Juni i bilder

Juni har varit fylld med dofter och smak. Jag njuter av solen men även av varenda regndroppe som fallit. Här försöker jag dela lite av glädjen, mest i bildformat. Hoppas ni njuta också!

Beräknad läsningstid: 7 minuter

Placera doftande växter där ni sitter eller går förbi

Dofterna har varit extra tydliga för mig i år. Doftschersmin och paradisbuske finns i många av trädgårdarna där jag har varit i juni men det som väckte de starkaste känslorna hos mig var när jag cyklade förbi en fläderbuskage på Vaxholmsvägen – minnen av fläderblomssaft och drömsk sommarkänslor gick rakt i i märgen på mig!

Fläder i blom
Placera fläder där du går förbi, men kanske inte i närheten av matplatsen. Fläder får nämligen löss. Dessa löss är bra då de kommer tidigt, sprider sig inte till andra växter och gör ingen skada. Ett dukat bord för bl.a nyckelpigorna som då finns på plats när lössen drabbar andra känsligare växter.
Svartfläder, insekts- och människoväxt
Jag har svartfläder i min trädgård – då får man rosa saft. Fläder är bra för både insekter och människor!
Honungsros längst ner i min trädgård
Längst ner i vår trädgård växer en honungsros på varsin sida av grinden. De har haft ihjäl flera rosenportaler och växer ohejdad med väldigt elaka taggar. Doftar ljuvligt och älskas av insekterna. Vi får även njuta av grannens något mindre taggig sort vars doft når intill oss när vi sitter i vårt uterum.
Närbild av honungsrosen
Knopporna och de nyutslgna blommor på vår honungsros har en aprikos ton som bleknar till vit så småningom.
Luktpion 'Flame' - enkelblommig för insekternas skull
Vid grinden till grannen (mina föräldrar) har jag planterat en Luktpion ’Flame’. Jag valde en enkelblommig sort för insekternas skull.
Ros 'Henry Kelsey'
Och på staketet bredvid växer nu ros ’Henry Kelsey’. Inte så mycket doft, men även den med bi-vänliga enkla blommor som tar över efter pionen har gjort sitt.
Luktpion, kan det vara 'Sarah Bernhardt'?
En bit in i mina föräldrars trädgård växer en luktpion som de fick från svärmors trädgård när de flyttade hit. Kan det vara ’Sarah Bernhardt’? Ibland är en blomma så hisnande vacker på alla sätt att insekterna kanske förlåter att vi har odlat bort all nektar och pollen. Himmelsk doft.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?

Min rådgivningstjänst finns för just dig.

Använd växter för att lösa utmaningar i trädgården

Jag älskar att använder växter för att lösa olika problem i trädgården – till exempel för att ta upp höjdskillnader eller skänka skugga eller insynsskydd. Lövfällande växter är särskilt bra för platser där du vill ha skugga på sommaren men så mycket ljus som möjligt på vintern. Rosor kommer dock inte alltid ihåg att de ska förbereda sig inför vintern, så bladen kan mycket väl vara kvar länge.

Nu äntligen har ros 'Flammentanz' nått upp till toppen av pergolan
Nu äntligen har vår ros ’Flammentanz’ nått upp till toppen av pergolan. Kanske börjar den ta bort lite av solhettan nu…Den är väldigt populär med humlorna.

Flerårig sallad i juni

Det finns en hel del blad, blommor och även bär som kan skördas under juni och avnjutas i sallader. Jag är särskilt förtjust i blad från växter som är god att äta hela säsongen inklusiv under och efter blomningen. Mina favoriter i den kategorin just nu är löparfetblad (Sedum sarmentosum) där både skott och blommor är ätbara, fjällsyra (Oxyria digyna) och mjälla smultronblad. Jag har även skördat violer, sandsenap, spanskkörvel, smultron bär och bär från blåbärstry.

Vår perenn midsommar sallad blev väldigt vacker!
Vår perenn midsommar sallad blev väldigt vacker!
Fjällsyras blad är god att äta även efter blomning.
Fjällsyras lite syrliga blad är god att äta även efter blomningen, rankspenat klättrar till vänster på bilden och några guldlök (Allium moly)blommor syns också.
Löparfetblad (Sedum sarmentosum)
Löparfetblad (Sedum sarmentosum). Både skott och blommor är god att äta. Min favorit just nu! Den är lite låg för att vara en effektiv marktäckare, men den hittar små vrår att växer i utan att kväva andra växter.
Pipört (Centranthus ruber)
Pipört (Centranthus ruber) har börjat blomma nu. Man kan äta bladen i sallad, men det brukar jag glömma bort eftersom den finns på framsidan hos mig och nästan alla andra ”salladsväxter” växer på baksidan av huset.
Funkia blommor kan också ätas i sallad
Blommorna på funkia (Hosta spp.) kan också ätas i sallad. Just de här blommorna kommer jag inte smaka på eftersom denna planta köptes som rekvisita till trädgårdsmässan i Steninge och jag vet inte hur den har odlats. Viktigt att kolla upp detta om du köper växter som säljs som prydnadsväxter men som du planerar att äta!

Återbruk – mer om detta så småningom.

Återbruk - växthus
Återbruk – växthus

Det här växthuset kan vara det finaste jag någonsin har sett! Gjort av återbrukade fönster. Jag har jobbat med ett flertal trädgårdsprojekt nyligen som har fått mig att inse att även växter går att återbruka – man kan få fantastiska resultat bara genom att flytta och gruppera om befintliga växter och sedan komplettera med några få nya plantor. Ett blogginlägg om detta kommer så småningom…

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.