De allra tidigaste vårlökar börjar visa sig i mars här hemma (i Vaxholm). Men i april sätter blomningen igång på allvar. Dessa tidiga vårblommor är så viktiga för de hungriga insekterna som vaknar samtidigt. Vi människor har också längtat efter våren. Här kommer bilder från april 2018 samt några tankar om hur man kan använda de tidiga vårlökarna i trädgården.
I år kändes det som om våren kom allteftersom snön smälte. Vi såg detta hos goda vänner med en söderslänt i zon 2. Där blommade våriris redan i slutet av mars.

Likaså kom krokus igång i ett soligt hörn i Eskilstuna lite tidigare än hos oss .

Bina var hungriga när de vaknade. Vår första bi-besökare bara frossade i allt pollen och nektar.

Och nästa dag tog hon med sig alla sina vänner. Detta visar tydligt hur viktigt krokus och de andra vårblommande lökarna är för bina. Välj dock helst en annan art av krokus än Crocus vernus som syns i bilderna – se kapitlet nedan om risk att Crocus vernus kan utgöra ett hot mot inhemsk biologisk mångfald.

Här en humledrottning på besök i en krokus.

Och ett honungsbi som förgäves försökte komma in när det var stängd.

Plantera många olika tidiga vårblommande lökar för insekternas skull
För insekternas skull är det bra att komplettera med flera olika sorters vårblommande lökar för en längre blomning. Till exempel flera olika sorters krokus, vårstjärna, blåstjärna och pärlhyacint. Vi människor lider inte heller av att ha en längre period med blomning! Utbudet är stort och det går att kombinera ihop en strikt färgschema, om du vill ha något annat än de traditionella färgerna på de tidiga vårlökarna.

De här eleganta cremegula krokusarna såg jag på Djurgården:

Kanske ett inslag av rosa:

Eller så kan man spraka loss med starka, glada färger och en vildare uttryck. De tidiga vårlökarna behöver egentligen inte stämma in med den stil ni vill ha i trädgården under resten av säsongen – de är nämligen borta när de flesta perenner, buskar och träd blommar. En sak som är riktigt bra med de små vårlökar är att de gott kan rymma ut i gräsmattan utan något större besvär – de vissnar nämligen ner långt innan vi får för oss att börja klippa gräset.

De gula vårblommande lökarna kan också vara fina – speciellt om de planteras där de kan breda ut sig i stora mattor.
Ser du att det finns även smånunneört bland vårlökarna nedan?

Notera på våren och plantera på hösten
Lägg gärna ner lite tid på våren för att fota, notera och markera alla platser där du skulle få plats med flera tidigblommande vårlökar. Detta ansträngande kommer du sedan uppskatta när det är dags att plantera dina nyinköpta lökar på hösten.
Boka en konsultation
Vill du skapa din trädgård själv men har fastnat med någon del? Eller vet inte var du ska börja?
Min konsultationstjänst finns för just dig.
Vissa tidiga vårlökar kan bli invasiva
I 2018 publicerade SLU Artdatabanken en risklista (Ref [1]) där de analyserade ett stort antal olika arter av djur och växter. Risken avser sannolikheten att de olika arter utgör, eller kan komma att utgöra, en risk för inhemsk biologisk mångfald. Dessvärre finns några av våra tidiga vårlökar med på risklisten och detta är bra att känna till när du väljer vilka vårlökar du ska plantera.
Crocus vernus är kanske den vanligaste art av krokus just nu. Men eftersom den sprider sig snabbt och är långlivade har Artdatabanken klassificerat det som en hög risk att Crocus vernus kan orsaka förändringar i naturtyper med stor påverkan. Lyckligtvis finns det dock många andra arter av krokus som du kan välja istället, alla är värdefulla för våra tidiga pollinatörer.
Vintergäck, Eranthis hyemalis utgör också en risk att den orsakar stor påverkan. Den är också långlivad och spridningsbenägen men utgör en ekologisk risk på grund av hur den interagera med inhemska arter.
Flera arter av Scilla klassas som snäppet värre – att de kan orsaka svår påverkan. Det vill säga Scilla bifolia (tidig blåtstjärna), Scilla forbesii (vårstjärna), Scilla luciliae (stor vårstjärna) och Scilla sardensis (liten vårstjärna).
Den enda art av pärlhyacint som finns med på risklistan är armenisk pärlhyacint (Muscari armeniacum).
Pärlhyacint – en tidig vårlök som blommar i maj

