jul 30, 2019 | Ätbara perenner | 0 Kommentarer

Frukt och bär inventering

Skördesäsongen av frukt och bär i min lilla trädgård sprider sig från juni till oktober, dock med en glapp innan sista bären mognar i oktober. Här kommer en inventering av alla frukt och bär som finns i min trädgård. Jag tänker att den skulle kunna ge lite inspiration i fall du funderar på att utöka ditt bestånd av bärbuskar. Tänkte också att detta kan vara ett levande blogginlägg som jag uppdaterar allteftersom det händer saker. Listan är att betrakta som personliga erfarenheter snarare än växtporträtt och mognadstiderna är för min trädgård i Vaxholm zon 2/3.

Beräknad läsningstid: 10 minuter

Bärhäggmispel, Amelanchier alnifolia

Bärhäggmispel i min skogsträdgård
Bärhäggmispel i min skogsträdgård

Jag planterade denna bärhäggmispel ca 2015. 2019 är tredje år med bär som nu börjar komma i rikliga mängder. Fåglar älskar dessa bär så det gäller att bli snabbt med skörden. Ger bra skörd även i ett ganska skuggigt läge. Mognar i omgångar nu i slutet av juli.

Bisonbuske, Shepherdia argentea

Du behöver både en hon- och hanplanta av bisonbuske för att få bär, vilket plantskolor har svårt att ha koll på. Jag köpte 3 småplantor ca 2017. Dessa har inte blommat ännu, så det återstår att se om det blir bär. Bisonbuske är också kvävefixerande.

Björnbär ’Black Satin’, Rubus (Björnbär-Gruppen) ’Black Satin’

Björnbär
Björnbär ’Black Satin’ växer mot en solig staket

’Black Satin’ är taggfri sort som jag köpte ca 2015. Den växer på den enda skyddad solig plats i min trädgård och har tagit ett tag att komma igång. Först 2019 har den fått rikliga mängder med frukt och nya skott. Tidigare år har de sista frukterna inte hunnit mogna (även om de första frukterna mognade väldigt tidigt i värmen 2018)

Blåbärstry, Lonicera caerulea var. kamtschatica

Blåbärstry
Bären från blåbärstry börjar mogna i början/mitten av juni.

Blåbärstry ger årets första bär. Dessa bär mognar i omgångar från andra hälften av juni. De är syrliga och goda. Jag har de kanadensiska sorter ’Aurea’, ’Honeybee’ och ’Borealis’ och vill testa flera sorter!
Läs mer om blåbärstry

Havtorn, Hippophae rhamnoides

Havtorn
Ett sätt att skörda havtorn är att klippa av och fryser in grenar där det finns bär.

Planterade 2009 sorterna ’Romeo’ och ’Julia’. Hade velat veta att de är vindpollinerade innan jag planterade dem. Havtorn skjuter även mycket rotskott. Bären är dock väldigt näringsrika och jag gör te av torkade bladen. Det finns nog bättre sorter nu.
Läs mer om Havtorn

Hybridblåbär, Vaccinium Angustifolium-Gruppen, Div. sorter.

Är den bär hos mig som drabbas värst av torka. Mognar i omgångar från slutet av juli och under augusti. 2021 flyttade jag alla blåbärsbuskar till kolonilotten.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

Jordgubbe, Fragaria x ananassa, Div. sorter.

En och annan jordgubbsplanta går att hitta i min skogsträdgård.

Koreansk silverbuske, Elaeagnus umbellata

Koreansk silverbuske
Koreansk silverbuske ger bär att plocka i oktober

Ca 2015 planterade jag två stycken koreanska silverbuskar. Dessa började ca 2019 ge många bär som mognar i oktober. Bären är syrliga och lite knapriga. Jag jobbar med att stamma upp mina buskar så att de ska få plats i min trädgård, men detta är inte deras naturliga form…

Körsbärskornell, Cornus mas

Numera finns det en körsbärskornell planterat i lerjorden på kolonilotten. Den får skydd av ett svartaroniabuskage men eftersom jag är lite osäker om läget är tillräckligt skyddat så börjar jag med en buske, även om det blir bättre fruktsättning med flera tillsammans. Jag planterade körsbärskornellen höst 2020. Den fick några få blommor 2021 (men ingen frukt) och nu, våren 2022, verkar den får ännu fler blommor.

Liten rosenkvitten, Chaenomeles japonica

Liten rosenkvitten
Årets skörd av liten rosenkvitten behöver lite mer tid att mogna!

Jag har två plantor som jag drog upp från frö ca 2014. 2018 kom första frukten. Frukterna mognar i september. Jag har även kompletterat med två köpta plantor på kolonilotten (ca 2018) – den ena är ’Cido’ och den andra sorten har jag tyvärr glömt.

Minikiwi, Actinidia Minikiwi-Gruppen

Minikwi
Det är inte helt lätt att se när frukterna på minikiwi är mogna.

Jag planterade ursprungligen 2 hon-plantor och en han-planta ca 2008. Dessvärre dog en hon-planta ca 2016 och hanplantan dog vinter 2021. Fram tills dess gav de ganska många bär som började mogna i omgångar någonstans i augusti. Dock behöver du ofta klämma på bären för att se om de är klara.
Läs Växtporträtt av minikiwi – en dold delikatess

Plommon, Prunus domestica ’Reine Claude d’Oullins’

Plommon ’Reine Claude d’Oullins’ planterade vi höst 2009 i ett läge som inte är helt optimalt för ett plommonträd (Det var ett födelsedagspresent). Det tog 8-9 år eftersom plantering tills trädet fått ordentligt med frukt. Detta är tydligen inte alls ovanligt för plommonträd som är ympade på starkväxande grundstam. Så om du vill få frukt tidigare kan det vara en idé att kolla efter sorter som är ympade på svagväxande grundstam.

