Fjällsyra – syrligt salladsblad med lång säsong

Fjällsyra (Oxyria digyna) är en grönsakslik ätbar perenn. Vad menar jag med ”grönsakslik”? Jo, en växt som vi odlar främst för att den är ätbar och inte för utseendets skull. I detta fall betyder det absolut inte att växten är ful. Tvärtom pryder fjällsyra sin plats om än på ett ganska nedtonat sätt. Och den fungerar bra i en vanlig prydnadsrabatt utan nämnvärd ansträngning.

Beräknad läsningstid: 5 minuter

Odling av fjällsyra

Fjällsyrans blad smakar bäst om den står i något skuggiga lägen. Och den vill helst ha en fuktighetshållande jord. Min egen fjällsyrahistoria började med att jag köpte en planta som jag stoppade ner i jorden på måfå i en ganska olämplig växtplats mot slutet av säsongen. Som så ofta händer när man har trädgårdsplaner som är större än vad tid och energin räcker till. Där gjorde den inte så mycket väsen av sig.

Fjällsyra verkar vara ganska kortlivad men det är ok eftersom den självsår sig här och var.

Vändningen kom när jag sedan flyttade några plantor till en bädd med mullrik och lagom fuktig jord i halvskugga och skyddat läge. De blev glada och min fjällsyraskörd är nu säkrad. Den fortsätter att självså sig där den kan, vilket i mitt fall är i träflisgångarna. Så det enda förökningsjobb jag behöver göra är att flytta småplantorna dit jag vill att de ska växa.

Boka en rådgivning

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Vet inte var du ska börja? Eller behöver hjälp med design av din trädgård?

Då kan vi börja med en rådgivning.

Frösådd av fjällsyra

Fröer till fjällsyra verkar inte helt lätt att få tag på i handeln, så bästa chansen är nog att köpa plantor från någon som specialiserar sig i ätbara perenner. Däremot går det lätt att googla fram fröer till sköldsyra, Rumex scutatus. Sköldsyra ska vara tåligare och tidigare än fjällsyra och man använder det på samma sätt. Jag har dessvärre inte provat sköldsyra själv eftersom behovet av syrliga salladsblad trots allt inte är så väldigt stort hos oss. Däremot har vänner som har odlat den rekommenderat sköldsyra.

Jag har själv inte sått fjällsyra eller sköldsyra, men den verkar inte svårt (av alla självsådda plantor att döma). Den här metoden borde fungera: förkultivera inomhus i såjord; täck knappt med perlit (sand går också bra); täck krukan, eller pluggboxen, med plast som har lite lufthål. Februari-mars är en bra tid att börja med förkultivering av perenner. Plantera om i näringsrik jord när fröplantorna är stor nog att hantera och plantera ute när frostrisken är över. Som regel med mina ätbara perenner skördar jag ingenting första året utan låter växten etablera sig ordentligt.

Läs Att så perenner (inomhus) – 9 tips

Fjällsyra tillsammans med rankspenat och guldlök
Fjällsyra med rankspenat och guldlök i min skogsträdgård. Här syns det att några av de njurformade bladen får en rosa-lila ådring eller kant.

Att skörda och äta fjällsyra

Bladen på fjällsyra äter du i sallad. De har en mild, lite syrlig smak. Dessutom går det att skörda ett blad här och var på plantan under hela säsongen, även efter blomning, utan att smaken försämras eller att bladen blir trådiga.

Fjällsyra i trädgården

Skördesättet där man plockar ett blad här och var hela säsongen gör att fjällsyran är lätt att placera i trädgården estetisk, bara den får rätt växtplats. Bladen är njurformade och frisk gröna, ibland med lila-rosa ådring eller kant. Bladverket på en växt som trivs är ca 20cm högt och den blommar längs vertikala ax med ganska oansenliga grön-vita blommor. Blommorna svävar en bit över bladverket och håller sig upprätt. Jag tycker att växten blir vackrare när blomningen övergår till fröer eftersom fröerna får en röd-rosa nyans. På rätt plats är fjällsyra en trevlig kantväxt. Om du däremot inte vill ha många fröplantor att ta hand om, rekommenderar jag att du inte plantera fjällsyra intill grus- eller träflisgångar.

Fjällsyrans rosa-tonade omogna fröer i oktober
Fjällsyrans rosa-tonade fröer. Bild tagit i oktober

Mer läsning

Läs Ätbara perenner i din trädgård för information om många andra ätbara perenner samt odlings- och planeringstips.

Vill du satsa på fleråriga ätbara växter och att arbeta med naturen istället för emot den, är skogsträdgårdsodling kanske det du är ute efter.

Läs Skogsträdgård – ditt ätbara mångfaldsparadis

Kloka ord angående ätbara perenner

Varning!
  • Identifiering – var säker på att du har rätt växt innan du smaka den. Bästa sättet är att alltid använda det vetenskapliga namnet när du är i kontakt med handelsträdgårdar och fröfirmor.
  • Växtskyddsmedel – det finns andra regler för växter som säljs som prydnadsväxter än de som säljs som ätbara växter. Kolla att dina ätbara perenner inte har behandlats med någonting som kan göra dem oätliga.
  • Prova försiktig – börjar med små mängder för att vara säker på att du tål växten.

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Dela till dina vänner…

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.