En trädgård till ett historiskt hus

Mer trädgård och mindre gräsmatta, med anknytning till husets historia – ett sommarnöje från 1920-talet. Böljande, prunkande, romantiskt och livfullt och självklart med inslag som gynnar biologisk mångfald.

I en första fas av det här projektet fokuserade vi på området kring huset och på att skapa en ombonad väg upp mot huset från båtbryggan.

Planteringarna vid huset designade jag utifrån husets proportioner. Längre bort i trädgården är det istället träden och markens naturliga form som inspirerade formen på planteringarna.

Enkelt tema

Trädgårdens tema är enkelt – att planteringarna följer naturen genom trädgården. Mycket i planteringarna är prunkande och yvigt, men med inslag av stramare former. 

För de stramare formerna valde jag, för det mesta, växter som kan hålla sin form utan upprepade klippningar. Undantaget är några måbärsbuskar vid huvudentrén som kommer formklippas enligt konstens alla regler.

Trädgårdens tema
Trädgårdens tema

Böljande, prunkande rabatter vid altanen

Familjen spenderar mest tid vid huset på havssidan. Här blev det stora, böljande rabatter med solälskande växter och stora stegstenar. Dessa så det blir lätt att gå raka vägen ut i trädgården.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

Tidstypiska smala rabatter vid huvudentrén – nästan

De två tidstypiska smala rabatter som jag hade ritat in från den nya grinden till huvudentrén fick vi justera. Från början hade vi tänkt använda diskret cortenstålkant. Dock fick vi en oförutsedd kulle på ena sidan på grund av att nytt avlopp som inte gick att gräva ner. Lösningen på detta blev att rita om – rabatten på den ena sidan omfamnar nu en del av avloppet. Växterna kommer så småningom dölja avloppslocket utan att göra det otillgängligt. Och kanterna är numera i granitkantsten som går att såga för att passa höjdvariationer. 

Flexibilitet är viktigt när du omsätter en trädgårdsdesign i praktiken!

Smala entrérabatter med justeringar på grund av ett avlopp som inte gick att gräva ner
Tidstypiska smala entrérabatter som kantar gången från grinden. Vi fick justera formen och materialet när det visade sig att nya avloppet till huset skulle skapa en kulle alldeles bredvid.
Weigela 'Minuet'
En rad med Lonicera caerulea var. kamtschatica ANJA framför husgrunden samt Aristolochia manchuriensis E som kommer klättra på husväggen.

Leda utan en gång

Ett av önskemålen var att ha en promenadväg från båtbryggan upp till huset. Detta är ett utmärkt exempel på varför det är bra att tänka på vilken funktion du vill ha och inte låser dig till en viss lösning. Istället för att rita in en gång av till exempel stegstenar (vilket hade krävt mycket material) skapade jag istället en promenadväg genom strategiskt placerade planteringar. För planteringarna bland träden valde jag växter som förstärker skogskänslan.

Jag tar fram vackra trädrötter
Inbjudande planteringar leder till huset
Rabatt mellan träden. Trädrötterna och berg-i-dagen framhålls
Anemone tomentosa 'Robustissima'

Äng och ängsliknande planteringar vid havet

Första delen av promenadvägen upp till huset kantas av en äng samt två planteringar med ängsliknande känsla. En del av detta ängsområde kommer kunden börja sköta som en äng för att se vilka ängsväxter kommer så småningom. I andra delen av ängen, närmast havet, har vi istället skrapat bort jord och sått ängsfröer. En gigantisk sten som dök upp under byggarbetet har blivit en blickfång i ängen – med en tillhörande långblommande plantering.

Blivande äng med inramning
Blivande äng med inramning
Torktåliga rabatter vid havet
Torktåliga rabatter vid havet
Blickfång i ängen
Blickfång i ängen
Bild från tidigare i säsongen som visar ängens form
Bild från tidigare i säsongen som visar ängens form

Material 

För alla rabatter använde vi befintlig jord som vi förbättrade med torvfri kompost, biokolskompost och barkmull. Det fanns även en del kompost från platsen som vi kunde använda.

För att läsa mer om varför det är viktigt för klimatet att minska användning av torv, se inlägget: Klimatsmart under ytan – om jord, kompost och kretslopp i trädgården.

Det fanns redan en grusyta med kant av storgatsten eller kantsten vid huset. Vi kompletterade med samma material vid behov.

Alla andra rabatter och ängen har en kant av stenar från platsen – killarna grävde upp många stenar under bygg- och restaureringsarbetet som pågick samtidigt.

Hej från Nicky

Nicky English Trädgardsarkitekt

 

Hej!

Jag som driver Grubby Gardens heter Nicky och är trädgårdsarkitekt. Jag är även utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling. Vad roligt att du hittade hit!

Grubby Gardens erbjuder rådgivning och mentorskap för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Eller vet inte var du ska börja. Och jag erbjuder även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis.

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.