Mångfald ger resiliens. Och motståndskraft. Detta är lätt att se och förstå i ett exempel med frukt och bär.

Fåglarna hann först till min koreanska silverbuske i år. Och till bärhäggmispeln. Och rådjuren snodde alla aroniabär. Vidare kom det kom kanske 3 frukter på surkörsbärsträdet (på grund av sen frost tror jag). Plommonträdet blommade inte i år. Det hände ingenting alls med mina sötrönnbärsbuskar. Dessutom har blåbärsbuskarna blivit utskuggade så jag måste flytta dem. Och rönnbärsmalen gjorde intrång i nästan vartenda äpple.
Men det blev hyggliga skördar av röda vinbär, krusbär, liten rosenkvitten, blåbärstry och björnbär.
Det är sällan det blir bra skörd av alla frukter och bär (har nog aldrig hänt mig åtminstone). Men det blir alltid någon skörd att glädjas åt. En mångfald av olika buskar och träd ger resiliens för vår frukt- och bärskörd. Den biologiska mångfalden är dock oändligt mycket mer komplicerad än så – vi kommer aldrig kunna förstå den fullt ut med alla dess olika arter och beroenden. Men i år har vi upplevt vad som kan hända när den hotas (Coronapandemin).
Läs Biologisk mångfald i din trädgård
Läs även Skogsträdgård – ditt ätbara mångfaldsparadis
Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
0 kommentarer