Frukt- och bärutmaning

”To plant a garden is to believe in tomorrow”. Detta citat från skådespelerskan Audrey Hepburn är särskilt sant när det gäller plantering av små buskar och träd som är tänkt att ge frukt. Utmaning nummer 3 är att fotografera alla olika sorters fruktträd och bärbuskar som finns i min trädgård eller kolonilott. Detta oavsett om de har producerat frukt ännu. Ibland är det knepigt i en skogsträdgård att skilja den ena busken från den andra i ett foto – det är mycket grönt så här års!

Svarta vinbär

Svarta vinbär
Det är ju inte så märkvärdigt att ha odla svarta vinbär på sin kolonilott. Det intressanta med den här liten buske är att jag vet inte riktigt var den kommer ifrån. Den växer i en hugelbädd som anladdes några år sedan. Hursomhelst producerar den frukt för första gången i år.

Svartaronia

Svartaronia
Svartaronia är lätt att dra upp från frö! Det här buskaget har dessutom beskurits ett antal gånger av rådjur – med fint resultat, tycker jag. Jag upplevde att de gav gott om frukt relativt snabbt. Jag har tyvärr ingen pålitlig siffra om tiden mellan frösådd och plantor som gav frukt – kanske 3 – 4 år?

Josta Krusbär

Josta krusbär
Josta krusbär blir mycket större och yvigare än man kanske skulle förvänta sig en korsning mellan krusbär och svarta vinbär. Det här exemplaret planterades först i skogsträdgården hemma men blev alldeles för stort och vägrade spjaleras så den fick flytta ner till lotten. Väl därnere på lotten har den klippts ner en gång av mig och en gång till av rådjuren så det är ett under att den lever alls! Den har aldrig gett mer än en handful bär – kanske inte helt förvånande med tanke på det livet den har haft!

Liten rosenkvitten

Liten rosenkvitten
Liten rosenkvitten (Chaenomeles japonica) är en älklingsväxt. Den blommar på barkvist med tegelröda blommor, den har en väldigt bångstyrig växtsätt och så har jag lyckats få frukt på plantor jag har dragit upp från frö. Jag har även köpt plantor av namnsorter till kolonilotten. Tyvärr hittar jag inte lapparna nu men den ena sorten är ’Cido’. Märklig nog har den blommat som en galning sedan första sekunden (köpt i mars några år sedan på trädgårdsmässan) men har tagit flera år på sig att ge frukt (trots att sin partner har både blommat och gett frukt tidigare). På bilden en av mina frösådda plantor.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?

Min rådgivningstjänst finns för just dig.

Körsbärskornell

Körsbärskornell (Cornus mas)
Ett nytt tillskott till kolonilotten är körsbärskornell. Väldigt vacker med sin ljusgröna blad med mörka skott. Den är långsamtväxande i början. Jag har för mig att den är delvis självfertil men hittar inte i skrivande stund någon bra information om detta. Jag hoppas att kunna visa flera bilder så småningom när den växer till sig! Kolonilotten är ganska blåsigt men körsbärskornellen är planterad intill en aroniahäck som borde skydda den från den värsta nordanvind under sina unga år.

Krusbär

Krusbär
Detta krusbär är sorten ’Martlet’ som är spjalerad på ett något halvhjärtad sätt. Jag gillar krusbär – jag tycker att man få ganska mycket frukt för arbetsinsatsen, men de är ju lite smärtsamma att plocka. Det går ju knappt att särskilja krusbärsbusken bland allt annat som växer runtomkring – en typisk skogsträdgårdsbild.

