Flera funktioner i ett element ger hållbar trädgårdsdesign

En väninna till mig har byggt en smart skärm av ved som insynsskydd mot grannar som bor högre uppför slänten. Genom att borra hål i några av vedbitarna skapar hon dessutom en bra miljö för solitärbin. Du kan använda liknande idéer för trädgårdar med andra stiluttryck. Att integrera insektshotell eller faunadepåer i din trädgårds strukturella element på detta sätt hjälper dig skapa en mer hållbar trädgård.

Beräknad läsningstid: 4 minuter

Mångfald och resiliens

På sätt och vis kan vi tänka på mångfald och resiliens även med fasta konstruktioner – till exempel att ett element kan tillhandahålla flera funktioner, som i det här fallet med både insynsskydd och bihotell. Var kommer denna princip ifrån? Jo, det är en permakulturprincip.

Läs Permakultur – vad är det?

Jag tänker gärna så med mina trädgårdsdesignprojekt – det gör mig mer kreativ, tycker jag. I det här inlägget ligger fokus på olika sätt att integrera insektshotell i trädgården.

Enkel vedskärm med hål till insekterna

Enkel vedskärm med hål till insekter
Enkel vedskärm med hål till insekter

Det här insynsskyddet av ved har funnits i ett antal år. Med tiden har veden fått en fin patina som passar perfekt i skärgårdsmiljön. Stockarna hålls på plats genom att linda en tvättlina runt varannan stock. Insekter kommer till död ved av sig själva, men några hål borrade i stockarna gör det till en bra boplats för solitärbina.

Ram till vedskärm kombinerad med insektshotell.

Ram till vedskärm kombinerad med insektshotell. Idéskiss
Ram till vedskärm kombinerad med insektshotell. Idéskiss

I en mer modern trädgård med en lite striktare stil skulle du kunna använda samma princip fast med en annan inramning. Kanske en ställning bredvid eldstaden, där du använder några sektioner för vedförvaring och några till insektshotell, genom att borra i stockarna. Vissa sektioner skulle kunna vara tomma eller kanske husera en kruka eller ett insektsbad. På så sätt får du även ett ganska luftigt insynsskydd.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

Rosenbåge kombinerad med insektshotell

Rosenbåge kombinerad med insektshotell. Idéskiss
Rosenbåge kombinerad med insektshotell. Idéskiss

Kanske hänga några vedbitar på rosenbågen?

Andra idéer för insektshotell

Insektshotell kan även integreras i staket eller spaljéer.

Fler exempel av insektshotell hittar du här (enkla insektslägenheter integrerad i en spaljé) och här (insektshotell för solitärbin, deluxe modell).

Solitärbin i insektshotell i juni

Det är så roligt när insektsboenden kommer till nytta. Egentligen kan en ram i vilken form som helst fyllas med buntar av torkade hallonstänglar, fläderkvistar, vass eller bamburör. Som alltid se till att det finns ett stopp i ena änden.

Flera sätt att hjälpa biologisk mångfald i din trädgård

Det finns mycket annat du kan göra för att hjälpa biologisk mångfald – i inlägget biologisk mångfald i din trädgård finns information och förslag samt länkar och referenser för fördjupning i ämnet.

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt. Jag är även utbildad i permakulturdesign och skogsträdgårdsodling. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder rådgivning och mentorskap för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och jag erbjuder även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.