jan 23, 2024 | Jord och vatten | 0 Kommentarer

Passiv bevattning 

Om passiv bevattning – konsten att leda vatten från en plats där du har mycket till en plats där du behöver mer. Passiv bevattning är ett sätt för vatten som annars skulle försvinna in i dagvattensystemet att istället komma till nytta i trädgården. Det vattnet som inte tas upp av växter sipprar sakta ner i marken för att så småningom bidra till grundvattnet.

Beräknad läsningstid: 8 minuter

Vad är passiv bevattning?

Passiv bevattning är när bevattningen sköter sig själv utan att du behöver hålla i en vattenkanna eller slang. Jag tänker att automatisk bevattning inte heller ingår i detta begrepp – då det kräver en pålitlig vattenkälla och någon slags mekanisk eller elektronisk anordning (t.ex. pump eller timer). 

För mig är passiv bevattning när du lyckas fånga upp, t.ex. regnvatten och uppmuntrar den att ha vägarna förbi dina odlingar på sin väg ner mot grundvattnet. Detta utan att du behöver göra någonting annat än att skapa infrastrukturen.

Passiv bevattning i min skogsträdgård – överskottsvattnet från dammen fortsätter ner i ett swale-system.
Passiv bevattning i min skogsträdgård – överskottsvattnet från dammen fortsätter ner i ett swale-system.

Vilka växter skulle gynnas av passiv bevattning?

Passiv bevattning från regnvatten passar nog bättre till bevattning av fruktträd och bärbuskar än till köksträdgården. Varför? Ettåriga grönsaker behöver, för det mesta, regelbunden bevattning. Passiv bevattning som är beroende av regn kan därför vara för opålitlig. Däremot skulle avrinning från en utedusch kunna fungera – så länge vattnet på något sätt är renad från eventuella tvålrester.

När de väl är etablerade behöver träd och buskar egentligen ingen bevattning för överlevnad, så länge de är planterad på lämplig plats. Däremot kan skörden bli bättre om fruktträd och bärbuskar (kanske framförallt bärbuskar) får lite extra vatten. 

Det jag har märkt hos mig är att skörd av hybridblåbär blir betydligt bättre när buskarna har fått mer vatten. Och den koreanska silverbusken som får ta del av överskottsvattnet från dammen ger nu större bär än sitt syskon som bor lite längre bort.

Bären från en koreansk silverbuske verkar bli större med hjälp av passiv bevattning
Bären från en koreansk silverbuske verkar bli större med hjälp av passiv bevattning

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

Att använda bad-, dusch- och tvättvatten

Ska man skapa ett system för att återanvända allt gråvatten från huset då behöver du rena gråvattnet på ett sätt som är godkänt av kommunen. Rotad i Vånga använder en Rotzon som biologiskt renande avlopp. De använder sedan det renat vattnet därifrån till olika sorters bevattning, beroende på behov.

Använd överskott från aktiv bevattning

Ett sätt att skapa ett system för passiv bevattning är att använda överskottsvatten från dina regntunnor eller -tank. Det vill säger du först samlar regnvattnet du behöver för aktiv bevattning med vattenkanna eller slang. Sedan leder du det vattnet som inte får plats i tunnan vidare för att göra nytta någon annanstans i trädgården.

Innan du börjar med konstruktionsarbete är det dock värt att göra en kalkyl. Hur ofta kommer det tillräckligt mycket regn för att ge dig överskottsvatten?

En grov kalkyl

 1. Hur mycket regn behövs för att fylla regntunnan?

1 millimeter regn på 1 kvadratmeter tak ger 1 liter vatten

 • Hur stor (i kvm) är takytan som fyller just den regntunnan?
 • Hur stor är regntunnan?
 • Exempel: Om taket är 15 kvm och regntunnan 200 liter, behöver du 200/15=13 mm regn för att fylla tunnan.
 • Hämta statistik från SMHI för en lämplig mätstation nära dig. 
  Kolla under Data -> Nederbörd -> Nederbörd, dygnsvärde för att hitta en aktiv väderstation i närheten. Kolla sedan det senaste odlingssäsong och räknar hur många gånger du fick tillräckligt mycket regn under ett dygn för att fylla regntunnan (Man kan använda funktioner i t.ex. excel för att göra det lättare). 
  I mitt fall var det endast 2 gånger under odlingssäsongen i frågan då det kom mer än 13mm regn – en i augusti och en i september, så även dessa tillfällen var ganska sena på säsongen.
 • Hur mycket av vattnet i regntunnan använder du? Kalkylen ovan är ju mest relevant om regntunnan är tom när det regnar. I exemplet ovan använder vi vattnet från den här tunnan flitigt till automatisk bevattning av tomater. 
 • Slutsats i mitt exempel: Det är inte värt att lägga resurser på att använda överskottsvattnet från den här vattentunnan.
Det blir sällan överskottsvatten från regntunnan i hörnet – då är det inte värt att skapa passiv bevattning från överskottsvattnet.
Det blir sällan överskottsvatten från regntunnan i hörnet – då är det inte värt att skapa passiv bevattning från överskottsvattnet.

