De tidiga vårlökar och annat spännande i april

De allra tidigaste vårlökar börjar visa sig i mars här hemma (i Vaxholm). Men i april sätter blomningen igång på allvar. Dessa tidiga vårblommor är så viktiga för de hungriga insekterna som vaknar samtidigt. Vi människor har också längtat efter våren. Här kommer bilder från april 2018 samt några tankar om hur man kan använda de tidiga vårlökarna i trädgården.

I år kändes det som om våren kom allteftersom snön smälte. Vi såg detta hos goda vänner med en söderslänt i zon 2. Där blommade våriris redan i slutet av mars.

Våriris, Iris reticulata. En kanske lite ovanligare tidig vårlök.
Våriris, Iris reticulata

Likaså kom krokus igång i ett soligt hörn i Eskilstuna lite tidigare än hos oss .

Krokus, Crocus, Eskilstuna. Krokus kommer i många olika färger och sorter och passar bra att förvildas i gräsmatten. En utmärkt tidig vårlök men försök undvika att plantera nya lökar av Crocus vernus.
Krokus, Crocus, Eskilstuna

Bina var hungriga när de vaknade. Vår första bi-besökare bara frossade i allt pollen och nektar.

Första honungsbi på krokus. Krokus är en väldigt bra tidig vårlök. På bilden Crocus vernus (vårkrokus) men det finns andra arter av krokus som är bättre (mindre risk att de påverkar inhemsk biologisk mångfald)
Första honungsbi på krokus

Och nästa dag tog hon med sig alla sina vänner. Detta visar tydligt hur viktigt krokus och de andra vårblommande lökarna är för bina. Välj dock helst en annan art av krokus än Crocus vernus som syns i bilderna – se kapitlet nedan om risk att Crocus vernus kan utgöra ett hot mot inhemsk biologisk mångfald.

Krokus med många besökare
Krokus med många besökare

Här en humledrottning på besök i en krokus.

Humledrottning i krokus
Humledrottning i krokus

Och ett honungsbi som förgäves försökte komma in när det var stängd.

Honungsbi försöker hitta in

Plantera många olika tidiga vårblommande lökar för insekternas skull

För insekternas skull är det bra att komplettera med flera olika sorters vårblommande lökar för en längre blomning. Till exempel flera olika sorters krokus, vårstjärna, blåstjärna och pärlhyacint. Vi människor lider inte heller av att ha en längre period med blomning! Utbudet är stort och det går att kombinera ihop en strikt färgschema, om du vill ha något annat än de traditionella färgerna på de tidiga vårlökarna.

Snödroppe, Galanthus, Djurgården. Snödroppe är en klassisk tidig vårlök som passar i woodland miljö
Snödroppe, Galanthus, Djurgården

De här eleganta cremegula krokusarna såg jag på Djurgården:

Mjuktonad gul krokus (sort okänd). Du kan välja tidiga vårlökar som passar in med en striktare färgtema om du föredrar det.
Mjuktonad gul krokus

Kanske ett inslag av rosa:

Snökrokus, Crocus tomasinianus är en utmärkt tidig vårlök
Snökrokus, Crocus tomasinianus

Eller så kan man spraka loss med starka, glada färger och en vildare uttryck. De tidiga vårlökarna behöver egentligen inte stämma in med den stil ni vill ha i trädgården under resten av säsongen – de är nämligen borta när de flesta perenner, buskar och träd blommar. En sak som är riktigt bra med de små vårlökar är att de gott kan rymma ut i gräsmattan utan något större besvär – de vissnar nämligen ner långt innan vi får för oss att börja klippa gräset.

Krokus i gräsmattan. De flesta tidiga vårlökar passar bra för förvildning i gräsmattan. Här Crocus vernus, men välj gärna andra arter av krokus.
Krokus i gräsmattan

De gula vårblommande lökarna kan också vara fina – speciellt om de planteras där de kan breda ut sig i stora mattor.

Ser du att det finns även smånunneört bland vårlökarna nedan?

Vårlök med en uppstickare, Djurgården. Vårlök är en utmärkt tidig vårlök.
Vårlök, Gagea lutea, med en uppstickare, Djurgården

Notera på våren och plantera på hösten

Lägg gärna ner lite tid på våren för att fota, notera och markera alla platser där du skulle få plats med flera tidigblommande vårlökar. Detta ansträngande kommer du sedan uppskatta när det är dags att plantera dina nyinköpta lökar på hösten.

Boka en konsultation

Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?

Min konsultationstjänst finns för just dig.

Vissa tidiga vårlökar kan bli invasiva

I 2018 publicerade SLU Artdatabanken en risklista (Ref [1]) där de analyserade ett stort antal olika arter av djur och växter. Risken avser sannolikheten att de olika arter utgör, eller kan komma att utgöra, en risk för inhemsk biologisk mångfald. Dessvärre finns några av våra tidiga vårlökar med på risklisten och detta är bra att känna till när du väljer vilka vårlökar du ska plantera.

