”Lättskött” när det gäller trädgård är lite av ett modeord. Fast det är ett väldigt viktigt begrepp. Självklart, tycker jag, att trädgårdar som jag designar ska vara lättskötta. Men vad betyder detta? Här kommer ett inlägg med Grubby Gardens filosofi om lättskötta trädgårdar.
Innehållsförteckning
Beräknad läsningstid: 4 minuter
Lättskött betyder inte ingen skötsel
Det finns inga material som inte påverkas av tid, i alla fall inte om materialet står i en utemiljö. Även den perfekta stenlagda ytan kan bli gul av pollen. Eller täckt av höstlöv som med tiden hittar en spricka i fogen och blir till jord där det kan komma ogräs. I alla fall om man inte sopar rent ytan då och då och håller koll på eventuella sprickor. Detta är lätt att göra, men det finns ändå någonting som måste göras.
Rätt förväntningar är viktiga. I själva verket, om du har en del av trädgården som du anlägger med avsikt att sedan ignorera den helt, så kommer du bli besviken.
Du sköter det du älskar
Tänk att den perfekta stenlagda ytan, som nämns ovan, är en del av en terrass som du har fått till precis som du vill ha den. På denna terrass njuter du dessutom av många mysiga middagar med nära och kära. Då kommer du att vilja sopa rent den lite då och då och hålla den fin. Samma sak gäller hela trädgården – om du älskar din trädgård så vill du vara i den. Då blir den skötsel som behövs lättare. Detta för att du är i trädgården mycket och ser när saker börjar hända. Och en älskad trädgård ger dig både glädje och lust att ta hand om den.
En väldigt viktig del av min trädgårdsdesignprocess är att förstår vem du är, och förstår alla dina önskemål – estetiska, själsliga såväl som praktiska. Målet med detta är att skapa en trädgård som känns personlig och helt rätt för just dig och hur du lever ditt liv. Att skapa en trädgård som du älskar.
Boka en rådgivning
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Min rådgivningstjänst finns för just dig.
Ju mindre tröskel ju lättare skötsel
Det finns många knep som en trädgårdsarkitekt använder för att göra trädgården lättskött. Men det knep som jag tror har störst effekt på skötselnivån är tillgänglighet. Tillgänglighet i en trädgård betyder:
- det ska vara lätt att komma dit,
- man ska kunna stå stadigt,
- det ska finnas någonstans att kunna ställa ifrån sig en hink,
- det ska vara lätt att ta sig dit med de maskiner som behövs för skötsel osv.
Att vandra längs en slingrande gång i trädgården ska inte kräva att du byter till bättre skor. Då väljer du att göra någonting annat istället eftersom det finns en tröskel (i alla fall en mental tröskel) att komma över. Vidare, om du måste bära gräsklipparen över ett hinder för att komma till grässnutten som skulle bli så fin, riskerar det på sikt att bli något annat än gräs som växer där. Beroende förstås på hur mycket du älskar grässnutten!
Sammanfattning
För att sammanfatta, en lättskött trädgård enligt Grubby Gardens handlar om att skapa stor glädje, rimliga förväntningar och lagom tillgänglighet.
Och vad har bilden av bladverket på en gulbladig solfjäderslönn, Acer shirasawanum att göra med det här inlägget? Jo, det var ett älskad litet träd som behövde en plats att trivas i. Detta blev katalysatorn till att en trädgård omvandlades från en ogräsdrabbad börda till en plats att trivas i.
Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
0 kommentarer