Juni har varit fylld med dofter och smak. Jag njuter av solen men även av varenda regndroppe som fallit. Här försöker jag dela lite av glädjen, mest i bildformat. Hoppas ni njuta också!
Innehållsförteckning
Beräknad läsningstid: 7 minuter
Placera doftande växter där ni sitter eller går förbi
Dofterna har varit extra tydliga för mig i år. Doftschersmin och paradisbuske finns i många av trädgårdarna där jag har varit i juni men det som väckte de starkaste känslorna hos mig var när jag cyklade förbi en fläderbuskage på Vaxholmsvägen – minnen av fläderblomssaft och drömsk sommarkänslor gick rakt i i märgen på mig!







Boka en rådgivning
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Min rådgivningstjänst finns för just dig.
Använd växter för att lösa utmaningar i trädgården
Jag älskar att använder växter för att lösa olika problem i trädgården – till exempel för att ta upp höjdskillnader eller skänka skugga eller insynsskydd. Lövfällande växter är särskilt bra för platser där du vill ha skugga på sommaren men så mycket ljus som möjligt på vintern. Rosor kommer dock inte alltid ihåg att de ska förbereda sig inför vintern, så bladen kan mycket väl vara kvar länge.

Flerårig sallad i juni
Det finns en hel del blad, blommor och även bär som kan skördas under juni och avnjutas i sallader. Jag är särskilt förtjust i blad från växter som är god att äta hela säsongen inklusiv under och efter blomningen. Mina favoriter i den kategorin just nu är löparfetblad (Sedum sarmentosum) där både skott och blommor är ätbara, fjällsyra (Oxyria digyna) och mjälla smultronblad. Jag har även skördat violer, sandsenap, spanskkörvel, smultron bär och bär från blåbärstry.





Återbruk – mer om detta så småningom.

Det här växthuset kan vara det finaste jag någonsin har sett! Gjort av återbrukade fönster. Jag har jobbat med ett flertal trädgårdsprojekt nyligen som har fått mig att inse att även växter går att återbruka – man kan få fantastiska resultat bara genom att flytta och gruppera om befintliga växter och sedan komplettera med några få nya plantor. Ett blogginlägg om detta kommer så småningom…
Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
0 kommentarer