Crocus vernus är kanske den vanligaste art av krokus just nu. Men eftersom den sprider sig snabbt och är långlivade har Artdatabanken klassificerat det som en hög risk att Crocus vernus kan orsaka förändringar i naturtyper med stor påverkan. Lyckligtvis finns det dock många andra arter av krokus som du kan välja istället, alla är värdefulla för våra tidiga pollinatörer.

Vintergäck, Eranthis hyemalis utgör också en risk att den orsakar stor påverkan. Den är också långlivad och spridningsbenägen men utgör en ekologisk risk på grund av hur den interagera med inhemska arter.

Flera arter av Scilla klassas som snäppet värre – att de kan orsaka svår påverkan. Det vill säga Scilla bifolia (tidig blåtstjärna), Scilla forbesii (vårstjärna), Scilla luciliae (stor vårstjärna) och Scilla sardensis (liten vårstjärna).

Den enda art av pärlhyacint som finns med på risklistan är armenisk pärlhyacint (Muscari armeniacum).

Pärlhyacint – en tidig vårlök som blommar i maj

Pärlhyacinter är också någorlunda tidiga vårlökar som är bra för bina men blommar lite senare än de andra, i maj.
Pärlhyacinter blommar lite senare, i maj.

Eftersom jag har numera berättat att vår älskade vårkrokus samt vårstjärnorna riskerar att utgöra en stor påverkan på inhemsk biologisk mångfald i framtiden, känner jag att jag borde få med ett till förslag på en (någorlunda) tidig vårlök. Pärlhyacint blommar dock lite senare än de allra tidigaste vårlökar (i maj). På grund av detta, och att den inte vissnar ner på samma sätt som andra vårlökar, är den inte riktigt lämplig att ha i gräsmattan. Men för att fylla i ett hål i rabatten går den utmärkt. Jag har ju ett antal bilder av tulpaner mot en bakgrund av pärlhyacinter. Men jag kände att en bild där pärlhyacinter blommar på trots att alla tulpaner är avbitna av rådjur är kanske mer tröst för dig med rådjursproblem.

Annat i april

Bina var inte de enda som vaknade i april. Jag var särskilt glad att få en annan besökare i trädgården också.

Finbesök av nyckelpiga
Finbesök av nyckelpiga

Julros har också blommat hos mig under april – fluffigt rosa:

Julros, Helleborus 'Double Ellen Pink'
Julros, Helleborus ’Double Ellen Pink’

Och elegant enkelhet i mörkaste röd:

Mörkröd enkeblommig julros
Julros, Helleborus

Det är ju såklart de enkelblommande julrosor som är värdefulla för insekterna.

Uttrycket ”spring is in the detail” är aldrig så sant som när man hittar honblomman på hasseln. Hon är så vacker, men så liten att man måste veta att hon finns för att överhuvudtaget lägga märke till henne.

Honblomma hassel
Honblomma hassel

Ibland är det allra finaste det som naturen har designat alldeles själv utan mänsklig inblandning:

Blåsippor, Hepatica nobilis
Blåsippor, Hepatica nobilis
Både blå- och vitsippor är ett bra komplement till de tidiga vårlökar.
Blåsippor och vitsippor

Vitsippor har hittat in till min trädgård av sig själva – till och med till den graden att jag behöver begränsa dem om jag ska få några tidiga ätbara perenner. Men på rätt plats uppskattas de av bina.

Varenda blomma ger ett glädjerus

Det är någonting alldeles speciellt med vår, särskilt tidig vår. Varenda blomma ger ett glädjerus. Vi ligger gärna på knä för att betrakta den minsta detalj. Men vi även fullständigt frossar i synen av ett stort svep av vårblommor – vilken lyx! Egentligen är vår längtan efter vår och färger alldeles i linje med insekternas behov av nektar och pollen efter den långa vintern.

Blåsippor, Hepatica nobilis
Blåsippor, Hepatica nobilis

Mer du kan göra för att hjälpa biologisk mångfald

De tidiga vårlökar och andra tidigblommande buskar och perenner är väldigt viktigt för våra insekter.

Läs Biologisk mångfald i din trädgård för att ta redo på mer du kan göra för att hjälpa biologisk mångfald.

Missa inga blogginlägg!

Nicky English Trädgardsarkitekt

Hej!

Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!

På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.

Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.

Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”. 

Välkommen!

Varma hälsningar
Nicky English.

Referenser

[1] Klassificering av främmande arters effekter på biologisk mångfald i Sverige – ArtDatabankens risklist Risklistan är lättast att läsa i samband med introduktionstexten som ger nyckeln till risknivåerna

Dela till dina vänner…

2 Kommentarer

 1. Ann Lavinder

  Vilka fantastiskt fina bilder du tar! Man blir så inspirerad!

  Svara
  • Nicky English

   Vad roligt! Och vad glad jag blir ?

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Grubby Gardens Logo

Prenumerera

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Få info om nya blogglinlägg varje månad.

Tack för din prenumeration! Håll utkik i din brevlåda för en e-post från nicky@grubbygardens.se.