Fjärilsranka

Fjärilsranka (Schisandra chinensis)
Även min fjärilsranka är svårt att särskilja då den växer intill en minikiwi, men härnere på marknivå ser du några nya skott. Den flyttades förra året från en mer torr och solig växtplats till ett nytt hem med lucker, mullrik jord och halvskugga och det syns tydligt att den trivs mycket bättre. Lite oklart även här om den är delvis självfertil eller om den måste ha en till planta för att kunna få frukt. Jag vet att vissa sorter är självfertila så det är kanske bäst att kolla detta när du köpa plantor. Själv tänker jag först försäkra mig om att fjärilsrankan gillar sitt växtplats för att sedan komplettera med en till planta. Detta heter nog ”slow gardening”…

Minikiwi

Minikiwi (Actinidia kolomikta)
Minikiwi (Actinidia kolomikta) – yvig och bångstyrig. Den gömmer undan sina utsökt fina blommorna vilket gör också att man måste leta efter frukten. Men den är tålig och ivrig att växa!

Sötrönn ’Burka’

Sötrönn 'Burka' (x Sorbaronia fallax 'Burka')
Sötrönn ’Burka’ (x Sorbaronia fallax ’Burka’) växer lite intryckt i ett hörn. Den har inte blommat ännu, till skillnad från sin partner några meter bort. Lite väl mycket skugga kanske? Den är en korsning mellan rönn och aronia som är tänkt att ge bär som är lite sötare än vanlig rönn.

Sötrönn ’Granatnaja’

Sötrönn 'Granatnaja' (x Crataegosorbus mitschurinii 'Granatnaja')
Sötrönn ’Granatnaja’ (x Crataegosorbus mitschurinii ’Granatnaja’) är den något pinniga sak som syns framför rosbusken. Den är en korsning mellan hagtorn och rönn och gav bär förra året som var inte riktigt vad jag hade kallat för söt, men jag har däremot aldrig smakat vanlig rönn direkt från trädet.
Några bär på gång på sötrönn 'Granatnaja'
Några bär på gång på sötrönn ’Granatnaja’. Dock färre än förra året.

Koreansk silverbuske

Koreansk silverbuske (Elaeagnus umbellata)
Koreansk silverbuske (Elaeagnus umbellata) har haft väldigt bra utveckling och god fruktsättning fram till nu. Men den ska ha full sol och eftersom andra träd och buskar börjar ta för sig har det blivit mindre sol till mina silverbuskar och det gillar de inte. Återstår att se om de lever vidare med tillväxt bara i solen eller om det är början på slutet för dem.

Blåbärstry

Bär på blåbärstry (Lonicera caerulea var. kamtschatica)
Blåbärstry (Lonicera caerulea var. kamtschatica) växer bra. När jag först planterade dessa var jag dålig på att notera sortnamn. Jag tror att jag har tre kanadensiska sorter ’Aurora’, ’Borealis’ och ’Honey Bee’. Värt att notera att alla har olika växtsätt. Sorten ’Anja’ har tagits fram om du vill ha enhetlig växtsätt men inte så mycket frukt.

Sandkörsbär

Sandkörsbär (Prunus pumila var. depressa)
Sandkörsbär (Prunus pumila var. depressa) är inte en växt man planterar för sitt frukt. Den ger frukt som man kan smaka på, men de är väldigt små och inte särskilt goda. Kan vara bra att veta? Däremot är sandkörsbär bra på att växa i omöjliga soliga slänter. Inte helt 100% säker på marktäckningsförmågan dock därför finns det en planta hos mig för provodling.

Bärhäggmispel

Bärhäggmispel (Amelanchier alnifolia)
Bärhäggmispel (Amelanchier alnifolia) ger nyttiga bär rätt så tidigt i tillväxten. Dock älskas bären av fåglar. Detta kanske bidrar till att den klassas numera som en potentiellt invasiv främmande art. Så kanske inte att rekommendera i alla fall. Kanske värt att notera att, av de fyra vanligast häggmispelsorter är det bara kopparhäggmispel som inte klassas som potentiell invasiv främmande art.

Purpurfläder

Purpurfläder (Sambucus nigra f. porphyrophylla)
Den storväxta purpurfläder (Sambucus nigra f. porphyrophylla) syns i bakgrunden, som jag tror är snarare sorten ’Black Beauty’ (och inte ’Black Lace’ som jag har för mig är en nyare sort. Bladen på ’Black Lace’ är finflikiga). Vi plockar de flesta blommor från andra sidan av staketet. Saften blir rosa.

