En trädgård för alla sinnen

Familjen önskade sig en trädgård att uppleva med alla sinnen, en trädgård att vistas i – att plocka blommor, bär och frukt, hoppa studsmatta och leka kurragömma. Vidare skulle barnen kunna lära sig om hur det blir mat från ett frö och om att insekterna är en del av kretsloppet. Och familjen vill framförallt skapa fina minnen av att vara tillsammans.

En trädgård för alla sinnen - Illustrationsplan

Gräsmatta gör ingen nytta i en trädgård för alla sinnen

Eftersom trädgården är så pass liten finns det väldigt begränsad nytta med en gräsmatta – det finns ändå inte tillräckligt utrymme för bollspel. Utan gräsmatta får man plats med förvånansvärt många buskar, träd, perenner och vårblommande lökar. Det blev en böljande gång genom en spännande trädgård med många bra platser att leka kurragömma i. Det roliga var att, så snart vi hade märkt ut huvudgången med rep och tältpinnar, började barnen springa och utforska den – det blir ett utmärkt sätt att hjälpa barnen att utveckla sina balans- och kroppssinnet.

Läs Alternativ till gräsmatta

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

Trappa och odling i stödmurarna

Den här tomten har även en utmanande del på baksidan med branta stödmurar i två nivåer för att komma ner till skogen. Där kommer de bygga en trappa för att göra det lättare att komma ner och komma åt de olika nivåerna. På den översta nivån blir det lite högre bärbuskar. Då kan man plocka bär i bekväm höjd när man står uppe i trädgården. På den nedersta nivån finns plats för en liten köksträdgård. Den kommer familjen kunna sköta från den lägsta marknivån, med hjälp av en pall tills man når upp själv. Närmast huset på baksidan är det mycket skugga så där får man plats med ett cykelförråd och minibastu utan att ta plats från växterna.

Den viktiga biologiska mångfalden passar in i en trädgård för alla sinnen

Den här lilla trädgården kommer att vara en oas för biologisk mångfald. Detta för att vi planerar en mängd av olika blommor från tidig vår fram till höst samt mat och boplatser till både insekter och fåglar. Fåglarna kommer säkert ta del av några av bären och av nyponen och frökapslarna som blir kvar på perennerna på vintern. Det blir mycket intressant att titta på, surrande och kvittrande att lyssna på, dofter från blommor och kryddor och även smak från kryddorna, frukten och odlingen. Känseln då? Jo krispiga tulpanblad, mjuka mattor av perenner, hårda och mjuka bär – och även känslan av den friska lite svampiga jorden när man odla grönsaker. Alla dessa kan man använda känselsinnet till att utforska.

Kan det vara en av anledningarna varför vi kan uppleva ökad välmående i trädgårdar som gynnar biologisk mångfald – att vi aktivera alla våra sinnen i en sådan trädgård?

Läs Biologisk mångfald i din trädgård

Värdefullt samarbete och anläggning

Trädgården designade jag tillsammans med Stina Englund, som driver Stinas Trädgårdshjälp.

Familjen kommer anlägga själva i etapper.

Hej från Nicky

Nicky English Trädgardsarkitekt

 

Hej!

Jag som driver Grubby Gardens heter Nicky och är trädgårdsarkitekt. Jag är även utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling. Vad roligt att du hittade hit!

Grubby Gardens erbjuder rådgivning och mentorskap för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Eller vet inte var du ska börja. Och jag erbjuder även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis.

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.