Odla ätbart i kruka och behållare

Om bästa (eller enda) odlingsplatsen är en hårdgjord yta eller balkong, går det utmärkt att istället odla ätbart i kruka och behållare. Här kommer några tips och tankar kring detta.

Beräknad läsningstid: 11 minuter

Mer eller mindre jobb med ätbart i kruka?

Att odla ätbart i kruka kräver generellt mer arbete än att odla ätbart i jorden. Men den stora fördelen är att man kan placera en kruka var man vill. Med ett gäng krukor mm på entrétrappan är det lätt att komma ihåg att vattna och gödsla. Så jag skulle vilja påstå att det går att uppleva krukodling som mindre arbete. När växten väl är på plats åtminstone.

Kruka, förresten?

Jag använder benämningen ”kruka” väldigt löst i det här inlägget. Mina absoluta favoriter bland planteringskärl för att odla grönsaker är 10 stycken svarta hinkar som rymmer 17 liter jord och alla har en plastinsats i botten (och färdiga hål på sidan) som skapar en vattenreservoar. Köpta på Trädgårdsmässan i Älvsjö för säkert 15 år sedan och av väldigt bra kvalitet. 

Näst bästa favoritbehållaren är hinkar av zink som jag sedan gör lämpliga hål i för dränering (håller ca 10-12 liter). Jag har även börjat borra hål i alla större krukor som vi har här hemma – där kan t.ex. en chiliplanta rymmas. 

Man kan även odla i balkonglådor, gamla konservburkar, gamla byrålådor osv. 

Odla ätbart i kruka - här chilis och lite annat på entrétrappan. Det är lätt att komma ihåg att sköta och skörda ätbara växter i krukor där man passerar ofta
Chilis och pelargoner i krukor på entrétrappan

Några saker är bra att tänka på:

 • Ju större jordvolym en kruka har desto längre klarar den sig mellan vattningstillfällena.
 • Tänk på den totala vikten av krukor + vattenmättad jord om du odlar på en balkong. Och kolla att din balkong klarar av den vikten.
 • Tänk på växtens rötter. T.ex sallad har inte särskilt djupa rötter, så de kan fungera bra i grundare behållare såsom balkong- eller byrålådor. Bara du har koll på bevattningen. Grönsaker som blir större (såsom squash eller tomater) eller grönsaker som vi odlar för rotens skull (som morötter) behöver större men framför allt djupare planteringskärl.
 • Återbruk är ju bra, men tänk även på vad som har varit i behållaren tidigare och om den behandlats med något giftigt – odla inte mat i något som kan innehålla spår av gifter.

Skapa egen vattenreservoar

Med mina zinkhinkar har jag provat två metoder för att skapa en vattenreservoar:

 • Gör hål i hinken några centimeter upp på sidorna och ha reservoaren i själva hinken
 • Slå hål i botten och ställa hinken på ett fat. Fatet blir sedan vattenreservoaren.

Nog har jag landat i att jag föredrar metoden med fatet – när jag odlar fleråriga växter i hinkarna kan jag sedan ta bort fatet under vintern, för att förbättra dräneringen. Detta kan man ju inte göra när reservoaren är en del av själva hinken.

Dränering i botten

Jag brukar lägga någon slags tyg (som släpper igenom vattnet) i botten av hinken – delvis för att hålla jorden i hinken men även för att minska på nedsmutsning runtomkring, om fatet svämmar över. Och även ett lager med dräneringsmaterial i botten – stenar eller krukskärvar osv. Ett tag la jag min tygbit mellan jorden och stenarna istället – det är en smaksak egentligen men jag tänker att det är bra om rötterna kan växa även i dräneringsmaterialet om de vill.

Det här lager med dräneringsmaterial i botten kan vara viktigt. Ibland slarvar jag med det och det kan gå bra, om krukan står intill en vägg eller under tak. Men om det blir en regnig sommar och vattenreservoaren jämnt är full med vatten så kommer jorden som hamnar under vattennivån börja lukta illa. Vanligtvis är torka det största problem för mina krukodlingar men 2023 lyckades jag däremot ha ihjäl en funkia som jag hade i en hink i regnet (utan dräneringsmaterial i botten). Det är ju få växter som klarar av att stå i ständigt vattenmättad jord.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

