Exempel på ritningar

Exempel på de viktigaste ritningarna för dig som bättre vill förstå vad som kan ingå i en Grubby Gardens trädgårdsdesigntjänst.

Funktionsplan

En funktionsplan fungerar både som en avstämning att jag har förstått dina önskemål och som ett hjälpmedel för dig att tänka igenom alla dina önskemål och, om det behövs, prioritera.  En funktionsplan går dessutom snabbt att uppdatera så du kan tänka igenom och tänka om utan stress. Vi tittar på allt i form av funktioner (t.ex insynsskydd, vindskydd, ögonfröjd) och rörelser sommar- och vintertid. Exemplet nedan är för en relativ stor trädgård (3 600kvm) och vi behövde tre versioner av funktionsplanen innan vi var nöjda och hade tänkt igenom alla önskemål.

Exempel på ritningen funktionsplan

Exempel funktionsplan

Tillbaka till Tjänster

Idéskiss

I idéskissen börjar vi titta på formerna, främst formerna såsom de relaterar till markytan. En idéskiss kan handla om hela trädgården eller kan fokusera på en specifik del av trädgården om det finns ett område som är extra viktigt. Skissen är svartvit och jag håller den så enkelt som möjligt.

Exempel på ritningen idéskiss

Exempel idéskiss

Tillbaka till Tjänster

Illustrationsplan

Målet med en illustrationsplan är att visa hur temat och designen kommer att påverka trädgården och att ge en känsla av hur trädgården kommer att se ut när den är etablerad. Jag levererar Illustrationsplanen oftast tillsammans med en idékollage, växtpresentation och 3d vyer. På så sätt fungerar illustrationsplanen mer som en karta där jag namnge olika områden. Sektionerna i växtpresentationen får samma namn. Numera ritar jag alltid i Sketchup.

En växtlista i excel som listar vilka växter som jag tänker använda i trädgården följer med illustrationplanen. Den kallar jag för enkel växtlista eftersom den innehåller bara information om vilka växter ingår med svensk och vetenskapligt namn.

Exempel på ritningen illustrationsplan

Exempel illustrationsplan

Tillbaka till Tjänster

3D vyer

3d vyer hjälper dig visualisera hur trädgården, eller delar av trädgården kommer att se ut. Jag kan också göra skuggstudier med hjälp av 3d ritningar.

Exempel 3d vy

Exempel 3d vy – samma tomt som i illustrationsplanen ovan

Tillbaka till Tjänster

Planteringsplan

En planteringsplan visar exakt var alla växter ska vara. Det finns symboler för buskar, träd och klätterväxter som även visar om de är befintliga, flyttade eller planerade. Jag visar perenner i områden där det också står hur många växter vi ska ha i varje område. Alla växter får en kod som refererar till en fullständig växtlista. I denna växtlista står denna kod, vetenskapligt och svenskt namn, växtkvalité (dvs växtens storlek), planteringsavstånd för perenner, eventuella anmärkningar samt hur många av varje växt det ska vara totalt. Du kan använda den fullständiga växtlistan som inköpslista.

Planteringsplanen nedan är för en väldigt liten trädgård – det fanns plats på ritningen att inkludera även växtnamn och kod från växtlistan.

Exempel på ritningen planteringsplan för en liten trädgård

Exempel planteringsplan för en liten trädgård

Tillbaka till Tjänster

Markplan

En markplan visar allt material och mått på alla konstruktioner samt alla övergång mellan olika material. Markplanen ger all information som anläggaren eller konstruktören behöver för att skapa trädgården. Den här ritningen är väldigt detaljerad och det innebär en hel del arbete för att ta fram den. Men den betalar ofta för sig själv (så att säga) flera gånger om genom att ge ett tydligt underlag till anläggaren. Jag brukar skapa ett antal varianter av markplanen för att göra all information lätt att hitta. Nedan ser du markplanerna från en trädgård (samma som planteringsplanen ovan). Markplanen kräver mycket noggrannhet även för en liten trädgård.

Markplan exempel 1 - med information om stenläggning

Exempel 1 Markplan med information om stenläggning

Markplan exempel 2 - med information om kanter och planteringarna

Exempel 2 – Markplan med information om kanter och planteringarna

Markplan exempel 3 - med information om spaljén och höjder

Exempel 3 – Markplan med information om spaljén och höjder

Varmt välkommen att kontakta mig om du har ytterligare frågor.

Tillbaka till Tjänster

Hej från Nicky

Nicky English. Trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner.Hej!

Jag som driver Grubby Gardens heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

Grubby Gardens erbjuder coachningstjänster som är tänkt att hjälpa dig som vill göra mycket med att skapa trädgården själv men har fastnat med någon del. Eller vet inte var du ska börja. Och så erbjuder jag även olika trädgårdsdesigntjänster.

Jag skriver även en blogg om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Den kommer en gång i månaden med info om alla blogginlägg samt andra nyheter och tips. Du får även en bonus PDF. Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English