Ett växtförslag till en pallkrage, av fleråriga spenatväxter, dvs ätbara perenner som du kan tillaga som spenat. Bra om du vill prova fleråriga spenatväxter i liten skala.
Om du redan har läst syskoninlägget, Plantera en sallad av fleråriga grönsaker i en pallkrage, kommer du känna igen en del av introtexten nedan. Då kan du hoppa direkt till rubriken ”En lång säsong av fleråriga spenatväxter”.
Innehållsförteckning
Beräknad läsningstid: 5 minuter
Varför fleråriga grönsaker?
När fleråriga grönsaker är etablerade på sin växtplats behöver de lika lite skötsel som en vanlig perennrabatt – ingen bevattning, ev. en liten gödselgiva på våren och att man håller efter ogräset. Dessutom får mikrolivet i jorden fortsätta jobba ostört när man inte gräver om varje år. Sist, men inte minst, klarar sig fleråriga grönsaker oftast bättre från sniglar än vanlig sallad.
Läs Ätbara perenner i din trädgård för mer info.
Bortglömd är bra
Många fleråriga grönsaker som vi tidigare åt har nu (nästan) fallit i glömska. Detta kan vi dra fördel av eftersom bortglömda grönsaker inte blivit lika förädlade som populära grönsaker. Matindustrin som har förädlat ettåriga grönsaker har ofta prioriterat tålighet för skörd och transport samt ett långt liv på hyllan istället för smak och näringsinnehåll. Med andra ord är fleråriga grönsaker ofta näringsrika.
Förbered din pallkrage
Förbättra gärna jorden i din pallkrage med t.ex. kompost och barkmull innan du planterar, dvs gör precis som du skulle göra för att förbereda en vanlig perennrabatt. Detta växtförslag fungerar i både sol och halvskugga.
En lång säsong av fleråriga spenatväxter
Växtförslaget är tänkt att ge dig fleråriga spenatväxter att skörda, från tidigt till sent på säsongen. Det är ju inte så många exemplar av varje växt, så det kanske inte uppfyller hela ditt behov av spenat. Men förhoppningsvis ger de dig en försmak av möjligheterna med fleråriga grönsaker.
Eftersom alla mina favoriter bland fleråriga spenatväxter är tuvbildande har jag även inkluderat luktviol och skogslök i växtförslaget. Även de kan ha en användning i tillagade rätter! Se längre ner för info.
Boka en rådgivning
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Min rådgivningstjänst finns för just dig.
Växtlista till en pallkrage

Med tiden kan det bli ganska trångt i pallkragen med det här växtförslaget – beroende på tillgång till näring och vatten. Men det finns en viss dynamik i växtvalet – till exempel kommer spenatskräppa väldigt tidigt på säsongen men har en tendens att gå i vila under sommaren. Då passar det bra att plantera Blåfunkia ’Halcyon’ i närheten som kan fylla utrymmet under den senare delen av säsongen.
C/C (Center/center) är det rekommenderat avstånd mellan mitten av en planta till mitten av nästa. Kallas även planteringsavstånd.
- 3 st Rankspenat (Hablitzia tamnoides) c/c 30 cm
- 2 st Lungrot (Blitum bonus-henricus)c/c 40 cm
- 1 st Spenatskräppa (Rumex patientia) c/c 40 cm
- 2 st Blåfunkia ’Halcyon’ (Hosta (Tardiana-Gruppen) ’Halcyon’) c/c35 cm
- 2 st Luktviol (Viola odorata) c/c 30 cm
- Ca 5 st Skogslök (Allium scorodoprasum). Kallas även för kajplök. Hur mycket skogslök du planterar beror ju mest på hur många du kan få tag på, och om du köper dem som lök eller planta. Testa gärna med några få för att se hur de trivs. Trivs de så förökar de sig själva.
Bor du längre norrut?
Blåfunkia och luktviol har härdighet A = övervintrar pålitligt.
De andra perenner kan vara något mindre härdiga. Dock tycker jag att det är väl värt att prova dem – min erfarenhet är att lungrot och spenatskräppa (så länge den får en del sol) är väldigt tuffa. Rankspenat har varit lite kinkigare hos mig (zon 3) men det har nog mer att göra med att det antigen är för torrt eller för blåsigt där de har fått växa här hemma.
Ett mer härdigt alternativ till skogslök är ramslök. Hos mig i Vaxholm, zon 3, är dock skogslök mer pålitlig än ramslök. Jag rekommendera dessutom att du köper ramslök som planta och inte som frö!
Vilka växtdelar kan du äta?
- Rankspenat – skott och blad. Se även Rankspenat – en höjdrädd klättrare
- Lungrot – blad, blomknoppar och fröerna. Se även Lungrot – Bad King Henry
- Spenatskräppa – blad. Se även Spenatskräppa – en gigant bland spenater
- Blåfunkia (alla funkior) – skott, blad och blommor. Se även Funkia som grönsak
- Luktviol (alla violer) – blad och blommor i sallad. Äldre blad kan även tillagas och då agerar de som förtjockningsmedel. Läs mer om luktviol och andra marktäckare i 18 ätbara marktäckare
- Skogslök – blad och groddknoppslökarna (som kommer efter blomning).
- Ramslök – blad och blommor. Läs mer om både ramslök och skogslök i Provodling av Allium, säsong 1
Planteringsplan – fleråriga spenatväxter
Här kommer ett förslag på hur du kan plantera din pallkrage.
Som sagt, fungerar detta växtförslag i både sol och halvskugga. Dock är det tänkt att de andra växterna ska skugga rankspenatens ”fötter”, då den gärna vill bo skyddat och med god tillgång till fukt. Varav norrpilen som anger placeringen.
Mått pallkrage: 80 X 120 cm
Nyckeln:
RAN = Rankspenat
LUN = Lungrot
SPE = Spenatskräppa
FUN = Blåfunkia
LUK = Luktviol

Lycka till i spenaten!
Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
0 kommentarer