Fleråriga spenatväxter till en pallkrage

Ett växtförslag till en pallkrage, av fleråriga spenatväxter, dvs ätbara perenner som du kan tillaga som spenat. Bra om du vill prova fleråriga spenatväxter i liten skala.

Om du redan har läst syskoninlägget, Plantera en sallad av fleråriga grönsaker i en pallkrage, kommer du känna igen en del av introtexten nedan. Då kan du hoppa direkt till rubriken ”En lång säsong av fleråriga spenatväxter”.

Beräknad läsningstid: 5 minuter

Varför fleråriga grönsaker?

När fleråriga grönsaker är etablerade på sin växtplats behöver de lika lite skötsel som en vanlig perennrabatt – ingen bevattning, ev. en liten gödselgiva på våren och att man håller efter ogräset. Dessutom får mikrolivet i jorden fortsätta jobba ostört när man inte gräver om varje år. Sist, men inte minst, klarar sig fleråriga grönsaker oftast bättre från sniglar än vanlig sallad.

Läs Ätbara perenner i din trädgård för mer info.

Bortglömd är bra

Många fleråriga grönsaker som vi tidigare åt har nu (nästan) fallit i glömska. Detta kan vi dra fördel av eftersom bortglömda grönsaker inte blivit lika förädlade som populära grönsaker. Matindustrin som har förädlat ettåriga grönsaker har ofta prioriterat tålighet för skörd och transport samt ett långt liv på hyllan istället för smak och näringsinnehåll. Med andra ord är fleråriga grönsaker ofta näringsrika.

Förbered din pallkrage

Förbättra gärna jorden i din pallkrage med t.ex. kompost och barkmull innan du planterar, dvs gör precis som du skulle göra för att förbereda en vanlig perennrabatt. Detta växtförslag fungerar i både sol och halvskugga.

En lång säsong av fleråriga spenatväxter

Växtförslaget är tänkt att ge dig fleråriga spenatväxter att skörda, från tidigt till sent på säsongen. Det är ju inte så många exemplar av varje växt, så det kanske inte uppfyller hela ditt behov av spenat. Men förhoppningsvis ger de dig en försmak av möjligheterna med fleråriga grönsaker.

Eftersom alla mina favoriter bland fleråriga spenatväxter är tuvbildande har jag även inkluderat luktviol och skogslök i växtförslaget. Även de kan ha en användning i tillagade rätter! Se längre ner för info.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

Växtlista till en pallkrage

De fleråriga spenatväxterna som ingår i växtförslaget
De fleråriga spenatväxterna som ingår i växtförslaget

Med tiden kan det bli ganska trångt i pallkragen med det här växtförslaget – beroende på tillgång till näring och vatten. Men det finns en viss dynamik i växtvalet – till exempel kommer spenatskräppa väldigt tidigt på säsongen men har en tendens att gå i vila under sommaren. Då passar det bra att plantera Blåfunkia ’Halcyon’ i närheten som kan fylla utrymmet under den senare delen av säsongen.

C/C (Center/center) är det rekommenderat avstånd mellan mitten av en planta till mitten av nästa. Kallas även planteringsavstånd.

  • 3 st Rankspenat (Hablitzia tamnoides) c/c 30 cm
  • 2 st Lungrot (Blitum bonus-henricus)c/c 40 cm
  • 1 st Spenatskräppa (Rumex patientia) c/c 40 cm
  • 2 st Blåfunkia ’Halcyon’ (Hosta (Tardiana-Gruppen) ’Halcyon’) c/c35 cm
  • 2 st Luktviol (Viola odorata) c/c 30 cm
  • Ca 5 st Skogslök (Allium scorodoprasum). Kallas även för kajplök. Hur mycket skogslök du planterar beror ju mest på hur många du kan få tag på, och om du köper dem som lök eller planta. Testa gärna med några få för att se hur de trivs. Trivs de så förökar de sig själva.

Bor du längre norrut?

Blåfunkia och luktviol har härdighet A = övervintrar pålitligt.

De andra perenner kan vara något mindre härdiga. Dock tycker jag att det är väl värt att prova dem – min erfarenhet är att lungrot och spenatskräppa (så länge den får en del sol) är väldigt tuffa. Rankspenat har varit lite kinkigare hos mig (zon 3) men det har nog mer att göra med att det antigen är för torrt eller för blåsigt där de har fått växa här hemma.

Ett mer härdigt alternativ till skogslök är ramslök. Hos mig i Vaxholm, zon 3, är dock skogslök mer pålitlig än ramslök. Jag rekommendera dessutom att du köper ramslök som planta och inte som frö!

Vilka växtdelar kan du äta?

Planteringsplan – fleråriga spenatväxter

Här kommer ett förslag på hur du kan plantera din pallkrage.

Som sagt, fungerar detta växtförslag i både sol och halvskugga. Dock är det tänkt att de andra växterna ska skugga rankspenatens ”fötter”, då den gärna vill bo skyddat och med god tillgång till fukt. Varav norrpilen som anger placeringen.

Mått pallkrage: 80 X 120 cm

Nyckeln: 

RAN = Rankspenat

LUN = Lungrot

SPE = Spenatskräppa

FUN = Blåfunkia

LUK = Luktviol

Planteringsplan för fleråriga spenatväxter i en pallkrage
Planteringsplan för fleråriga spenatväxter i en pallkrage

Lycka till i spenaten!

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt. Jag är även utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder rådgivning och mentorskap för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och jag erbjuder även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.