Vi har gjort eget biokol! Här berättar jag hur.
Innehållsförteckning
Beräknad läsningstid: 4 minuter
Läs ’Stefans lilla svarta’!
Steg ett i processen var att läsa ”Stefans lilla svarta – Bokashi, biokol & bakterier” av Stefan Sundström och Jeanette Andersson. Om du inte redan har läst den, gör det – även om du redan vet att biokol är bra och redan komposterar dina matrester med bokashi. I den här boken utökas möjligheterna!
Stefan Sundström berättar att man kan göra eget biokol genom att ta en plåtburk, göra ett eller flera hål i locket, fyll den med lämpligt trä-baserat material och stoppa in den i t.ex. din braskamin. Kände mig lite skeptiskt till att börja med – är det verkligen säkert med alla gaser, undrade jag. Och det här med att hitta en plåtburk var inte helt enkelt – tills min man kom på att vi hade en i förrådet med lite allmänt skrot i. Så vi fick till det, och det fungerade och det var det mest spännande jag har gjort på länge!
Fyll burken med jämnstora små träbitar

Plåtburken fylldes med de rena spån- och hampaströrester från vår kanin (vi har sedan länge separerat rena spån från kiss-bajs-och-hö delen när vi tömmer toaletterna och eller buren). Plåtburken placerades i kaminen från början. I första försöket hade vi lite för mycket ved, så det här är försök två som väntar tills nästa gång vi eldar med lite mer lagom mängd ved.
Använd inte för mycket ved

Boka en rådgivning
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Min rådgivningstjänst finns för just dig.
Färdigt biokol är luktfritt

Ladda ditt biokol

Ett steg närmare ett välfungerande kretslopp
Att tillverka även en så liten mängd biokol ger mig en sådan makt- och frihetskänsla – att ta en restprodukt och förvandla det till någonting som gör en insats både för klimatet och för jorden i min trädgård utan att behöva lämna tomten. Ett steg närmare ett riktigt välfungerande kretslopp!
Läs mer: Klimatsmart under ytan – om jord, kompost och kretslopp i trädgården
Du är kanske också intresserad i…
…ett inlägg där jag berättar hur jag fermenterar matrester med bokashi.
Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
0 kommentarer