sommaren märkte familjen att det fanns mer surr i trädgården – och då hade de bara anlagd en första del!

Vad säger kunden?

Grubby Gardens har verkligen väckt liv i en trött trädgård. Nicky’s design har gett trädgården ett lyft där gamla och nya delar skapar en helhet. Att en del är sprillans ny syns absolut inte. Alla delar i trädgården harmonierar med varandra. Befintliga växter har flyttats så att de kommer mer till sin rätt. Folk som promenerar förbi stannar faktiskt och ger spontana komplimanger över hur fin trädgården är.

Inventering av växterna som redan fanns i trädgården och förslag på kompletterande plantor och buskar har varit till stor hjälp. Från att köpa växter på impuls och trycka ner dem där det fanns plats har jag nu en plan och struktur att följa så att de växter som nu köps kompletterar och lyfter fram trädgården som helhet.”

Anna, Huddinge

Wild haven

Sammanfattning Wild Haven“Wild haven a haven for bees, butterflies and other insects, and a haven for the family. A place to relax or hide away from the world, or to potter in the garden and stop to sniff at a flower or to watch the progress of a bumble bee.” Inte alla mina designprojekt sammanfattningar börjar med engelsk text, men den här familjen har kopplingar till mitt hemland, så det passade bra.

Det slår mig även att det engelska ordet ’haven’ (fristad, tillflyktsort) är väldigt likt det danska ordet för trädgård – have. Det måste väl betyda att en trädgård ska vara en fristad för naturen (och människan), eller hur?

Illustrationsplanen

Situationsplan Wild Haven

Familjen önskade sig en färgrik insektsträdgård omramad av lummighet och med gömställen.

De hade nyligen gjort förändringar på tomten med ett nytt garage och ny uppfart längs östra delen av tomten. Vidare var trädgården delvis uppvuxen, fast med ganska svårarbetade och mager jord, som har ett bitvis väldigt tunt lager matjord. Det finns en stenkista för dagvattenhantering i den stora rabatten, som gör att en i övrigt torr plantering har en fuktig svacka. Tomten har dessutom stora höjdskillnader och ligger på en brant södersluttning. Och pulkabacken på västra sidan och diagonalt över trädgården mot stigen behöver vara kvar i några år till.

Hur gör man en insektsträdgård?

Skiss långsmala insektshotell

Skiss för 2 långsmala insektshotell bredvid garageuppfarten

Eftersom det är en insektsträdgård, styr insekterna växtvalet – med strävan efter tillgång till nektar och pollen från tidig vår till sensommar, variation i blommornas form, olika boplatser och barnkammare. Några växter attrahera så kallad skadegörare, men sedan kommer rovinsekterna – det man vill åstadkomma är balans. Allt för att gynna en större mångfald av insekter.

Ett exempel av denna balans är fläder-vinbär-rosor. Den svarta fläderbladlusen går inte på andra växter och vinbärsbladlusen kommer tidigt men är relativt harmlös. Både attraherar nyckelpigor och gör att de finns redan på plats när bladlössen börjar angripa rosorna.

Läs Bekämpa bladlöss med balans i trädgården

Ängen styr färgpaletten, fast på ett lite annat sätt. Bland annat rosor, pioner och dagliljor ger stora färgklickar, medan vi använder en lugnare bas av blå-lila-vit för att knyta ihop till en helhet. Det här är en vild trädgård, så färgklickarna kommer igen i mindre skala i andra blommor också. Kunden kommer omvandla en svårskött slänt  till en torr äng.

Läs även Biologisk mångfald i din trädgård

Runda och snirklande former passar i en insektsträdgård

Vy storarabatten

Vy stora rabatten – mot öster

Spiralformen, med eko i andra rundade eller snirklande former, skapar en tydlig struktur bland allt det vilda och friväxande. Timjan används för att mjukna upp några orubbliga kantstenar.

En flod av växter med lite större eller köttiga blad bryter av och ger ögat någonting lugn att vila på samt förstärker formen på den slingrande gången genom den stora rabatten. Träd, buskar och portaler ramar in och omfamnar trädgården för att ge en skyddande och lite undangömd känsla.

 

Vy av en blivande insektsträdgård mot söder

Vy mot söder

 

Material till insektsträdgården

Med materialvalet siktar jag mot att förstärka den vilda känslan och skapa flera boplatser för insekter, genom att t.ex. använda stenar i olika storlekar för rabattkanten in mot trädgården och att göra portaler av oregelbundna grenar.

Död ved använder vi för insekternas skull, men också för att hålla jorden på plats och, så småningom, bevara fukt.

Blev det några ätbara perenner? Javisst, en och annan smög sig in i rabatterna, bland annat funkia, kärleksört och pipört.

Familjens stora kreativitet och kunnighet kommer väl till pass för att skapa spiralformad sittbänk, insektshus, fetbladsspiral och alla portaler!

Före- och efterbilder

Familjen anlägger själva successivt.

Trädgården före anläggning

Trädgården före anläggning

 

Efter arbetet med att flytta på stenar i den nya spiralform

Efter arbetet med att flytta på stenar i den nya spiralformen

 

Nyplanterad rabatt i insektsträdgården framåt hösten

Nyplanterad rabatt framåt hösten

Den nyplanterat rabatt framåt hösten. Perennerna börjar fylla ut sin plats, men buskarna och klätterväxterna behöver lite mer tid på sig.

Nyplanterad rabatt i insektsträdgård framåt hösten

September, en annan vy

 

Närbild av nyplanterad rabatt i insektsträdgård i september - perenner växer till sig bra under säsongen!

Närbild av nyplanterad rabatt i september – perenner växer till sig bra under säsongen!