Eftersom jag har numera berättat att vår älskade vårkrokus samt vårstjärnorna riskerar att utgöra en stor påverkan på inhemsk biologisk mångfald i framtiden, känner jag att jag borde få med ett till förslag på en (någorlunda) tidig vårlök. Pärlhyacint blommar dock lite senare än de allra tidigaste vårlökar (i maj). På grund av detta, och att den inte vissnar ner på samma sätt som andra vårlökar, är den inte riktigt lämplig att ha i gräsmattan. Men för att fylla i ett hål i rabatten går den utmärkt. Jag har ju ett antal bilder av tulpaner mot en bakgrund av pärlhyacinter. Men jag kände att en bild där pärlhyacinter blommar på trots att alla tulpaner är avbitna av rådjur är kanske mer tröst för dig med rådjursproblem.
Annat i april
Bina var inte de enda som vaknade i april. Jag var särskilt glad att få en annan besökare i trädgården också.

Julros har också blommat hos mig under april – fluffigt rosa:

Och elegant enkelhet i mörkaste röd:

Det är ju såklart de enkelblommande julrosor som är värdefulla för insekterna.
Uttrycket ”spring is in the detail” är aldrig så sant som när man hittar honblomman på hasseln. Hon är så vacker, men så liten att man måste veta att hon finns för att överhuvudtaget lägga märke till henne.

Ibland är det allra finaste det som naturen har designat alldeles själv utan mänsklig inblandning:


Vitsippor har hittat in till min trädgård av sig själva – till och med till den graden att jag behöver begränsa dem om jag ska få några tidiga ätbara perenner. Men på rätt plats uppskattas de av bina.
Varenda blomma ger ett glädjerus
Det är någonting alldeles speciellt med vår, särskilt tidig vår. Varenda blomma ger ett glädjerus. Vi ligger gärna på knä för att betrakta den minsta detalj. Men vi även fullständigt frossar i synen av ett stort svep av vårblommor – vilken lyx! Egentligen är vår längtan efter vår och färger alldeles i linje med insekternas behov av nektar och pollen efter den långa vintern.

Mer du kan göra för att hjälpa biologisk mångfald
De tidiga vårlökar och andra tidigblommande buskar och perenner är väldigt viktigt för våra insekter.
Läs Biologisk mångfald i din trädgård för att ta redo på mer du kan göra för att hjälpa biologisk mångfald.
Missa inga blogginlägg!

Hej!
Jag som skriver bloggen heter Nicky och är trädgårdsarkitekt och permakulturdesigner. Vad roligt att du hittade hit!
På bloggen skriver jag om biologisk mångfald, ätbara perenner och skogsträdgårdar, jord och vatten och så lite trädgårdsfilosofi.
Jag erbjuder coachningstjänster för dig som vill skapa trädgården själv men behöver stöd. Och så erbjuder jag även trädgårdsdesigntjänster.
Prenumerera gärna på nyhetsbrevet! Det kommer en gång i månad med tips, inspiration, experiment och filosoferande om att skapa ett ätbart mångfaldsparadis. Du får även en bonus PDF ”6 sätt att undvika blommig spenat och hålig sallad”.
Välkommen!
Varma hälsningar
Nicky English.
Referenser
[1] Klassificering av främmande arters effekter på biologisk mångfald i Sverige – ArtDatabankens risklist Risklistan är lättast att läsa i samband med introduktionstexten som ger nyckeln till risknivåerna
Vilka fantastiskt fina bilder du tar! Man blir så inspirerad!
Vad roligt! Och vad glad jag blir ?