En fjärilsrabatt

Detta var ett perfekt läge för en fjärilsrabatt – med full sol och torr och mager jord.

Inte alla trädgårdsdesignuppdrag behöver omfatta en hel trädgård, och inte heller nödvändigtvis ett hembesök. Här jobbade jag på distans med hjälp av bilder och beskrivning från kunden. De vill göra om och förlänga en befintlig rabatt som löper bredvid deras altan. Blommorna ska helst synas när man sitter på altanen. De vill ha blommor i den blå-lila färgskalan och i vit, men även några i gult för att lyfta fram den ljusgula fasaden. Det lilla trädet ska vara kvar.

Design för rabatt i söderläge - Trädgårdsdesign Skogås

Växter till fjärilsrabatten

Det blev praktröllika (Achillea filipendulina ’Parker’s variety’), anisört (Agastache ’Blue Fortune’), syrenbuddljea (Buddleja davidii ’Nanho white’), blå bolltistel (Echinops bannaticus ’Veitch’s Blue’), gulltören (Euphorbia polychrome), blodnäva (Geranium sanguineum ’Album’) och kantnepeta (Nepeta x faassenii ’Walkers Low’). Några blodnävor fick även lite hjälp att ”rymma” in i stenpartiet bredvid.

Fjärilsrabatten i juni - praktröllika, stäppsalvia och en vit blodnäva syns på bilden

Foto från juni år två. Perennerna har växt ihop väl och praktröllika och stäppsalvia blommar för fullt.

Komplettera din fjärilsrabatt med värdväxter

Det finns mycket annat du kan göra för att gynna fjärilar i din trädgård utöver att skapa en fjärilsrabatt – och även för att gynna andra delar av den biologiska mångfalden. Det är de vuxna fjärilar som livnär sig på nektar, och detta är förstås väldigt viktigt eftersom källor till nektar har minskat. Men fjärilslarv är växtätare och kan oftast bara leva av en särskild växt eller grupp av växter, deras så kallad värdväxt. Sådana specialister har fått det extra svårt i vårt förändrade landskap. Det finns många olika värdväxter men har du, till exempel, plats för brännässlor, käringtand, klöver, slån eller sälg? Eller kan du kanske lämna kvar dessa växter i ett hörn av trädgården? Dessa är alla värdväxter för olika fjärilar.

Läs mer i Biologisk mångfald i din trädgård

Hej från Nicky

Nicky English. Trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner.Hej!

Jag som driver Grubby Gardens heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

Grubby Gardens erbjuder coachningstjänster som är tänkt att hjälpa dig som vill göra mycket med att skapa trädgården själv men har fastnat med någon del. Eller vet inte var du ska börja. Och så erbjuder jag även olika trädgårdsdesigntjänster.

Jag skriver även en blogg om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Den kommer en gång i månaden med info om alla blogginlägg samt andra nyheter och tips. Du får även en bonus PDF. Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English