Månadssmultron

Månadssmultron (Fragaria vesca var. semperflorens)
Månadssmultron (Fragaria vesca var. semperflorens). Har man många smultron för bladens skull så får man bär på köpet.

Havtorn

Havtorn (Hippophae rhamnoides)
Jag lovade visa även mina misslyckanden…
Jag avråder starkt från att plantera havtorn (Hippophae rhamnoides) om inte du har en stor yta av gräs runtomkring åt alla håll som klipps regelbundet. Havtorn är ingenting för den lilla trädgården. Den kräver också full sol och jag misstänker att om den växte i mer gynnsamma förhållanden hos mig att den inte skulle skjuter fullt så många rotskott. Den är lätt att föröka från sina rotskott dock, det enda är att det är svårt att se om rotskotten kommer från en han eller honplanta. Exemplaret som syns i bilden är förökad från en rotskott och är inte tänkt att ge bär utan klipps varje år för tillverkning av te från bladen. Grannens humle behöver någonting annat att klättra på!

Bisonbuske

Bisonbuske (Shepherdia argentea)
Bisonbuske (Shepherdia argentea) är en till bärbuske som behöver full sol och åtminstone en han- och en honplanta för att ge frukt. Den är inte så vanlig och det går inte att se om en planta är hon eller han tills den börjar blomma. Jag har tre plantor som inte gör så mycket ännu. Funderar på att flytta dem till lotten i jakt på flera soltimmar…
Hallon
Hallon är inte heller en märkvärdig växt. Dessa har jag inte planterat själv utan de har vandrat in från grannen. Hallon är en växt som gärna vandra runt själv i trädgården. Detta beteende är ju inte alltid önskvärt i en trädgård men kanske kan tolereras i en vildare trädgård om du vill ha större bestånd?

Hallon

Björnbär 'Black Satin'
Björnbär ’Black Satin’ växer på det enda stället i trädgården som är både soligt och skyddat. I år har både blomning och fruktsättning varit iögonfallande – jag hoppas bara att frukterna hinner mogna!

Svartmullbär

Svartmullbär (Morus nigra)
Svartmullbärsträdet (Morus nigra) har jag dragit upp från frö. Jag kommer nog vänta några årtionden innan det blir frukt…

Åkerbär

Åkerbär
Åkerbär verkar kinkig, men de lever fortfarande! Jag har sorter ’Ilomantsi’ och ’Sofia’ – en planta av varje, köpt på trädgårdsmässan en mars för några år sedan bara för att se vad som skulle hända. Slutsaten är att inte mycket har hänt, men det finns frukt i år!

Summering

Om man räknar bort sandskörsbär och räknar till äpple, plommon, surkörsbär, blåbär och alla mina röda vinbärsbuskarna (favorit frukt) så får jag det till 26 olika sorters fruktträd och bärbuskar där vi, förhoppningsvis, någon gång i framtiden kan tänka oss få skörd. Skörden varierar såklart från någon enstaka bär som kuriosa till hela träd och buskar fullt med frukt. Skörden varierar också från år till år beroende på väder- och växtplatsförhållanden (frost, regn, sol till exempel). Vissa växter är kortlivade så kallade pionjärväxter medan andra tar lång tid på sig att producerar frukt men kan sedan leva länge – sådana växter kanske finns till mest för de som bor här efter oss.

Men det som är viktigt här är att variationsrikedom ger också resiliens – oavsett vilka konstiga väder vi får framöver finns det god chans att vi får skörd någonstans i trädgården! Vår trädgård liknar mest en djungel, men det står jag gladeligen ut med!

Alla bilder är från början av juli 2020.

Läs en mer noggrann inventering av frukt och bär i min trädgård (och på lotten)

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

2 Kommentarer

  1. Sara

    Tack för bra bilder och informativ text!

    Svara
    • Nicky English

      Tack för din kommentar, Sara, vad glad jag blir och vad roligt att inlägget gav något för dig 🙂
      Varma hälsningar
      Nicky

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.