maj 8, 2024 | Jord och vatten | 0 Kommentarer

Plantera på hösten – fördelarna

Jag rekommenderar att plantera på sensommaren och hösten. Här berättar jag om varför, när och hur. Samt ett knep för när bäddarna ändå står redo på våren.

Detta råd om att plantera på sensommaren och hösten blir mer aktuellt för varje konstig vår och sommar som vi upplever, tycker jag. Senast (2023) fick vi uppleva en extremt varm och torr maj-juni som sedan övergick i en regnig och inte alls varm sommar. Och var inte våren 2022 ganska sen också? Inte undra på att nyplanterade växter blir förvirrad!

En nyplanterad rabatt på hösten
En nyplanterad rabatt på hösten

Beräknad läsningstid: 9 minuter

Plantera på hösten fördel nr 1: Växter kan fokusera på rötterna

Framåt hösten är växterna på väg in i vintervilan. Detta betyder att växterna kan lägga fokus på att utveckla rötter istället för att satsa på tillväxt av de ovanjordiska delarna.

Plantera på hösten fördel nr 2: Jorden är varm och fuktig.

Jorden är uppvärmd efter sommaren och framåt hösten när vädret blir svalare börjar jorden bli naturligt fuktigare. Detta är utmärkta förhållanden för etablering av växter.

Plantera på hösten fördel nr 3: En lång period med fuktig jord

Växterna kan ta upp vatten hela hösten fram tills tjälen kommer. Sedan är ju växterna redan på plats när tjälen släpper så att de kan dra fördel av fukten i jorden från tidig vår. 

Planera på hösten fördel nr 4: Minskat behov av bevattning

Om du planterar på sensommar-tidig höst kommer växterna ha ett mycket mindre behov av bevattning. Du kommer behöva vattna första säsongen, men troligen mycket mindre efter det.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

Hur sent kan man plantera på hösten?

Hur sent på hösten man kan plantera beror på hur växten är odlad. Dessutom har barr- och städsegröna växter särskilda behov.

Planteringstid för krukade vs klumpodlade vs barrotade växter

Krukodlade växter har hela sitt rotsystem i krukan. Generellt sett kan du plantera dessa så länge det går att gräva i marken.

Växterna på klump förlorar en del av rotsystemet när de grävs upp. Dessa måste planteras när växten är i vila – det vill säga senhöst eller tidig vår. Samma sak gäller för barrotade plantor.

Kan man plantera barr- och städsegröna växter på hösten?

Nyplanterade barr- och städsegröna växter kan drabbas av tjältorka. Tjältorka är när solen gör att vätska börjar avdunsta från barren/bladen medan marken fortfarande är frusen och växten inte kan ta upp vatten. Därför är det extra viktigt att rötterna på barr- och städsegröna växter hinner etablera sig en del innan vintern. Då behöver du plantera din barr- eller städsegröna växt medan jorden fortfarande är varm och det definitivt finns gott om tid innan tjälen kommer.  Då är det snarare sensommar som gäller. Eller våren. Här i Vaxholm (zon 3) skulle man kunna plantera även i början av september.

Barr- och städsegröna växter såsom idegran (de mindre kloten på bilden), tuja, rhododendron och lagerhägg bör du plantera när jorden är fortfarande varm.
Barr- och städsegröna växter såsom idegran (de mindre kloten på bilden), tuja, rhododendron och lagerhägg bör du plantera när jorden är fortfarande varm.

Oavsett när du planterar dina barr- och städsegröna växter är det ändå bra att skydda dessa från vårsolen de första två till tre åren.

Om tjälen kommer direkt efter plantering

Om tjälen kommer väldigt snabbt efter plantering, då har inte rötterna hunnit etablera sig alls. Detta påverkar både bevattningsbehovet och växtens förankring i jorden.

 I det här fallet kommer bevattningsbehovet vara samma som för en vårplanterad växt. Men växten kommer ändå få en period under våren där jorden är lite fuktigare, så det är inte helt utan fördelar.

Dessutom har inte rötterna hunnit förankra sig så mycket i jorden innan tjälen kom. Särskilt med perenner kan detta göra att plantan sedan trycks upp av tjälen. Du behöver vara observant på detta och vara snabb på våren med att trycka ner plantorna i jorden igen.

Undantag till regeln om att det är bäst att plantera på hösten?

En växt som är på gränsen till härdig hos dig kan behöva längre tid att etablera sig innan vintern kommer. Då kan det vara lämplig att plantera på våren istället för på hösten. 

Vedartade växter

När det gäller vedartade växter kan du använda Riksförbundet Svensk Trädgårds Digitala zonkarta om du är osäker på vilken växtzon du har i din trädgård. Detta gör det lättare för dig att bedöma om en växt är fullt härdig hos dig eller på gränsen till härdig. En bra handelsträdgård kan också ge dig råd.

Perenner

Med perenner är det lite klurigare. Det kan vara så att vissa perenner klarar sig bättre längre norrut där det finns ett isolerande snötäcke jämfört med där det ofta är barmark och svängande temperaturer. 

Annars kan man vara extra försiktig med perenner med angiven härdighet C (Övervintrar ibland) eller C* (Övervintrar ibland i väldränerat läge). Överväga att plantera dessa perenner relativt tidigt på våren istället.  Om du inte är säker att de kommer att övervintra vill du ändå njuta av växten under åtminstone en säsong! 

När planteringsbäddarna ändå står redo på våren?

Om omständigheter gör att planteringsbäddarna är redo för plantering på våren, hur gör man då? Du kan ju inte lämna bar jord – då finns det större risk för fröogräs. Å andra sidan får du en säsong för att dubbelkolla att du verkligen har fått bort allt rotogräs. 

Du kan så en påse blandad sommarblommor för att täcka jorden under sommaren innan du planterar på hösten.
Du kan så en påse blandad sommarblommor för att täcka jorden under sommaren innan du planterar på hösten.

Men vad gör du med de färdiga bäddarna under tiden? Du skulle kunna så ett paket sommarblommor eller ettåriga gröngödslingsväxter, odla potatis eller odla några snabba grönsaker. Med snabba grönsaker menar jag t.ex. sommarmorot, rädisor, spenat, sallad, sockerärter – dvs grönsaker som du kommer ha skördat innan det är planteringsdags på sensommar-tidig höst.

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt. Jag är även utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder rådgivning och mentorskap för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och jag erbjuder även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.