Röda vinbär, Ribes (Röda Vinbär-Gruppen)

Jag har flera sorter av röda vinbär. De äldsta buskarna har vi spaljerat av utrymmesskäl. För mig är det sommar när jag kan gå ut i trädgården och plocka röda vinbär till frukosten under juli.

Sötrönn, x Sorbaronia fallax ’Burka’

’Burka’ är en hybrid mellan rönn och en annan hybrid mellan vitoxel och rödaronia. Vi planterade busken höst 2017 och fram tills sommar 2021 hade inte blommat ännu hos mig.

Sötrönn, x Crataegosorbus mitschurinii ’Granatnaja’

Sötrönn 'Granatnaja'
Sötrönnen ’Granatnaja’ har fått bär för första gången hos mig

’Granatnaja’ är en korsning mellan rönn och sibiriskt hagtorn (Crataegus sanguinea). Den planterade vi hösten 2017. Den fick sin första frukt 2019. Frukten mognar under augusti men kan behöva frost för att förlora lite av sin beska. Frosten brukar de få in i frysen hos mig, annars hinner fåglarna ta bären.

Surkörsbär (sort bortglömd), Prunus cerasus

Vad jag vet finns det inga andra lämpliga träd för pollinering av i närheten. Vårt surkörsbär fick vi i bröllopspresent (2004) och planterade det på sin nuvarande plats ca 2006. Det blir översållat med vita blommor i maj och får sedan en något blygsam skörd som vi delar med oss till fåglarna. Det brukar bli 2 burkar sylt strax innan vi åker på semester, som åtnjuts andaktsfullt.

En uppdatering mars 2022: både 2020 och 2021 har blom- och rentorka angripit trädet och vi misstänker att trädet kan vara på väg att dö. Tydligen är inte surkörsbär särskilt långlivad. Det får vara kvar som träd så länge den lever, sedan får det vara kvar som klätterstöd till en annan växt så småningom.

Svartaronia, Aronia melanocarpa

Svartaronia
Svartaronia mognar under augusti

Jag drog upp plantor av svartaronia från frö ca 2015. De som jag planterade ut först fick frukt 2018. Frukt som rådjuren åt dock upp. Rådjuren bidrar även med gratis beskärning i princip varje år. Men detta verkar inte påverka skörden nämnvärt (så länge jag hinner plocka bären först). Bären mognar under augusti.

Svartmullbär, Morus nigra

Även svartmullbärsträdet drog jag upp från frö ca 2015. Jag har sparat ett exemplar som jag spaljerar på ett soligt staket tillsammans med björnbären och en svartaronia. Inga blommor ännu (enligt senaste uppdatering mars 2022).

Vin

Jag hade jättefina labruskavin (Vitis Labrusca-Gruppen) i ca 6 år som gav mycket frukt, även om alla kärnor gjorde att det blev mest saft av det. Tyvärr tog sorken mina plantor på vintern 2016. En amurvin växer numera nere på lotten, men den har inte visat några tecken på blomning eller fruktsättning ännu. Jag har lite dålig koll på om den är självsteril eller självförtal dock. Det blir kanske till att skörda bladen istället!

Vita vinbär, Ribes Vita Vinbär-Gruppen

Vår vita vinbärsbuske ger mycket frukt. Bären på sorten jag har (okänd) är lite mindre än på röda vinbär vilket gör att kärnan blir stor i förhållandet till mängden fruktkött, tycker jag, så dessa brukar vi förädlar på något sätt för att få bort kärnorna.

Åkerbär, Rubus arcticus

2 plantor av olika sorter (’Sofia’ och ’Mesimarja’) för att testa som underplantering i en surjordsbädd. Jag planterade dessa åkerbär vår 2018 och de led av värmen/torkan. På nuvarande växtplats överlever plantorna men inte så mycket annat. Jag överväger att flytta dessa ner till kolonilotten, så de kan bo tillsammans med hybridblåbären.

Äkta kvitten, Cydonia Oblonga ’Darunok Onuku’

Maj 2021 planterade vi en äkta kvitten ’Darunok Onuku’. Det ska bli spännande att se hur det lilla trädet utvecklar.

Äpple, Malus domestica ’Aroma’

Vi planterade ’Aroma’ ca 2007. Det har en väldigt bred växtsätt vilket hade nog varit bra att förstå innan, men trädet gör trädgården lummigt och skönt en het sommardag.
’Aroma’ får väldigt goda, syrliga frukter men dess tendens till fruktmögel gör att mycket av skörden går förlorad och/eller att vi måste göra mos av skörden. Jag skulle nog välja en annan sort nu.

Äpple, Malus domestica ’Sävstaholm’

’Sävstaholm’ planterade vi ca 2009. Den har ett mer upprätt växtsätt än ’Aronia’, men sparsam fruktsättning. Sävstaholm är ett sommaräpple som inte är speciellt god i mitt tycke.

Senaste uppdatering mars 2022

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.