jun 29, 2022 | Ätbara perenner | 0 Kommentarer

Humle – som flerårig grönsak

Humle är ju mest känd som en växt man odlar för att brygga öl. Fram till i år har jag lyckats skörda kottarna för att ha i kvällsteet. Men nu kan jag berätta att späda humleskott är en god vårprimör. Inte bara de-är-säkert-nyttiga god utan riktigt njutbar god. Dock måsta man vara lite ”på” för att skörda skotten i tid…vilket förklarar varför det har tagit mig över 10 år att provsmaka humleskott. 

Beräknad läsningstid: 7 minuter

Odling av humle

Humle vill egentligen ha mullrik och fuktighetshållande jord. Enligt boken, så att säga. Men humle har nog inte läst boken, för den växer rätt bra i torra och ganska magra förhållanden också. Våra humleplantor deltog i ett tidigt försök att hitta ogräsliknande klätterväxter för att täcka in pergolan på framsidan. Men vi flyttade dem ganska snart till en plats utanför trädgården eftersom de fick bladlöss. De trivs nu utmärkt i en solig slänt utan någon vidare skötsel men med lite mer luftrörelse. De har varsin humlestör och ibland kommer jag ihåg att klippa ner plantorna på våren.

Våra humleplantor trivs bra. Lättodlade skulle man kunna säga
Våra humleplantor trivs bra. Lättodlade skulle man kunna säga

Vill man optimera skörd för ölbryggning kan dina humleplantor behöva lite mer pyssel. Se Ref [1]

Observera att gamla, etablerade humleplantor är väldigt svåra att flytta (enligt min erfarenhet hos kund). Bättre i så fall att försöka ta sticklingar (om du vill ha humle någon annanstans) och sedan gräva upp de sega rötterna så gott det går.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?

Min rådgivningstjänst finns för just dig.

Humle klättrar fort

Det är bra att vara medveten om att humle växer fort. Den växer helst runt en stör, men om den inte hittar någonting att virra sig runt fortsätter den utåt på marken istället, eller tar tag i vilken växt som helst att virra sig runt. Den kan även letar sig in i träd på en högre nivå. 

Humle tar gärna över andra växer om den inte hittar sin stör
Humle tar gärna över andra växer om den inte hittar sin stör

Dessa egenskaper är bra att tänka på i förväg så du slipper tillbringa hela sommaren med att rädda växterna omkring dina humleplantor. Detta gör dock att humle ger oanade möjligheter som snabbväxande insynsskydd. Du kanske har plats för en humlegård?

Humlegård Linnés Hammarby
Humlegård Linnés Hammarby

Ha humle nära men inte för nära

Humle skulle kunna vara väldigt användbart som avskärmning i trädgården. Eller varför inte skapa lekutrymme med humle som hos Wij Trädgårdar (bilden nedan). 

Dock råder jag dig att försöka få lite avstånd mellan dina humleplantor och nästa växt, så du slipper behöva hålla efter humlen hela säsongen. 

Humle är heller inte jätteskönt att nuddas vid (eller hantera utan handskar) så då tänker jag att det är bra att ha den en bit bort från där du passerar eller sitter mycket. Se också till att odla humle på en luftig plats för att minska risken på bladlöss.

Lekplats med hjälp av humle. Wij Trädgårdar. Dock tycker jag inte att humle är så skönt att komma i nära kontakt med. Så min lekplats skulle nog vara lite större.
Lekplats med hjälp av humle. Wij Trädgårdar. Dock tycker jag inte att humle är så skönt att komma i nära kontakt med. Så min lekplats skulle nog vara lite större.

Men. Och nu kommer jag att motsäga mig själv. Eftersom humle har en ganska kort skördesäsong (för skörd av humleskott på våren), behöver du ändå kunna ha lite koll på skotten så du hinner skörda dem. Klurigt. Detta löste sig för oss när vi byggde vår kolblöja. Numera passera vi humleplantorna dagligen när vi städar hos kaninen.

Läs mer om kolblöjan i Ska man gödsla med urin i en skogsträdgård

Att skörda och äta humle

Humleskott

Man skördar helt enkelt skotten när de är ca 10-15cm långa. Dessa kallas för humlesparris. Som sagt riktigt gott som vårdelikatess.

Det går även att äta späda blad i sallad eller tillagad (bladen har jag inte provsmakat).

Humlekottar
Humlekottar

Och självklart kan man skörda humlekottar för att brygga öl. Eller ha i kvällsteet. 

Läs mer om Humle i matlagning (Ref [2])

Förökning av humle

Det är viktigt att veta att det är en honplanta man behöver om man ska odla humlekottar till öltillverkning (eller te). Detta betyder även att det inte ska finnas några hanplantor i närheten då kottarna blir förstörda (öl-mässigt) om de blir pollinerade.

Om du försöker odla humle från frö kan du förstås inte veta om du kommer få han- eller honplantor. Och om du inte har någon hanplanta kommer din honplanta inte producera fröer.

Det kanske är lättare att föröka humle från sticklingar trots allt. 

Om du bara tänker skörda humlesparris då är det inte så viktigt om du har hon- eller hanplantor. Och det är troligen inte heller viktigt vilken humlesort du väljer.

Humle och insekterna

Din vissna humleplanta kan ge skydd till insekter på vintern.

För inspiration om flera sätt att hjälpa biologisk mångfald läs Biologisk mångfald i din trädgård

Kloka ord angående ätbara perenner

  • Identifiering– var säker på att du har rätt växt innan du smaka den. Bästa sättet är att alltid använda det vetenskapliga namnet när du är i kontakt med handelsträdgårdar och fröfirmor.
  • Växtskyddsmedel– det finns andra regler för växter som säljs som prydnadsväxter än de som säljs som ätbara växter. Kolla att dina ätbara perenner inte har behandlats med någonting som kan göra dem oätliga.
  • Prova försiktig– börjar med små mängder för att vara säker på att du tål växten.

Läs mer om Ätbara perenner i din trädgård

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Referenser

[1] Om att odla humle för ölbryggning. Göteborgs Botaniska Trädgård 

[2] Faktablad från SLU Programmet för odlad mångfald (POM) Humle i matlagning

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.