mar 13, 2018 | Ätbara perenner | 0 Kommentarer

Havtorn

Havtorn med bär
Havtorn med bär

Jag tog äntligen fram mina havtornskvistar från frysen i helgen. Jag skulle nämligen plocka av bären och stoppa tillbaka dem i lite behändigare form i burk. Det finns dock en del jag önskar jag hade vetat om havtorn innan jag planterade dem. Detta vill jag berätta om här.

Beräknad läsningstid: 5 minuter

Havtorn – användning

Havtornskvist från frysen
Havtornskvist från frysen

Havtorn har vetenskapligt namn Hippophae rhamnoides. Den odlar vi främst för sina bär som har högt innehåll av antioxidanter och olika vitaminer. Det är viktigt att skölja havtorn innan användning eftersom bären är täckta av små fjällar som annars kan irritera halsen. Vi får ganska små mängder bär hos oss. Därför brukar vi stoppa bären i burkar i frysen och ta fram några bär åt gången om någon blir förkyld. Ungefär som vitaminpiller! När du använder havtorn på annat sätt är det bra att värma bären så lite som möjligt för att bevara näringsinnehållet.

Havtornsté
Havtornsté

Jag torkar också bladen och använder dem som té då även de ska ha hälsofrämjande egenskaper. Téet smakar ungefär som grönt té.

Odling av havtorn

Havtorn växer naturligt i vindpinade lägen vid kusten. Den kräver sol. Den är härdig. Den är vindtålig. Den kan växa i näringsfattig jord. Havtorn är också kvävefixerande dvs den tar in kväve från luften. Detta kväve blir sedan tillgänglig till andra växter när bladen faller på hösten eller genom rötterna. Havtorn är också torktålig. Man kan också läsa att havtorn inte gillar konkurrens. Min tolkning av detta är att den måste stå i full sol, så undvik att placera den tillsammans med någonting som kommer att skugga den på sikt.

Havtorn är vass
Havtorn är vass!

Som namnet antyder har havtorn törnar. Storlek och frekvens av törnarna varierar mellan olika sorter. Men det finns alltså risk – eller möjlighet – att havtorn bildar ett ganska ogenomtränglig buskage.

Det finns en sort av havtorn som lämpar sig till formklippning, nämligen ’Hikul’. ’Hikul’ skjuter inte så mycket rotskott och ger inga bär. Viktoria Skoglund skriver om det i sin blogg Ref [2]. Övriga sorter är inte lämpliga för formklippning.

Två saker är väldigt viktigt att veta om havtorn innan du plantera den i din trädgård:

  • att den skjuter rotskott
  • att den är vindpollinerad.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?

Min rådgivningstjänst finns för just dig.

Havtorn och rotskott

Att en växt skjuter rotskott är inte enbart negativ. Men i de flesta trädgårdar måste man åtminstone tänka på detta under val av planteringsplats. Om du har en vindpinad slänt där det finns problem med jorderosion så kan det vara väldigt bra att plantera havtorn. Men om planteringsplatsen ligger nära till exempel en grusväg kan det vara ett dåligt val att plantera havtorn. Det är kanske inte fullt så populärt att plantera havtorn nära gränsen till grannen heller.

I början tog jag redo på mina avklippta rotskott – de är nämligen lätta att göra nya plantor av. Nackdelen är dock att man inte kan veta om skottet kommer från honplantan eller hanplantan innan den börjar blomma. Detta leder oss in till nästa punkt om pollinering.

Pollinering av havtorn

På havtorn sitter hon- och hanblommorna på olika plantor. Man måste således köpa en eller flera honsorter av havtorn tillsammans med en hansort som passar att pollinera honsorten. Vilka sorter som är lämpliga tillsammans brukar framgå på handelsträdgården. Jag har sorterna ’Romeo’ och ’Julia’. Dock har det kommit många flera sorter sedan dess som till exempel är mindre kraftigväxande eller lättare att skörda. Det som är viktigt att tänka på är att, eftersom havtorn är vindpollinerad, så måste vinden blåsa pollen från hanplantan till honplantorna för att det ska bli ordentligt med frukt. Så tänk på åt vilket håll vinden blåser ifrån i din trädgård och placera hon- och hanplantorna enligt detta!

Skörd av havtorn

Den sorten vi har är pilliga att skörda direkt från busken – vi mosar bären lätt (oavsiktligt) under processen. Därför brukar vi klippa av kvistarna som har mycket bär och frysa in dem för att senare flytta över bären till burk (detta skulle kunna ske dagen efter). Detta medför dock en nästan varannan-år skörd eftersom havtorn sätter bär på fjolårsskott.

Under beskrivningen av nyare sorter står det att de är lätta att skörda, så det kan vara väl värt att läsa på innan inköp av plantor.

Summering

Havtorn Uppsala botan
Havtorn i Uppsala botaniska trädgården

Placera havtorn så att vinden blåser från hanplantan till honplantorna. Se upp för rotskott. Annars är den väldigt bra att använda som vindskydd i full sol.

Jag har havtorn (mot numera bättre vetande egentligen) i min skogsträdgård. Läs om Skogsträdgård – ditt ätbara mångfaldsparadis

För en komplett lista av alla fruktträd och bärbuskar hos mig läs Frukt och bär inventering

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Referenser

[1] Projekt: Bär med unika smak- och hälsomervärden, EkoHavtorn

[2] Viktoria Skoglunds blogginlägg om Havtorn ’Hikul’

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.