Ett inlägg för kaninälskare. Vår kanin Honken är den i familjen som uppskattar mina odlingar mest. Han gillar ju att plocka sina godbitar själv och ibland lyssnar han när man informerar om vad han inte ska smaka på (som mina funkior, fast det är tydligen svårt att komma ihåg!). Jag har sammanställt en lista av de växter som vår kanin älskar och mår bra av i fall det kan inspirera någon annan. Det är ingen jättekonst utan många av dessa växter kanske redan finns i närheten!
Innehållsförteckning
Beräknad läsningstid: 5 minuter
Börja med smakprov
Jag är ingen kaninexpert utan har lärt känna just vår kanin. Det han får har jag, i de allra flesta fall, hittat på växtlistor när jag har letat på nätet efter växter som är bra för kaniner. Som alltid med kaniner ska de få små provbitar av nya växter till att börja med, så att deras känsliga magar kan vänja sig i lagom takt. Tur att han har varit med ett tag ute i trädgården, för detta är ingenting han tar hänsyn till själv!
Gräs och hö fortfarande viktigast
Det är också värt att notera att bladen och blommor som listas här räknas som godis – dvs det är fortfarande gräs och hö som ska forma merparten av kaninens foder för att hålla magen och tänderna igång.
Tidiga växter
- Pimpinell
Ätbart för människor också, men lite pilligt och smakar inte så mycket. Stora fördelen är att den kommer igång väldigt tidigt på våren när tillgång till torkade växter börjar tyna. - Smultronblad
Vår – sommar – höst, fleråriga
- Blad från äppelträdet
- Röda (och vita) vinbärs blad
- Svarta vinbärsblad ska också vara bra för kaniner, men vår kanin ratar växter med stark smak
- Pepparmynta – också för stark enligt Honken, men man kan ibland lura i honom något litet skott.
- Vildbasilika
Jag odlade denna när jag först började intressera mig för ätbara perenner. Som människoväxt är den en stor besvikelse – smaklös och lite håriga blad. Ingen ersättning för basilika alltså, och den självsår sig kopiöst. Men den är väldigt populär hos Honken. Går också att torka till vintern.

Kortlivad och finns inte kvar i vår trädgård nu, men var väldigt populär så länge den varade
Ogräsvarning. Däremot är den bra att täcka omöjliga slänter och älskas av bina. Honken får endast väldigt små smakprov av kungsmynta då jag har hört någonstans att vi människor ska inte äta så mycket av det.
Sedan finns det flera andra växter som Honken älskar och verkar må bra av, men de har jag inte hittat på någon bra-för-kaniner lista så jag nämner inte dem här. Dessa växter serveras inte utan han plockar själv…

För övrigt…det finns en vresros i Honkens inhägnad. När han först kom till oss satte vi en liten ring av hönsnät runt den i kaninhöjd för att skydda honom från törnarna. Det visade vara rosen som behövde skydd. Ingen risk att den rosen sprider sig i trädgården!
Ett- och tvååriga
- Ringblomma
Själva blomman. Väldigt gulligt att se när Honken äter blommor…Bra att torka till vintern - Morotsblast
Också bra att torka till vintern då det blir stora mängder (de år jag lyckas få morötterna att överleva). Han får ju också morotssnuttarna men dessa ska man vara väldigt återhållsam med – vi sparar dem i en skål med vatten så de håller längre och han får bara en snutt åt gången. - Persilja
Särskilt praktiskt år 2 när vi inte är så intresserade av att äta persiljan. Fast det är länge sedan jag lyckades få en persilja att övervintra. Det kan vara att det går bättre med krusbladig persilja.

Vinter
- Torkade kvistar, inklusive blad, från äppelträdet – vi sparar allt från äppelträden när vi beskära på sensommaren.

Samma gäller som för människor – plockar aldrig nässlor som växer intill en kompost eller annan plats där jorden är väldigt näringsrik
Växter som kaniner ska inte smaka på
Kaniner ska inte äta växter som innehåller oxalsyra som t.ex. spenat, eller i fleråriga grönsakers värld; spenatskräppa, fjällsyra…

Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
0 kommentarer