En sak som är viktigt att tänka på när man planterar ätbara perenner i rabatterna är förväxlingsrisken. Mer specifik – det är inte fråga om du kan känna igen växterna när de är fullt utvecklade och kanske även blommar, utan om du kan skilja mellan dem vid tidpunkten för skörd. Här delar jag med mig ett av mina misstag i hopp om att ni kan undvika att göra samma sak.
Innehållsförteckning
Beräknad läsningstid: 4 minuter
Påskliljor har en funktion utöver det estetiska
Några år sedan läste jag att om man plantera påskliljor vid kanten av en plantering så förhindras gräs från att växer in i planteringen. Jag bestämde mig att testa detta och samlade på mig och planterade en hel del påskliljor på en lämplig plats. Inte helt enkelt att genomföra detta på ett sätt som är både snyggt – man kan ju inte plantera påskliljor i rad – och funktionellt, men jag blev ändå nöjd med resultatet. Och som ni vet, inte ens rådjur äter giftiga påskliljor.

Allium är ätbar
Visste ni att alla allium är ätbar? Det är inte att säga att alla allium är goda att äta, men alla går åtminstone att äta. Det finns många sorter att prova. Hursomhelst, inte så långt efter mitt påsklilje-experiment upptäckte jag skogslök, eller kajplök som den också heter (Vetenskapligt namn Allium scorodoprasum). Smålökarna som bildas efter blomning går att äta, men det är framförallt som vårprimör som den används – når bladen har precis kommit upp på våren. Den sprider sig där den trivs.

Börjar ni se vart jag är på väg med den här berättelsen? Kanske räcker att säga att påskliljorna flyttades till ett nytt hem utanför min skogsträdgård och att det tog några år innan jag vågade skörda ordentligt av mina skogslök. Bilden nedan visar skogslök vid skördetid. Påskliljors blad vid samma tid har en aning mer grå-grön ton om man tittar noga, men detta är ingenting jag vill ägna mig åt när jag ska springa ut och skörda när det är matlagning på gång.

Boka en rådgivning
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Min rådgivningstjänst finns för just dig.
Skogslök i en plantering
Som med många allium börjar bladen på skogslök vissna när den blommar. Skogslök har en vildare, mer naturlig karaktär än de stora, strikta, mer formella bollarna man oftast associera till släktet allium så den passar fint i min skogsträdgård och skulle också passa bra i en romantisk trädgård med lite äldre stil. Skogslök har relativ små blomhuvud på en väldigt lång stjälk som inte alltid orkar hålla uppe blommorna. Det finns också en sort ”Art” som får någonting som liknar en ”mad proffessor’s” frisyr – väldigt fint tycker jag, dock verkar den inte vara fullt lika livskraftig och spridningsbenägen som den rena arten.

Summering
Plantera inte påskliljor i närheten av skogslök eller egentligen i närheten av allium överhuvudtaget om ni tänker provsmaka dem!
Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
0 kommentarer