Jorden

Odla ätbart i kruka - här vår tomatodling i hinkar på garageuppfarten – soligaste platsen på hela tomten. Jag har hängt upp jutesäckar för att skugga hinkarna (och rötterna)
Tomatodling i hinkar på garageuppfarten – soligaste platsen på hela tomten

En av utmaningarna med att odla ätbart i kruka är att man oftast behöver ny jord varje år.  Detta för att en kruka har en begränsad utrymme för jord och näring. Om du dessutom skördar av det som växer i krukan går det åt ännu mer näring. Om du odlar ettåriga grönsaker brukar det vara värt att byta ut jorden helt i en kruka innan du sår eller planterar dina grönsaker. Även fleråriga grönsaker eller bärbuskar kan behöva en del ny jord eller omplantering. Vill man odla på ett mer hållbart sätt är det bra att försöka undvika jordprodukter som innehåller torv. 

För mer information om detta läs inlägget Mot en torvfri trädgård

Om du har utrymme och tillgång till ingredienserna kan du tillverka egen jord. Kolla Lena Israelssons blogg Odla Mat för massor av inspiration kring egentillverkad jord. Läs hennes inlägg Min Jordverkstad.

Bevattning

Det är nu dina vattentunnor kommer till verklig användning – du kommer behöva vattna din krukodling. Dina krukor behöver antagligen vatten minst en gång om dagen (förutom möjligen när det är regnigt). När sommaren är som varmast och grönsakerna har växt till sig kan de till och med behöver bevattning flera gånger om dagen. Man lär sig ganska snabbt hur många vattenkannor det tar att göra en bevattningsrunda. Fördelen med att vattna med vattenkanna är att det är lätt att komma ihåg att lägga i lite flyttande gödsel samtidigt. Nackdelen är ju så klart att någon annan behöver hålla på när inte du är där.

Till vår stora hinkodling på garageuppfarten har vi investerat i solcellsbevattning. Det funkar fint förutom att det blir värsta oljudet när det börjar bli låg vattennivån i tunnan. Jag måste komma ihåg att kolla vattennivån när det inte har regnat på ett tag. Och jag måste komma ihåg att gödsla lite då och då.

Odla ettåriga grönsaker i kruka och behållare

Hittills har min odling av ettåriga grönsaker i kruka och behållare varit fokuserade på odling av tomater, chili och paprika. Dessa är grönsaker som kräver mycket sol och värme och som därmed passar bra att odla på vår garageuppfart eller entrétrappan. Tidigare odlade jag även rosenbönor som klättrade och täckte en vattentunna, även den vid entrédörren. 2024 kommer jag och några tomatplantor antagligen få låna in oss i en del av ett till växthus. Därför tänker jag prova lite andra grönsaker än bara tomater i hinkodlingen på garageuppfarten. Tanken är att prova odla några grönsaker som inte brukar bli så lyckad på kolonilotten eller som behöver skördas ofta såsom olika bönor och sockerärter. Och morötter.

Så inte så avancerad. Men jag kanske testar något lite mer spännande också…

Odla fleråriga ätbara växter i kruka och behållare

Vilka ätbara perenner kan man odla i kruka och behållare?

Man kan ju såklart prova att odla fleråriga grönsaker i kruka och behållare. De allra flesta ätbara perenner hos mig hamnar i marken förr eller senare. 

Jag tror att de lättaste ätbara perennerna att odla i hink är de som är tuvbildande – dvs de består av en planta som stannar kvar där du planterar den och blir bara större med åren. Fast t.ex. stäppkål eller pepparrot tror jag blir lite väl stora för att må bra i en kruka i längden.

Det är även bra om växten vanligtvis är ganska långlivad. Det finns ett antal ätbara perenner (som t.ex fjällsyra eller vårsköna) som säkert skulle gå bra att odla i kruka men de självsår sig ganska villigt och är relativt kortlivade – så frågan är var hamnar nästa generation om de bor i kruka?

Ett annat kriterium som jag tycker är värt att tänka på är hur mycket mat en växt ger. Det finns, till exempel flera olika nävor som skulle må bra i en kruka, men det enda man kan äta på nävor är blommorna. Är det värt besväret?

Några förslag på ätbara perenner att prova i kruka

Just funkia har jag dock alltid några hinkar av – delvis för att jag odlar dem i hinkar under några år innan jag planterar ut dem så att de kan motstå snigelattack bättre. Men även för att funkia är väldigt lätt att odla i större kruka eller hink. Hos mig i Stockholmsområdet behöver jag inte ens isolera hinkarna på vintern, utan jag brukar ställa de intill väggen eller under en bänk.