Växterna i en insektsträdgård

I den här trädgården satsar vi på att få en vild känsla inom en tydlig form. Det är viktigt för kunden att återanvända (eller återbruka) både växter och material – ibland räcker det att strategiskt flytta runt några växter för att få en helt ny känsla. Kunden har även jobbat mycket med att leta växter på loppis och växtbytardagar. Med växtlistan i handen har hon kunnat säkerställa att insekterna får blomning från tidigt till sent och med varierande form på blommorna. Men har ibland fått en blandning av olika sorter av vissa perenner. Inte fel det heller när man är insekt!

Återanvända befintliga växter

Bergenia - en bra insektsväxt tidig på säsongen

Bergenia – en bra insektsväxt tidig på säsongen

Vi återanvänder och flyttar ett bestånd av befintlig bergenia. Dessa plantor, tillsammans med funkia (också från delade och flyttade befintliga växter), formar en lugn grön flod längs den nya trappa/stig. Blommorna på funkia är också populära med bina lite senare på säsongen.

Även syrenbuddleja (Buddleja davidii) fanns redan i trädgården. Fjärilar älskar den! Buddleja har en tendens att frysa ner på vintern (åtminstone i zon 2 som den här trädgården), men blommar ändå på sensommaren.

Fjärilar älskar syrenbuddleja

Fjärilar älskar syrenbuddleja

 

Lavendel

Lavendel

Och självklart är lavendel aldrig fel i en insektsträdgård.

”Tråkiga” växter kan vara underbara

I äldre trädgårdar hittar man ofta växter som har en något dålig rykte. Ibland oförtjänt, eller åtminstone överdrivet. Några exempel på sådana växter är ölandstok och svartaronia. Dessa fanns i denna trädgård, och finns kvar fortfarande. Både är dock utmärkt insektsväxter. Och svartaronias bär är dessutom, såklart, ätbara.

Ölandstok är en underbar växt för en insektsträdgård med enkla blommor och lång blomningstid

Ölandstok är en underbar insektsväxt med lång blomningstid

I fallet ”tråkiga” växter gäller definitivt en av mina filosofier för en lättskött trädgård – att du sköter det du älskar. Bara du hittar en bra form för din trädgård, flyttar runt lite och prova olika kombinationer av växter, så kan trädgården bli en plats du älskar att vara i. Och då är det mycket lättare att, till exempel, ta fram sekatören för att hålla buskar fina.

Klätterväxter ger många blommor på liten yta

Plantera gärna kaprifol i din insektsträdgård, men undvika äkta kaprifol (Lonicera caprifolium) som är invasiv.

Gärna kaprifol i din insektsträdgård, men undvika äkta kaprifol (Lonicera caprifolium).

Kvällsdoftande kaprifol är väldigt populär med, till exempel, nattfjärilar, men undvik äkta kaprifol (Lonicera caprifolium) som är invasiv. Prova istället skogskaprifol (Lonicera periclymenum) eller blomsterkaprifol (Lonicera x heckrottii).

Det finns även rosenvial och enkelblommiga klätterrosor i trädgården – både är bra insektsväxter.

Vi la även till många andra insektsvänliga perenner

kärleksört är en bra sensommarblommande växt till en insektsträdgård

Kärleksört finns i många olika sorter

Kärleksört är en till utmärkt, sensommarblommande växt för den insektsträdgården. Den är dessutom ätbar. Dock är även rådjur ganska förtjust i den, så försök hitta en plats för kärleksörten som de inte passerar.

Läs: Kärleksört – växten som har allt

Kantnepeta - en utmärkt insektsväxt med lång blomning

Kantnepeta, Nepeta x faassenii ’Walkers Low’ är en utmärkt insektsväxt med lång blomning.

Kantnepeta är en väldigt bra insektsväxt och kommer att återkomma i stora sjok över hela den stora rabatten för att knyta ihop och skapa lugn bland de olika färgklickar.

Läs Kantnepeta – en växtporträtt

Purpurmejram, Origanum (Laevigatum-Gruppen) 'Herrenhausen' är en bra perenn för den insektsträdgården.

Purpurmejram, Origanum (Laevigatum-Gruppen) ’Herrenhausen’ är en bra perenn för den insektsträdgården.

Ett annat nytillskott till trädgården är purpurmejram. Troligen är vanlig kungsmynta ännu bättre från insekternas synvinkel, men purpurmejram är lite mindre bångstyrig och, jag inbillar mig, blommar något längre än vanlig kungsmynta.

Olika sorters nävor och astrar är bra perenner för en insektsträdgård

Näva och aster är bra växter för en insektsträdgård.

Även näva och aster är bra perenner för en insektsträdgård – välj gärna olika sorter för att få längre blomningstid.

 

Kreativ återbruk

Återbruk - familjen terrasserar den brantaste delen av rabatten med gamla kantstenar

Återbruk av gamla kantstenar

Familjen använder gamla kantstenar för att terrasserar den brantaste delen av den stora rabatten. Bilden ovan är från augusti 2018…och bilden nedan är från september 2021 (den delen av rabatten är närmast i bilden).

Terrasseringen med gamla kantstenar syns inte alls efter växterna har kommit igång

Terrasseringen med gamla kantstenar syns inte alls efter växterna har kommit igång.

Hej från Nicky

Nicky English. Trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner.Hej!

Jag som driver Grubby Gardens heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

Grubby Gardens erbjuder coachningstjänster som är tänkt att hjälpa dig som vill göra mycket med att skapa trädgården själv men har fastnat med någon del. Eller vet inte var du ska börja. Och så erbjuder jag även olika trädgårdsdesigntjänster.

Jag skriver även en blogg om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Den kommer en gång i månaden med info om alla blogginlägg samt andra nyheter och tips. Du får även en bonus PDF. Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.