Men är det ett större tak som matar stupröret, om du har en regntunna som du inte använder så mycket eller ingen möjlighet att placera en regntunna vid just det stuprör, så kan det vara läge för lite passiv bevattning.

Principer för passiv bevattning

Principerna för passiv bevattning är enkla – du leder vattnet dit du vill ha det, sprider ut det vid behov och ser till att det kan sjunka in i marken utan att skapa erosion eller översvämning vid skyfall.

Leda vattnet med rännilar

Om du har tillräckligt fall (dvs lutning i marken) och utrymme att leda vattnet i marknivå kan du bygga en rännil. 

Läs Leda regnvatten med rännil för mer inspiration

Skapa höjdskillnader/fall med akvedukt

Om tomten är platt eller lutar åt fel håll kan en akvedukt vara lösningen. En akvedukt hjälper även om du vill leda vattnet över, t.ex en altan.

Läs även Trädgårdsakvedukt – spara regnvatten, tid och din rygg

Sprida ut vattnet med swales

En swale (engelsk term) är ett dike som du gräver längs markens konturer och fyller med luftigt organiskt material. Tanken är att vattnet lätt sjunker ner i det organiska materialet, sprider sig längs diket (eftersom hela diket ligger på samma markhöjd) och seden sakta sjunker vidare ner i marken för att komma växterna tillgodo.

Ju brantare backen är desto viktigare är det att det även finns möjligheter för vattnet att rinna bort från ditt dike vid kraftigt regn. Vi har löst detta genom att gräva våra diken lite snett utmed konturerna.

Överskottsvattnet från vår damm filtrerar ner i ett system av swales
Överskottsvattnet från vår damm filtrerar ner i ett system av swales

Läs mer om vår lösning med swales för att ta hand om överskottsvatten från dammen i Att anlägga en trädgårdsdamm

Enkla lösningar för passiv bevattning fungerar också

Självklart fungerar även enkla lösningar – till exempel en lite längre slang som leder överskottsvattnet från regntunnan till fruktträdet, eller en stupränna som du lägger på marken för att fånga vattnet från stupröret och leda det dit du vill ha det.

Använd stenar för att sakta ner vattnet

Om du leder vattnet rakt in i en plantering kan det vara värt att sakta ner vattnet precis där det kommer in, för att undvika att spola bort jord när det regnar mycket. Ett enkelt sätt att sakta ner vatten är att placera några stenar precis där vattnet mynnar ut i planteringen.

Tänk på 100-års regnet även med passiv bevattning

Om du leder regnvatten till en plats i trädgården är det viktigt att ha koll på vad som kommer hända när det kommer ett skyfall. Om marken där blir vattenmättad, var kommer vattnet att ta vägen sedan? Se till att marken lutar åt rätt håll, det vill säga borta från byggnader, och att du leder vattnet tillräckligt långt bort från alla byggnader. När det gäller regnbäddar finns det riktlinjer att inte placera regnbädden närmare än 3 meter från en byggnad. 

Utedusch med miljövänliga tvålar?

Just nu har jag inget utrymme men jag är väldigt sugen på idén om en sommardusch där vi leder vattnet vidare till lämplig odling. Eventuellt med någon slags regnträdgård som filtrerar bort tvålrester.  Kan även tvål gjord på naturliga substanser påverka jorden? Det får bli i nästa trädgård…

Odla ätbart i varje vrå

Nyskördade grönsaker

Det här inlägget om idéer för passiv bevattning är en del i en serie av blogginlägg om hur du kan planera din trädgård för att odla ätbart även utan de bästa förutsättningar. Och för att kunna odla ätbart i varje vrå. Vatten är ju en förutsättning för all odling. Och det är ännu bättre om du inte behöver jobba själv för att se till att dina ätbara grödor får bevattning!

Alla dessa frågor (och några till) adresserar jag i inläggsserien. Kolla gärna på huvudinlägget Odla ätbart i varje vrå för att lättare hitta till inlägget som handlar om just ditt problem med att odla ätbart. Och om du inte hittar lösningen som du behöver, hör gärna av dig i kommentarerna eller via mail.

Mer om vattentänk…

Läs mer om vattentänk i inlägget Vattentänk – att spara och ta tillvara vatten i trädgården

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt. Jag är även utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder rådgivning och mentorskap för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och jag erbjuder även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.