Odla ätbart i kruka - Funkia är väldigt lätt att odla i hink (Här brokfunkia, Hosta Undulata-Gr. ’Mediovariegata’)
Funkia är väldigt lätt att odla i hink (Här brokfunkia, Hosta Undulata-Gr. ’Mediovariegata’)

Läs även Funkia som grönsak

Men vilka andra ätbara perenner skulle man kunna odla i kruka? Här kommer några förslag:

 • Löparfetblad, Sedum sarmentosum – behöver kanske inte ens en egen kruka utan skulle nog kunna breda ut sig kring en buske eller ett träd som du har i en kruka. Löperfetblad har väldigt ytliga rötter, så behöver inte ett djupt planteringskärl. Däremot behöver den utrymme sidledes för att kunna utveckla sig optimalt
  Läs även Löparfetblad – en ätbar perenn
 • Gode Henriks målla eller lungrot, Blitum bonus-henricus – en tuvbildande bladgrönsak som i och för sig har ganska djupa rötter, men jag tror att den skulle kunna vara produktiv i t.ex en 10 liters hink.
  Läs även Lungrot – Bad King Henry?
 • Kärleksört, Hylotelephium – man kan äta skott och blad i sallad eller wokade. Vanligtvis ska man odla kärleksört i full sol och den klarar mager jord men man får bättre smak som flerårig grönsak om den istället får halvskugga och bra jordmån med god tillgång till fukt. Därför tycker jag att den skulle fungera bra i en hink placerad på lämpligt ställe.
  Läs även Kärleksört – växten som har allt?

Kan man odla bärbuskar i kruka och behållare?

Självklart kan man även odla vissa bärbuskar i kruka och behållare. Då är det viktigt att ge busken så stor jordvolym som möjligt. Jag skulle nog ge råd att satsa på buskar som inte blir jättestora. En buske som ”vill” bli fyra meter hög och två meter bred kommer snabbt förbruka all näring i ett planteringskärl och fylla den med rötter. Och då kommer den inte må bra i längden i sin kruka. 

Tänk också på att välja en bärbuske som klarar av en eller två odlingszoner kallare än du har. T.ex om du bor i odlingszon 3 kan det vara klokt att välja en bärbuske som klarar zon 4 eller 5. Det kan även då vara en bra idé att tilläggsisolera krukan på vintern, men du ökar chansen att busken överlever om den är mer härdig.

Några buskar som kan fungera i en större kruka (beroende på vilken odlingszon du bor i) är, till exempel, vinbär, hybridblåbär eller blåbärstry. 

Att tänka på vid val av fruktträd att odla i kruka och behållare

Det finns även fruktträd som lämpar sig för odling i större planteringskärl. Egentligen gäller samma råd som för bärbuskar i kruka – tänk på jordvolymen i krukan, ta i lite när det gäller härdigheten, och välj ett mer svagväxande träd. Många fruktträd odlas på olika grundstammar och då kan du välja ett träd med en svagväxande grundstam. Det finns även pelarformer av vissa fruktträd. 

När det gäller både fruktträd och bärbuskar är det viktigt att ha koll på hur de pollineras så du vet att du har plats om du behöver fler än ett exemplar för pollinering.

Odla ätbart i varje vrå

Det här inlägget om att odla ätbart i kruka och behållare är en del i en serie av blogginlägg om hur du kan planera din trädgård för att odla ätbart även utan de bästa förutsättningar. Och för att kunna odla ätbart i varje vrå.

När du kan placera din köksträdgård på en optimal odlingsplats är det ganska lätt att odla ätbart. Men hur gör man om marken lutar, det är lite för skuggigt, dålig jord eller långt bort från en vattenkälla? Eller om man inte har en trädgård alls?

Alla dessa frågor (och några till) adresserar jag i inläggsserien. Kolla gärna på huvudinlägget Odla ätbart i varje vrå för att lättare hitta till inlägget som handlar om just ditt problem med att odla ätbart. Och om du inte hittar lösningen som du behöver, hör gärna av dig i kommentarerna eller via mail.

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt. Jag är även utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder rådgivning och mentorskap för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och jag erbjuder även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.